NUNS i NDNV: Pretnja proterivanjem stranog dopisnika iz Srbije

  23 februar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija, belgijskog državljanina Filipa Bertinšana, predstavlja „međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji“.

Navodeći da su Bertinšanovi izveštaji „primer novinarskog profesionalizma“ kao i da kao dopisnik iz Beograda nikada nije imao problema sa policijom, udruženja su upozorila da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) „temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Srbiji“.
„Očigledno je da Bertinšan smeta aktuelnoj vlasti zbog toga što je vrstan poznavalac političkih i društvenih prilika u Srbiji, što njegovi prilozi u zapadnim medijima nisu u skladu sa marketinškom slikom Aleksandra Vučića kao velikog reformatora i što prikazuje stvari onakvima kakve jesu – a one su poražavajuće u svakoj oblasti, posebno u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, i slobode izražavanja“, piše u saopštenju.
Izražavajući solidarnost sa Bertinšanom, NUNS i NDNV su najavili da će belgijskom novinaru pružiti podršku u ostvarenju njegovih prava, koja su, kako se navodi, „ujedno i prava zagarantovana i domaćim zakonima i brojnim međunarodnim aktima, a koja se opet tiču svakog građanina ove zemlje“.
„Da nije zastrašujuće, bilo bi komično: Srbija ponovo liči na zemlju iz filma 'Balkanski špijun', u kojoj 'stranci' predstavljaju potencijalnu bezbednosnu pretnju, pa tako zvuči i obrazloženje MUP-a da Bertišanu odbije zahtev za produženje boravka jer on prema polici-ji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja 'pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti'“, navela su novinarska udruženja.
Belgijski novinar Filip Bertinšan izjavio je da je dobio boravišnu vizu na godinu dana, nakon što je u medijima objavljeno da mu preti proterivanje iz Srbije zbog toga što je Bezbednosno-informativna agencija procenila da on predstavlja bezbednost po državu i građane.
Bertinšan je za televiziju N1 rekao da je dobio boravišnu vizu na godinu dana, do 2019. godine.
Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom i da su mu tamo objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu.
On je dodao da nikakvo dalje objašnjenje nije dobio i najavio da će u beogradskom Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.                  

(Beta)

Naslovi

Popularni Članci