Sezona grejanja 2010/2011. - Šta je najbolje za topao dom?

  18 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Otopljavanje krajem januara i početkom februara dobro je došlo mnogim građanima i bilo je, makar kratkotrajno, olakšanje za ionako opterećen kućni budžet, bar kad je grejanje u pitanju.
Da se podsetimo, na početku grejne sezone za kubik ogrevnog drveta (bukva, hrast, grab) trebalo je obezbediti od 3.800 (samo sa prevozom) do 4.300 dinara, a u tu cenu je uračunato i sečenje, cepanje i prevoz.

Cena uglja se kretala od 4.600 do 10.500 dinara za pljevljanski ugalj.
Što se tiče daljinskog grejanja preko Toplane, cena kilovat-sata toplotne energije (bez PDV-a) za domaćinstva je 5,58 dinara (ranije 5,26 dinara), za indirektne budžetske korisnike 8,31 dinar (7,84), a za privredu (poslovni prostori) 13,65 (12,88) dinara, dok je cena gasa po m3 37 dinara, plus PDV za domaćinstva i 35 dinara, plus PDV za ostale korisnike.
Kako bi građani mogli da se opredele za najadekvatniji način grejanja koji bi im doneo uštedu energenata, ali i uštedu u kućnom budžetu, za izvođenje takve računice prenosimo tabelu proračuna koju su uradili stručnjaci iz ove oblasti (izvori podataka su: Grejanje gasom - Institut Mihajlo Pupin, Beograd 2007, autori: mr Vladeta Buljak dipl. inženjer i dipl. inženjer Boris Topličanec; sajt Agencije za energetiku Republike Srbije i distributeri energije i energenata na teritoriji Bečeja).
Da bi se moglo izvršiti realno poređenje cena energenata, moraju se definisati uslovi pod kojima se poređenje vrši. Najvažniji uslovi za realno poređenje su isti prostor koji se greje, broj sati grejanja i temperatura u prostorijama. Pod tim uslovima je količina energije koja se potroši za grejanje ista. Iz navedenih razloga uzet je referentni objekat površine 100m2 koji se greje centralnim grejanjem i potrošnja energije i energenata za jednu celu grejnu sezonu od oktobra do aprila naredne godine.
Na osnovu važećih cena i energije u opštini Bečej dobijene su sledeće vrednosti (tabela levo).
Pored cene energije prilikom donošenja odluke o izboru energenta potrebno je obratiti pažnju i na komfor koji se dobija izborom određene vrste grejanja:
Karakteristike izvora toplote (donja tabela).
Bez obzira na vrstu energenta ili energije koja se koristi za zagrevanje objekta najbolje i najpovoljnije je smanjiti potrošnju poboljšanjem izolacije objekta.
Takođe, ne treba preterivati sa temperaturom unutar grejne prostorije jer svaki stepen više iznad 20°C povećava potrošnju goriva za 6-7%.

B.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci