Nezapamćena krivična dela u Bečeju: Odbegli osumnjičeni uhvaćen - a šta će biti sutra?

  05 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U poslednje vreme u opštini Bečej ne prođe dan, a da udarna tema razgovora ne budu pokušaji ubistva, pljačke, silovanja, trgovina ljudima, vandalizam, rušenje nadgrobnih spomenika, paljenje automobila.

Biće potrebna opsežna analiza kako bi se utvrdilo šta je doprinelo tome da se u Bečeju danas izvršavaju takva krivična dela koja su do juče bila karakteristična za druge sredine.
Takođe je neophodna analiza učinkovitosti i načina rada bečejske policije. U prilog tome govori i prošlonedeljni skandal koji ukazuje na to da je neko ozbiljno pogrešio u policiji.
Naime, Kenan A. (1981) iz Bačkog Gradišta, koji je 24. februara uhapšen zbog osnovane sumnje da je silovao šestogodišnju devojčicu, istog dana, kada je trebao da bude priveden na saslušanje u Viši sud u Novom Sadu, pobegao je iz zgrade bečejske policije. Policija je organizovala poteru za njim, a uhapšen je tek 26. februara, u ataru u okolini grada, pa je istog dana saslušan pred istražnim sudijom u Novom Sadu, koji mu je odredio pritvor.
Redakcija „Bečejskog mozaika“ je od novosadske policije zatražila odgovore na pitanja o okolnostima bega osumnjičenog i o tome da li će i ko snositi odgovornost. Odgovori nisu dobijeni do zaključenja ovog broja novina, ali raspoložive informacije govore da je Kenan A. u zgradi bečejske policije zatražio od policajca koji ga je čuvao da ga odvede do toaleta, a u trenutku kada je izlazio, osumnjičeni je odgurnuo policajca i istrčao iz stanice policije. Oni koji su već bili u zgradi bečejske policije znaju da onaj koji izlazi iz toaleta i želi da napusti zgradu, mora da prođe pored takozvane portirnice policije, pa se postavlja pitanje kako je osumnjičeni za silovanje, koji nije ni bio vezan lisicama, mogao neprimetno da se „provuče“ ispred portirnice?
Stevan Krstić, v.d. načelnika Policijske uprave Novi Sad, na konferenciji za novinare u tom gradu rekao je da će zbog bega osumnjičenog neko biti pozvan na odgovornost. „Nakon što sam dobio kompletan izveštaj, naložio sam da se protiv policajca koji je bio zadužen za čuvanje osumnjičenog, kao i protiv njegovog starešine pokrene disciplinski postupak zbog ovog propusta“, rekao je Krstić.
U vezi sa ovim slučajem govori se i o eventualnoj odgovornosti Centra za socijalni rad, jer po informacijama novinara, devojčica za čije silovanje je Kenan A. osumnjičen, sporne noći je uz samohranog oca i takođe maloletnog brata bila u gradištanskoj kafani, odakle ju je, dok je otac bio u toaletu, izveo Kenan A. Po rečima Gradištanaca, i ranije se dešavalo da dete kasno uveče boravi u kafani, a o tome su radnici Centra za socijalni rad trebali da imaju saznanja.
Povodom ovog slučaja, ali i zbog ostalih krivičnih dela u opštini Bečej, 26. februara, pre nego što je uhvaćen odbegli osumnjičeni za silovanje devojčice, reagovao je pokrajinski ombudsman Dejan Janča, koji je zatražio od policije da preduzme sve neophodne mere radi pronalaženja odbeglog osumnjičenog.
U saopštenju Dejana Janče i bečejskog ombudsmana Čabe Delija piše da zbog učestalih vandalističkih napada proteklih dana u Bečeju, kao i u naseljenim mestima Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište, ombudsmani smatraju da je u cilju povećanja sigurnosti građana, poboljšanja bezbednosti i zaštite imovine građana na teritoriji opštine Bečej neophodno povećati broj policijskih patrola, a naročito vikendom i u blizini osetljivih lokacija, kao što su škole, mesta gde se okupljaju mladi i groblja. Naime, u noći između 20. i 21. februara u centru Bačkog Petrovog Sela su razbijeni izlozi, dok je u noći između 23. i 24. februara zapaljen jedan automobil ispred katoličkog groblja, a na samom groblju je oštećeno više nadgrobnih spomenika i polomljen je drveni krst, piše u saopštenju.

Krađa u vrtiću

Pre desetak dana je nepoznati počinilac provalio u objekat dečjeg vrtića „Labud Pejović“ u ulici Miloša Crnjanskog 72, i ukrao novac koji su vaspitači skupljali od roditelja za ekskurzije, knjige i igračke... Slučaj je prijavljen policiji.

LJ.M.

Lazar Sekulić, koordinator opštinskog Saveta za bezbednost i pomoćnik predsednika opštine za bezbednost, osudio je eskalaciju nasilja u opštini, ali osim „stvaranja slike o bezbednosnoj situaciji“, nije ponudio konkretne mere: „Ono što se dešavalo poslednjih desetak dana je strašno. Bezbednosna situacija nije nimalo ružičasta, ali je bila složena i u ranijem periodu. Zbog teškog materijalnog stanja i krize u društvu kriminal je u porastu i samo je bilo pitanje dana kada će eskalirati i u našoj opštini. Savet za bezbednost u okviru svojih ingerencija treba da skenira situaciju uz pomoć izveštaja svih relevantnih institucija, Policijske stanice u Bečeju i Policijske uprave u Novom Sadu i da definiše koje su to neuralgične tačke na polju bezbednosti. Skrining bezbednosne situacije je u toku, očekujemo još nekoliko izveštaja za prethodnu godinu da bismo mogli da stvorimo kompletnu sliku. Za pomoć smo se obratili i nadležnoj policijskoj upravi i ovih dana delegacija Saveta za bezbednost bi trebala da ode u Novi Sad na sastanak sa osobom za informisanje javnosti Policijske uprave i, nadamo se, i sa v.d. načelnika gospodinom Krstićem. Od ovog sastanka očekujemo mnogo, pre svega da nam savetima pomognu na koji način da obradimo podatke do kojih dolazimo. Opštinski Savet i u razgovoru sa građanima pokušava da dođe do zaključaka koji su to ’gorući’ bezbednosni problemi u opštini. Kada završimo skeniranje i kada odredimo koja krivična dela dominiraju u Bečeju, doći ćemo do zaključka na koji način, uz pomoć svih institucija, možemo delovati u cilju prevencije kriminala, što je osnovni zadatak Saveta za bezbednost“.
Komentarišući saopštenje omudsmana, Sekulić je rekao da policija ne raspolaže potrebnim brojem ljudi, da radi i stvari koje nisu u njenom domenu i da to smanjuje mogućnost povećanja broja patrola: „Policija je svedena na ’minimum procesa rada’, relativno je slabo opremljena i godinama unazad  policijske stanice drugog i trećeg reda su bile zapostavljene. Periferija državnog aparata je zapostavljena, nije bilo ravnomernog razvoja, Beograd i Novi Sad su jedna priča, a Bečej druga. Mi trpimo i patimo, jer smo na začelju zbivanja. Sreća je što nemamo stopu kriminaliteta kao navedeni gradovi“.
Zaista je sreća.

K.D.F. i S.M.

 

Naslovi

Popularni Članci