Prijem osvajača medalja Marka Tomićevića i Marka Novakovića: Evropsko zlato i srebro za Bečejce

  22 jun 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Marko Tomićević i Marko Novaković zlatni i srebrni kajakaši iz Bečeja na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Beogradu, su danas na svečanom prijemu koji je za njih organizovao predsednik opštine Dragan Tošić, pre svega izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima i najavili, ako uspeju, nastavak niza izvanrednih rezultata i na Svetskom prvenstvu.

Kajakaški dvojac Srbije Marko Tomićević i Milenko Zorić osvojili su 9. juna zlatnu medalju uz svetski rekord u trci na 1.000 metara na Evropskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama u Beogradu. Aktuelni svetski šampioni i olimpijski vicešampioni Tomićević i Zorić su osvojili zlato rezultatom 3:04,940 minuta, što je najbolji svetski rezultat u dvosedu na 1.000 metara. Pored njih, dvosed Srbije Marko Novaković i Nebojša Grujić su 10. juna na Prvenstvu Evrope osvojili srebrnu medalju u disciplini K2 na 200 metara. Oni su trku završili vremenom 31,388 sekundi iza Saula Kraviota i Kristijana Toroa iz Španije.

Pored Marka Tomićevića i Marka Novakovića u reprezentaciji Srbije je bila još jedna Bečejka. To je Biljana Relić koja je nastupila u finalu jednoseda na 200 metara gde je zauzela deveto mesto.

Pored toga naši reprezentativci su nastupili u još pet finala.

Milica Starović je bila četvrta u jednosedu na 500 metara, Nikolina Mijušković u jednokleku na 200 peta, Simo Boltić i Strahinja Stefanović su u dvosedu na 500 bili sedmi, Vuk Radovanović je učestvovao u finalu KL2 parakajak, dok je u poslednjoj trci nastupila Kristina Bedeč u disciplini K1 5.000 metara.

Marko Tomićević je rekao da je Evropsko prvenstvo u Beogradu ove godine je za njih bilo glavno takmičenje. „Imali smo preveliku želju da pobedimo pred našom publikom, tu su bili roditelji, prijatelji i svi ostali, jer već godinama pravimo rezultate i ovo je bila jedinstvena prilika da pokažemo pred našom nacijom kako to radimo. Imali smo određeni pritisak zbog toga, ali i veliku želju da napravimo rezultat, da pokažemo kakve smo to trke imali u inostranstvu. Prošle godine smo pobedili na Svetskom prvenstvu, tako da smo želeli i ovde da osvojimo zlato. Desilo nam se da smo uspeli, imali smo odličnu trku i malo je reći da smo prezadovoljni, međutim, posle toga smo čuli i da smo oborili svetski rekord, tako da je to za mene dodatni podstrek. Lepo je kada u svojoj karijeri sportista, u bilo kojoj disciplini, ostavi neki trag. Zlatna medalja je veća radost od rekorda, jer su u Beogradu malo brža vremena nego što su na drugim stazama zato što je voda toplija, vetar je bio u leđa, što je nama odgovaralo i sve se namestilo da slavimo i zaista uživamo ovih dana posle ovih rezultata“, rekao je Tomićević, a o neizbežnim periodima umora konstatovao da mu se od osamnaeste godine dešava, kada su najteži treninzi, da želi da ostavi kajak: „Treninzi su veoma obimni, dva-tri treninga dnevno i to traje mesecima, a kada je takmičenje još uvek daleko, teško je motivisati se. Međutim, kada dođe sezona i napravi se ovakav rezultat, znaš zašto si to radio. Znam da će meni ponovo na zimu i proleće biti teško, ali dok god pravimo takve rezultate i dok god dobijamo podršku iz opštine i naših ljudi, mislim da ćemo nastaviti da se bavimo ovim sportom“.

Inače, Tomićeviću je na beogradskom Evropskom prvenstvu uručena i srebrna medalja iz 2016. godine. „Imali smo prvo bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, sada zlatnu, međutim ta bronzana se pretvorila u srebrnu, zato što su Mađari pali na doping kontroli, tako da nam je ta srebrna medalja stigla sada u Beograd i vratio sam se s jednog Evropskog prvenstva sa dve medalje...“, rekao je Tomićević, a dodao da što se planova tiče, olimpijsko zlato je bio cilj i na prošloj Olimpijadi, a „nastavićemo da radimo kao i do sada, a ako se desi, desiće se, ali ja sam već sada prezadovoljan svojim rezultatima“.

Osvajač srebrne medalje Marko Novaković je rekao da je presrećan zbog odličja: „Malo nam je falilo, to smo tek posle videli kada smo ogledali trku. Nemam za čim da žalim. Probali smo da im (kajakašima Španije; prim. nov) zadamo problem i sada, kada je sve to prošlo, vidimo da možemo... Kod nas je takva disciplina da može svašta da se desi u tih 30 sekundi, ali svakako sve treba da se sklopi, a nama se sve i poklopilo, ali u jednom momentu trke nismo znali da vodimo, mislili smo da mi njih vijamo, jer dosad nije bila ovakva situacija i onda smo, možda, malo pred kraj sagoreli od prevelike želje i eto, oni su opet, za taj jedan stoti deo sekunde ušli pre nas u cilj. Ne žalimo ni za čim, presrećni smo, znamo da je taj kvalitet tu, da držimo kontinuitet i da možemo da se nadamo u budućnosti nekoj novoj medalji. Imamo skoro dva meseca da se spremimo za Svetsko prvenstvo i ako sve bude kako treba, da opet uđemo u trku sa njima. Sada nekoliko dana aktivno odmaramo, a onda počinjemo pripreme za Svetsko prvenstvo, još uvek ne znam koji su tačni planovi selektora, ali verujem da ćemo to znati u roku od nekoliko dana. Ako na Svetskom prvenstvu uzmemo zlato, mada je nezahvalno sada pričati o tome, onda će mnogo slađa biti ta pobeda, s obzirom na to da su oni sada pobedili, ali ne želim ništa da prognoziram“.

Predsednik opštine Dragan Tošić i član Opštinskog veća zadužen za sport Nikola Džigurski zahvalili su se bečejskim kajakašima zbog fenomenalnih rezultata, a Tošić je rekao da je na Prvenstvu Evrope u Beogradu bilo tri medalje za Srbiju, „a dve su, najsjanije, iz Bečeja. Marko Tomićević i Marko Novaković, kako smo se navikli, stalno nas raduju i ja im čestitam i želim da tako nastave i dalje, a opština Bečeju je tu da im pomogne koliko može“.

Tomićeviću i Novakoviću će lokalna samouprava naredne nedelje uputiti nagradu od po 50.000 dinara.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci