Prvenstvo Srbije u mini-kajaku u Bačkoj Palanci: Tripla kruna za Bečejce

  27 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Najmlađa selekcija KKK Bečej apsolutni je vladar mini-kajaka u Srbiji. Bečejci su posle osvajanja titula u Ligi mini-kajaka Srbije i Prvenstvu Vojvodine, prošle subote na Tikvari u Bačkoj Palanci trijumfovali i na prvenstvu države.
„Tripla“ kruna u ovoj sezoni je uspeh kakav bečejski kajakaški klub do sada nije ostvario u svojoj istoriji.

Ekipa sastavljena od 27 kajakaša starosti od deset do trinaest godina demonstrirala je prošle subote u Bačkoj Palanci sjajnu formu, ali i želju da još jednom u tekućoj sezoni pokaže da je bez premca. Ovoga puta u šesnaest trka osvojila je 139 bodova, dvadeset više od domaćeg Sintelona (119) kojem je pripalo srebro, dok je na treće mesto zaseo Val iz Sremske Mitrovice sa 110 bodova. Koliko su ove tri ekipe dominantne u odnosu na ostale učesnike na Tikvari (nastupilo je 215 kajakaša iz 17 klubova) govori i podatak da je četvrtoplasirana Vojvodina iz Novog Sada sakupila svega devet bodova (!?).
Pored osvojenih poena Bečejci su se na Prvenstvu Srbije okitili i sa dvanaest medalja, četiri zlatne, tri srebrne i pet bronzanih.
Sjajan uspeh postigla je i Biljana Relić koja je jedina od takmičara KKK Bečej osvojila titulu prvaka u pojedinačnoj konkurenciji. Ona je bila najbolja u trci MK-1 na 1.000 metara za devojčice rođene 1998. godine. Pored zlata u jednosedu Relić je osvojila i zlatno odličje sa Oliverom Mirilović u MK-2 na duplo kraćoj deonici (sve trke u singlu su vožene na stazi dužine od jednog kilometra, a u dvosedu na 500 metara). Zlato su u Bečej doneli i dvojci Katarina Radanović-Ljiljana Nović (’97) i Luka Stojkov-Vukašin Reljić.

Kajak preči od lutaka

Biljana Relić upotpunila je veliko slavlje kajakaša Bečeja. Trinaestogodišnja devojčica, učenica šestog razreda OŠ „Sever Đurkić“, osvojila je prvu titulu prvakinje Srbije u svojoj petogodišnjoj karijeri:
- Presrećna sam, ne znam šta drugo da kažem. Volim ovaj sport, „zarazila“ sam se kada sam imala osam godina i kajak mi je jednostavno bio preči od lutaka, a i sada je moja velika ljubav. Iako sam na takmičenju u Bačkoj Palanci očekivala da prva prođem kroz cilj, nije mi bilo lako. I ovoga puta sam vodila veliku bitku sa Lanom Radivojković, najvećom sportskom rivalkom iz Sintelona, ali sam, kao i na Prvenstvu Vojvodine, uspela da je pobedim. Ova titula me neće promeniti, i u nastavku karijere ću raditi maksimalno da bih i u starijim kategorijama bila jednako uspešna kao u mini-kajaku. Znam da ću na tom putu imati veliku pomoć trenera i roditelja kojima se zahvaljujem na svemu onome što su do sada učinili za mene - rekla je Relić.

Dva srebra na prvenstvu je osvojio Armin Kovač (’99), u MK-1 kao i u duetu sa Lazarom Reljićem. Dalibor Belić i Petar Džambas su već po tradiciji (osim pretprošle nedelje u Kanjiži) u trci dvoseda za dečake ’97. godišta na cilj stigli drugi.
Bronzane medalje u jednosedu u Bačkoj Palanci osvojili su Katarina Radanović, Olivera Mirilović, Luka Stojkov (’99), Dalibor Belić i Lazar Relić.
Pored osvajača medalja, zlata vredne bodove u ekipnoj konkurenciji osvojili su Dragana Milivojević, Selena Đurić, Marija Bjelić, Stefan Mirilović, Ferenc Šapi, Dušan Živanović, David Balaša, Stefan Božić, Valentina Kuridža, Slavica Relić, Milan Tomićević, Bence Kovač, Aleksandar Stojkov, Miloš Šošo, Miloš Stojkov i Katarina Hrnjak.
Trenerski tandem KKK Bečej, Đorđe Terzić-Vladislav Živanović posle velikog slavlja nije krio emocije:
- Osvojili smo sve što je moguće u mini-kajaku u Srbiji. Ostaje nam samo evropsko ili svetsko prvenstvo ako ga neko nekada bude organizovao u ovoj disciplini. Presrećan sam zbog uspeha, veoma mi je drago što smo odbranili titule osvojene prošle godine na pokrajinskom i državnom prvenstvu i što smo svemu tome dodali i titulu u Ligi mini-kajaka. Kada bi neko znao kroz kakve smo muke prošli ove sezone ne bi nam verovao sada, u trenucima slavlja. Imali smo veoma loše uslove za treniranje, mali broj takmičara na početku sezone i, naravno, problem sa finansijama. Ipak, uspeli smo da uz pomoć roditelja prevaziđemo sve nevolje i još jednom pokažemo svim strukturama u Bečeju da smo dobri, da imamo talentovane i disciplinovane takmičare i da je rad sa njima na visokom nivou. Ne znam šta bismo više mogli da uradimo da se stanje u kajakaškoj infrastrukturi popravi, u Srbiji, ali i u Bečeju. Nadam se da će nas sada „videti“ i lokalne vlasti pa da nas obraduju novim čamcima, veslima, da se deci priušte sala i bazen u sportskom centru bez nekih uslovljavanja. Čestitam još jednom svoj deci, roditeljima, ali i upravi kluba jer su svi bili sjajni - rekao je Živanović.
Iskusni trener Terzić je rekao da uspeh treba proslaviti, ali i ostati čvrsto na zemlji:
- Treba raditi i dalje, ovu generaciju treba izgurati i do seniorske kategorije. Deca su svesna da će svaka naredna sezona biti teža, da će konkurencija biti jača i da kroz sve starosne kategorije na putu do seniorske treba potvrđivati dobre rezultate. U sportu je mnogo teško biti konstantno u vrhu, potvrđivati dobru formu i dobre rezultate, ali će ova generacija imati stručnu podršku, a na njima je samo da marljivo rade. Nadam se da ćemo u tom ciklusu imati bolje uslove za rad. Ova deca su to svojim radom i talentom zaslužila.

S. MaleševNaslovi

Popularni Članci