SVETSKO PRVENSTVO: Tomićević i Terzić u Londonu

  26 avgust 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dvojica od trojice Bečejaca, učesnika Svetskog prvenstva u Segedinu od 18. do 21. avgusta, ostvarili su svoj dugogodišnji san i plasirali su se na Olimpijske igre 2012. godine u Londonu.

Dejan Terzić je do prestonice Londona stigao kao član posade muškog četverca u čijem sastavu su pored njega Milenko Zorić, Ervin Holpert, Aleksandar Aleksić, koji je plasmanom u A finale nakon polufinalne trke i osvojenog drugog mesta (ispred je bila jedino posada Rumunije) sa vremenom 3:06,422 obezbedila odlazak na Olimpijske igre.
Drugi predstavnik Bečeja u Londonu biće Marko Tomićević, koji je u finalu olimpijske discipline K – 1 1.000 metara u vremenu 3:43,052 minuta osvojio šesto mesto i ispunio olimpijsku normu. Zlatna medalja u toj trci pripala je Kanađaninu Adamu Van Koeverdenu, drugoplasirani je bio Šveđanin Gustafson, a treći je na cilj stigao norvežanin Larsen. Treći član „bečejske ekipe“ na planetarnom događaju, Marko Novaković, bio je veoma blizu puta ka Londonu, ali mu je taj put ostao nesiguran još narednih par meseci. Novaković je na najkraćoj kajakaškoj deonici (200 metara) stigao do druge pozicije u B finalu i time sebi otvorio mogućnost da konkuriše za jedno od preostala dva mesta koja vode u London već naredne godine na kontinentalnim kvalifikacijama.
Nakon finala Tomićević nije krio razočarenje zbog propuštene prilike da na jugu Mađarske osvoji jednu od medalja.
- Spremao sam se temeljno za London, a još pre starta šampionata u Segedinu bio sam uveren da mogu do norme i olimpijske vize. Kako sam imao jaku polufinalnu trku, u kojoj sam pošteno namučio svetskog rekordera Hofmaksa, nadao sam se da ću biti i u trci za jednu od medalja, ali su na kraju malo i vremenski uslovi umešali svoje prste - izjavio je Tomićević, pred kojim su ovih dana još dva takmičenja, Prvenstvo Srbije i predolimpijska regata u Londonu, nakon kojih odlazi na dvonedeljni radni odmor uz lagani ritam rada, a potom ponovo ulazi u trenažni proces.
Interesantna je činjenica da je i Markov kolega iz reprezentacije i sugrađanin, Dejan Terzić, takođe pred planetarni šampionat u Segedinu bio uverenja da „pada“ olimpijska viza. Posle ostvarenog cilja, olimpijski četverac Srbije pred sobom ima novi cilj, medalju u Londonu.
- Najvažnije je da se ne opustimo i da se ustremimo ka višim ciljevima, jednoj od olimpijskih medalja, jer mnogo je truda i rada uloženo. U Segedinu je održano najjače Svetsko prvenstvo do sada. Prvenstvo koje je sa Olimpijade „izbacilo“ Beloruse, sadašnje olimpijske prvake, Francuze, dojučerašnje prvake sveta, prvake Evrope iz Beograda, selekciju Portugala - kazao je Terzić.
Pored spomenutog četverca i Tomićevića, jedini sigurni putnici za Olimpijske igre u Londonu je i ženski četverac u sastavu Olivera i Nikolina Moldovan, Antonia Panda i Antonija Nađ.

I.S.

Naslovi

Popularni Članci