Uručeni ugovori Regionalnog stambenog programa: Kuće za 20 izbegličkih porodica

  06 april 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom članovima 20 izbegličkih porodica u svečanoj sali bečejske gradske kuće uručeni su 30. marta.

U okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Srbiji novac u ukupnom iznosu od 220.000 evra za kupovinu kuća porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Bečej, obezbeđen je iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope.

Svaka porodica dobila je iznos do 9.500 evra za kupovinu kuće, a ima slučajeva da su porodice deo troškova same finansirale. Uskoro će biti dodeljeni i mali grantovi – 1.500 evra – za adaptaciju kuća.
Kuće su kupljene na teritoriji opštine, 15 u Bečeju, tri u Bačkom Petrovom Selu i dve u Bačkom Gradištu, neke od njih su u relativno dobrom stanju, međutim, ima i u kuća u kojima, bez adaptacije, nije moguće živeti.

Opština Bečej u projektu zbrinjavanja izbeglica učestvuje od 2016. godine, a po rečima predsednika opštine Dragana Tošića, i dalje namerava da aplicira na sličnim konkursima. Opština je 2016. godine zaključila ugovor sa Komesarijatom za migracije i izbeglice i Jedinicom za upravljanje projektima u javnom sektoru za učešće u projektu.

„U Bečeju ima dosta izbeglica koje su silom prilika, kada su bili ratovi u bivšoj Jugoslaviji, došle u Bečej i mi smo morali da konkurišemo da rešimo njihovo stambeno pitanje“, rekao je Tošić. On je dodao da je javni poziv za kupovinu kuća okončan u februaru 2017. godine, 49 porodica je ispunjavalo uslove poziva, bilo je 7 žalbi na donesene odluke, ali su one odbačene kao neosnovane i u februaru ove godine je doneta odluka o tome ko će dobiti krov nad glavom.

Okružna koordinatorka Komesarijata za migracije i izbeglice Srbije Ivana Ćurko istakla je da je u Bečeju 1996. godine bilo više od 2.000 izbeglica i 6 kolektivnih centara. „Mnogi su ostali ovde i dugo su čekali na rešenje. U Bečeju je urađeno mnogo, ali je moglo više. Regionalni stambeni projekat još nije okončan, ima šanse još da se radi i da se zbrinu oni koji nisu zbrinuti. Uskoro će se raspisati javni poziv za dodelu montažnih kuća, a moći će da konkurišu oni koji imaju plac u svom vlasništvu. To će se rešavati centralizovano, iz Komesarijata“.

U okviru Regionalnog stambenog projekta dosad je zbrinuto 6.300 izbegličkih porodica, dodeljeno je 1.800 rešenja za kuće i u toku je proces za još 710 stanova.  

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Svečanom uručivanju ugovora u Bečeju su prisustvovali predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije i Jedinice za upravljanje projektima (JUP).

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci