Erre járva - Az ombudsman intelmei

  05 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A békés közép-bácskai városka az utóbbi időben már nemcsak arról „híres”, hogy egykor erős iparából mára semmi se maradt, nemcsak az óbecsei munkanélküliek számát emlegeti a vajdasági média… Óbecsével, pontosabban a község területén gyakori bűncselekményekkel foglalkozik már a tartományi ombudsman (a nép ügyvédje, jogvédő) is!

Dejan Janča február 26-án kiadott közleményében (amelyhez az óbecsei ombudsman is csatlakozott) a rendőrségi jelenlét növelését kezdeményezte Óbecsén, Péterrévén és Bácsföldváron, különösen hétvégeken, és különösen az „érzékeny lokációk” – iskolák, fiatalok találkozóhelyei, temetők – környékén.
Közleményében megemlítette, hogy február 21-ére virradóra Péterréve központjában bezúzták a kirakatokat, 24-ére virradóra pedig felgyújtottak egy, a (becsei alsóvárosi) katolikus temetőnél levő autót, a temetőben pedig sírokat rongáltak meg ismeretlen tettesek.  
Az ombudsman ugyancsak felszólította a rendőrséget, hogy tegyen meg mindent az akkor még szökésben levő Kenan A. bácsföldvári lakos elfogásáért, akit egy hatéves kislány megerőszakolásával gyanúsítanak.

A felelősség megállapítása

Az utóbbi eset gyanúsítottját, kétnapos bujkálás után sikerült kézre keríteni, méghozzá éppen február 26-án. A 29 éves gyanúsítottat másodszor is el kellett fogni, mivel először szerdán (február 24.), el tudott szökni a becsei rendőrség épületéből. Kikéredzkedett az illemhelyre és mivel nem volt megbilincselve, kiszökött az ablakon. Mindezt a Blic írta meg, amely közölte a gyanúsított vezetéknevét is.
Stevan Krstić, az újvidéki rendőrigazgatóság megbízott főnöke kijelentette, hogy a felelős rendőr és annak felettese ellen fegyelmi eljárás indul. Valószínűleg a média ügyességén múlik majd annak kiderítése, hogy mi lett a fegyelmi eljárás kimenetele…
A Bácsföldváron történt esettel kapcsolatos az a kérdés is, hogy milyen apa az, aki hatéves lányával és hétéves fiával éjfélig kocsmázik? Az illetékes állami szervek hogyan hagyhatták a válás után a gyerekeket egy ilyen apánál?! Most hol vannak a gyerekek?

Fekete krónika

Egyébként, tényleg szokatlanul erőszakos nyara és tele volt Óbecse községnek. Csak úgy kapásból: nem is olyan régen, tavaly júliusban, a termálfürdőnél történt gyilkosság, amellyel egy brčkoi születésű, Óbecsén bejelentett kábítószer-kereskedőt és annak féltestvérét gyanúsították, továbbá a péterrévei kapás leszámolás, majd augusztusban az újfalusi féltékenységi gyilkosság rázta meg a község lakóit.
Decemberben Földváron a katolikus temetőben történt sírgyalázás, már-már farkast kiáltottak egyesek, a helyszínre siettek a vajdasági kormány és a képviselőház elnökei, de – szerencsére gyorsan – kiderült, hogy nem soviniszta indíttatású az eset, mert a gyanúsított kiskorúak is magyarok.
Idén, január utolsó napján, Péterrévén egy férfi karddal (!) hadonászott, betört egy ablakot, a rendőrökre támadott, egyet megsebesített, a rendőrautót is ütötte-verte. Óbecsén a február 24-ére virradó éjszakán egy garázsban álló autót is felgyújtottak ismeretlenek, egy másik gépkocsit is elégettek a nyílt utcán, majd az alsóvárosi katolikus temetőben két sírkövet döntöttek fel, egy fakeresztet törtek szét. Az eset, vagy esetek, e cikk megírásakor még homályos(ak) volt(ak). A községi elnök a Pannon RTV-nek azt nyilatkozta, hogy kizárható a nemzeti alapú türelmetlenség.

Minél előbb, annál jobb

A felsoroltakhoz hasonló bűncselekmények sajnos máshol is megtörténnek, Óbecse nem kivétel, nem is kirívó „eset”. Az ombudsman azonban mégis úgy érezte, hogy reagálnia kell. Egyrészt talán azért, mert tényleg „összesűrűsödtek” az Óbecsén és környékén történő súlyos bűncselekmények, másrészt pedig talán azért, mert magyarok, szerbek, romák lakta községről van szó – és a mai világban bizony jelentéssel bírhat az elkövetők nemzetisége.
A rendőrség hagyományosan szűkszavú és titokzatos, amit a vizsgálat érdekeivel indokol. Ezt az indokot vitatni nem lehet. Nem ártana azonban, ha a közvetlenül illetékes rendőrségi szervezeti egység a lehető leggyorsabban közölné, amit közölni tud, és ha ez a túlközpontosított gépezet legalább a közvélemény tájékoztatása terén decentralizálódna, vagyis, ha a helyi rendőrállomások is időben közölhetnének információkat. Az időben érkező hivatalos rendőrségi információ jelentősége nem szorul bővebb magyarázatra – főleg egy többnemzetiségű községben.  

Megelőzés

Az újvidéki rendőrigazgatóságnak a hatáskörébe tartozó területen (Óbecse is ide tartozik) tavaly az összesen 12 000 bűneset 51 százalékát sikerült felderítenie. Tavaly 671 bűncselekménnyel volt több, mint 2008-ban. Az esetek háromnegyede Újvidék területén történt. Ez a hivatalos statisztika (forrás: Apolo TV).  Hogy az 51 százalék siker-e vagy sem, más lapra tartozik, nem az én tisztem eldönteni. Tény viszont, hogy egyre több a bűncselekmény, vagyis a megelőzéssel van baj.
Dejan Janča ombudsman is, ha jól értem, azt üzente a Belügyminisztériumnak, hogy figyeljen jobban oda…
Óbecsén van községi Biztonsági Tanács, elvben szakértőkből álló testület, amelynek rendelteltetése, hogy segítsen egy hatékony bűnmegelőzési rendszer kialakításában.
A Tanács február elején javasolta, hogy a rendőrség „diszkrét módon” növelje egyenruhásainak jelenlétét az iskolák közelében a nagyszünetek alatt és a váltások közötti időszakban, és hogy a kereskedések (trafikok, boltok) záróráját is igazítsák a vendéglátóipari létesítmények nemrég rövidített munkaidejéhez. Azt is indítványozta, hogy a felügyelőség figyeljen oda az iskolák közelében levő vendéglátóipari létesítményekre (alkoholárusítás) és hogy az iskolák videó-megfigyelési rendszerét fejlesszék fel…
Tavaly októberben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékes programvezetője éppen Óbecsén, a helyi Biztonsági Tanács létrehozása kapcsán mondta azt, hogy az intézmények, a civil szektor és (figyelem!) a média (!) partnersége vezethet el a megoldásokig.  

Márton Attila

Naslovi

Popularni Članci