Vándor Bábszínház Óbecsén is: Bárányka az óvodásoknak

  16 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tavaly szeptemberben, a magyar népmese napján kezdődött a temerini Vándor Bábszínház új évada. Ebben az évadban Az aranyszőrű bárány című népmesét láthatja a közönség Vajdaság szerte. Az óbecsei óvodások a Petőfi kultúrkör szervezésében február 5-én nézték meg az interaktív előadást.

Ezúttal rendhagyó díszlettel és körszínpaddal készült a tájoló színház, a gyerekek pedig rengeteg kacagással jutalmazták a játékot, hiszen furfangos táncra kellett perdülnie a juhásznak és a falubelieknek is, hogy megnevettessék a királykisasszonyt.

A népmesék feldolgozását mindig fontosnak tartotta a Vándor Bábszínház. A tagok a mesék nevelő értékét tolmácsolják a közönségnek és interaktivitásra törekszenek, mondta Tóth Lívia, a Vándor Bábszínház vezetője: „Nem elég csupán a mese fonala, hanem szüksége van arra, hogy részt vegyen a dolgokban és állandóan pörögjön a dolog, ráéreztünk, így is kezdtük és ez nagy sikerrel vitte az előadásainkat az eddigiek folyamán is”.

Az aranyszőrű bárány című mese átdolgozásának érdekessége és különlegessége az a varázslat, illetve különleges képesség, amellyel mind a bárány, mind a juhász rendelkezik. Ezeket kidomborítva a mese köré sok-sok humoros helyzetet építettek az alkotók, belelopva a népzenét, a táncot és az éneket.

A Vándor Bábszínház ismertetőjegyének számító színházi, pedagógiai és interaktív elemek ebben a mesében is jelen vannak. Idén újdonságként megérkezett egy méretes bárány-báb, mellé egy letisztult, minimalisztikus, de többfunkciós díszlet, színpadképnek pedig körkörös elrendezés és színpadi játék.

A tavalyi évhez hasonlóan a társulat idén is megpróbálja a gyerekeket minél többet bekapcsolni a mese folyamatába.
A történet több pontján is megszólítja, játékra buzdítja őket. A bábjáték során a gyerekek énekelnek, táncolnak, és a mese kiteljesedésében, úgymond „megoldásában” is kulcsszerepet játszanak.

A kétszemélyes darab másik szereplője Garbac Sarolta szerint mindenki számára érdekes és valamilyen tartalmat és tanulságot közöl. „Akármelyik oldalról fogjuk meg a történetet, akármelyik részét domborítjuk ki, az biztos, hogy kerek egész lesz. Immáron tizedik előadásunkat készítettük el, s ebben is van valami újdonság, van valami csavar, nem ismételtük magunkat, és itt bizonyosodott be, hogy jó úton járunk”.

Erer

Naslovi

Popularni Članci