Dogovor Ivice Dačića i Ištvana Pastora: Žandarmerija po potrebi

  22 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prethodnom broju Bečejskog mozaika je objavljeno da je u noći između 2. i 3. februara nakon ponoći, na Pogači u Bečeju izbila tuča. Grupa mladića pretukla je drugu grupu mladih, od kojih su dvojica V.V. (1993.) i J.R. (1998.) zadobili povrede. Napadači su bili srpske, a napadnuti mađarske nacionalnosti. Iste noći, oko dva sata kasnije, na ulazu u zgradu, grupa mladića mađarske nacionalnosti napala je N.V. (19 godina), mladića srpske nacionalnosti.

Neki od medija su govorili o međuetničkom incidentu u slučaju tuče na Pogači, a nisu izvestili o napadu na dečka koji je ulazio u svoju zgradu. U policijskom saopštenju, objavljenom tek 5. februara pominjala se samo tuča na Pogači, međutim, nije pominjano da li je reč o „običnoj“ tuči, ili o međuetničkom incidentu.
Jedan od napadnutih mladića iz tuče na Pogači, međutim, je za RTV izjavio da su ga napadači pitali da li je Mađar i kada je rekao da jeste, udarili su ga. Dečko koji je napadnut na ulazu u svoju zgradu rekao je da su njegovi napadači govorili mađarski.
Na tuču i napad na mladića u Bečeju 7. februara saopštenjem je reagovao Savet za bezbednost opštine Bečej. U saopštenju, koje je potpisao predsednik Saveta Nenad Tomašević, navodi se da Savet za bezbednost opštine „smatra da je, pre nego što se donese sud o tome da li je reč o međuetničkim incidentima, potrebno proveriti sve činjenice, a tu najvažniju ulogu ima policija. Živimo u etnički mešovitom gradu, gde olako izrečeni sudovi o eventualnim etničkim incidentima mogu imati ozbiljne i nesagledive posledice. Ukoliko nadležni državni organi utvrde da su se u Bečeju desili incidenti na nacionalnoj osnovi, opštinska vlast će najoštrije osuditi sve učesnike koji na verbalan ili fizički način raspiruju etničku netrpeljivost“.
Deset dana nakon incidenata, 14. februara, bečejski odbor Demokratske stranke je uputio saopštenje medijima. U saopštenju piše da bečejske demokrate oštro osuđuju „nedavni incident koji se dogodio u centru grada i tuču dve grupe mladih ljudi. Da li je povod tog nemilog događaja bio na nacionalnoj osnovi ili ne, još se ne zna, a OO DS Bečej traži da institucije, policija, tužilaštvo i sudstvo, odrade svoj posao u najkraćem roku, da kvalifikuju delo, nađu krivce i vinovnike i da ih najstrožije kazne.“

Ispravka

U prethodnom broju Mozaika navedeno je da mediji na mađarskom jeziku nisu izvestili o napadu mladića mađarske nacionalnosti na mladića srpske nacionalnosti. To nije sasvim tačno, naime RTV je 4. i 5. februara, na mađarskom jeziku izvestila o oba incidenta.

Incidenti koji mogu da budu ili jesu okarakterisani kao međuetnički, nisu se desili samo u Bečeju, već i u Temerinu i Subotici. Zbog toga su 16. februara predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor razgovarali u Novom Sadu o bezbednosnoj situaciji u Vojvodini. Na sastanku je dogovoreno da se, u opštinama u kojima su, u poslednje vreme, uočeni incidenti koji nanose štetu međunacionalnim odnosima i izazivaju uznemirenost građana, pored policije, po potrebi angažuju i pripadnici Žandarmerije. Zajednički je ocenjeno da treba preispitati postojeće odredbe kaznene politike koje se odnose na međunacionalne incidente, te da je neophodno ubrzati procesuiranje takvih slučajeva pred pravosudnim organima.
Dogovoreno je da se pojača prisustvo pripadnika policije u sredinama u kojima je povećan broj krivičnih dela sitne krađe i da se efikasnim angažovanjem svih nadležnih organa učvrsti poverenje građana u spremnost i sposobnost države da očuva njihovu ličnu i imovinsku bezbednost.
Dačić i Pastor nastaviće intenzivnu i konstruktivnu saradnju sa zajedničkim ciljem da osiguraju miran i bezbedan život svih građana Vojvodine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost. U istom cilju, narednih nedelja biće održan i zajednički sastanak ministra unutrašnjih poslova, rukovodstva Direkcije policije i načelnika svih policijskih uprava u Vojvodini sa Savetom za bezbednost pokrajinske Skupštine, saopštila je policija.

R.M.

 

Naslovi

Popularni Članci