Skuplje grejanje: Od 1. novembra gas skuplji 10 odsto

  21 oktobar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 1. novembra gas će poskupeti za domaćinstva 10, a za privredu 15 odsto. Ovo je konačna odluka, doneta na telefonskoj sednici Vlade Srbije u ponedeljak.

Još pre nekoliko meseci moglo se pretpostaviti da će da poskupi grejanje, jer je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović letos pominjao potrebu poskupljenja, začinjen izjavom u stilu da će bez poskupljenja Srbijagas biti u teškom finansijskom stanju.
On je ranije za agencije Beta i Tanjug izjavio i da će poskupljenje za domaćinstva biti oko 10 odsto i da će jedan kubni metar gasa koštati oko 36 dinara. To znači da će prosečan račun za potrošen gas sa 12.000 dinara „skočiti“ 14.000 dinara.
On je kazao i da postoji i dogovor sa Vladom o tome da se, posle novembarskog poskupljenja cena gasa ne menja do naredne grejne sezone, iako on očekuje da gas u svetu poskupi početkom 2012. godine.
Dugovi toplana za gas iznose oko osam milijardi dinara, rekao je Bajatović i dodao da je rebalansom budžeta Srbijagasu odobreno dodatno zaduženje od 190 miliona evra zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa.
Bajatović je kazao da će sve toplane preći na snabdevanje gasom, te će im cena gasa biti smanjena i iznositi koliko i za domaćinstva.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci