NUNS: Jedinstvo ne znači jednoumlje

  30 maj 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iz sekretarijata NUNS-a povodom postupaka koji liče na cenzuru su izdali saopštenje u kojem se između ostalog kaže: „Nedopustivo je da se pod izgovorom vanrednih okolnosti guši sloboda izražavanja. Bez obzira na teškoće sa kojima se suočavaju građani i država, kritička misao mora biti zaštićena od nasrtaja svih koji misle da jedinstvo znači isto što i jednoumlje.


Mediji i novinari su dali veliki doprinos u izveštavanju o posledicama katastrofalnih poplava koje su zahvatile Srbiju i svakodnevno informisali javnost o ogromnim naporima koji se ulažu na sanaciji posledica poplava.
U isto vreme, svedoci smo pokušaja da se na mala vrata uvodi cenzura.
Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da je uklonjen tekst Novice Milića „Ja, AV, podnosim ostavku“, sa sajta dnevnog lista Blic. Tekst je na svom blogu preneo Dragan Todorović, novinar Vremena“.
Zaštitnik građana Saša Janković je u izjavi za Betu podsetio da je u Srbiji zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i da je cenzura zabranjena Ustavom, povodom saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javnosti.
Janković je izrazio zabrinutost zbog „sve češćih saznanja da se pojedine informacije i kritike povlače iz javno dostupnih sredstava informisanja i informacionog prostora“.
„Izražavam zabrinutost zbog tvrdnji novinara da im se ‘savetuje’ da izbegavaju kritiku, tekstova urednika sa državnim vlasništvom koji kao normalno konstatuju da najviši državni rukovodioci mogu ‘za 15 minuta’ da smene kompletno uredništvo listova, te zbog činjenice da građani bivaju pozvani na informativne razgovore zbog navodnog širenja panike koju nikad niko nije primetio, utvrdio, ni zabeležio njene posledice“, navodi se u saopštenju Zaštitnika.
On je istakao da svako ima slobodu da bude kritičar, da su država i njeni organi dužni ne samo da se uzdrže od mešanja u tu slobodu, već moraju da je štite od napada i da podstiču njeno ostvarivanje.
„Samo ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti, sloboda izražavanja se može ograničiti, ali to ne može da čini svako, već samo zakonom određeni organi u zakonom propisanom postupku“, podseća Zaštitnik građana.
Zaštitnik građana ističe i da je pravo svakoga da bude obavešten o pitanjima od javnog interesa, a da je dužnost države i svih organa vlasti da o tim pitanjima građane obaveštavaju istinito, potpuno i blagovremeno.
Istovremeno, u Srbiji Ustavom je zabranjena cenzura. To znači da niko ne sme da sprečava širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja, u šta se pored tradicionalnih medija danas neminovno ubraja i Internet.
Može se sprečiti samo širenje informacija i ideja koje pozivaju na nasilno rušenje ustavnog poretka ili narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, koje propagiraju rat ili podstrekavaju na neposredno nasilje ili kojima se zagovara rasna, nacionalna ili verska mržnja ili podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje, ali to ne sme da čini niko sem nadležnog suda, u zakonom propisanom postupku.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci