Pomoć za decu sa invaliditetom: Status roditelja negovatelja

  22 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Roditelji dece sa invaliditetom i dece koja boluju od neizlečive bolesti, krajem prošle godine započeli su akciju prikupljanja potpisa za peticiju kojom od države traže da im prizna status roditelja negovatelja uz novčanu naknadu. Peticiju je do sada potpisalo više od 30.000 ljudi širom Srbije.

U Srbiji čak 80 posto dece sa invaliditetom podižu samohrane majke, pošto su ih očevi napustili, navode mediji. Samohrane majke ne mogu u isto vreme da rade i da neguju bolesno dete. Ako su radile i prinuđene su da daju otkaz, nisu u mogućnosti da obezbede osnovne uslove za život i da kupe lekove. To je još jedan problem roditelja teško i doživotno obolele dece, čije zdravstveno stanje zahteva neprestanu negu, jer nemaju podršku države prilikom nabavke lekova. Nažalost, mnogih lekova za teške i retke bolesti nema na tržištu, te su roditelji prinuđeni da ih kupuju „na crno“ po ceni od nekoliko stotina evra.
Peticijom za priznavanje statusa roditelja negovatelja, roditelji traže da se u Zakon o socijalnoj zaštiti uvede status roditelja negovatelja za one koji moraju 24 časa da brinu o bolesnom detetu i da im se dodeli mesečna novčana naknada i prizna radni staž.
Od 2011. godine Zakonom o socijalnoj zaštiti omogućeno je da roditelji koji su najmanje 15 godina brinuli o svom bolesnom detetu i nemaju drugih primanja, ostvare pravo na redovnu doživotnu mesečnu novčanu naknadu u visini najniže penzije, međutim, to nije prihvatljivo rešenje, jer ovim roditeljima i deci je odmah neophodna pomoć države i društva.
U izjavi za B92 Branka Janković iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike rekla je da država u skladu sa mogućnostima pruža i druge vidove socijalne pomoći, kao što je pravo na tuđu negu i pomoć i uvećani dodatak na tuđu negu i pomoć: „Pre svega tu je pravo na tuđu negu i pomoć koja je u ovom trenutku negde oko 9.200 dinara i blizu 4.000 korisnika je ovog prava, i pravo na uvećani dodatak na tuđu negu i pomoć. To je u ovom trenutku oko 24.000 dinara“.
O ovim vrstama socijalne pomoći govorio je i zaštitnik prava građana Saša Janković, kome je početkom februara predata peticija sa potpisima: „Jedna od tih vrsta pomoći je pravo na negu od strane drugog lica. Međutim, to je finansijski toliko malo da porodice koje imaju takvu životnu situaciju ne mogu da sastave kraj sa krajem. Roditelji, odnosno biološka porodica su najbolje moguće okruženje za dete i država je dužna da učini sve da tim roditeljima pomogne da dete uspeju da odgaje na način da se njegovi najveći potencijali ostvare, a da pri tome roditelji ne budu žrtve“. To je jedan od razloga zbog kog država ne bi smela da dozvoli da se nakon pete godine života deteta roditelji vrate na posao, a njihova bolesna deca smeste u institucije.
Status roditelja negovatelja osim u mnogim zemljama Evropske unije priznat je i u Sloveniji i Hrvatskoj.

Priredila LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci