Prijem za novinare u Vladi Vojvodine: Pokrajina je partner medijima

  31 decembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potpredsednica Vlade Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova je prošlog četvrtka u Vladi Vojvodine priredila tradicionalni novogodišnji prijem za novinare.
Tomanova Makanova je poželela novinarima uspešnu 2011. godinu i rekla da je Pokrajinski sekretarijat za informacije, koji je domaćin i organizator novogodišnjeg prijema, partner i saradnik svim medijima na teritoriji Vojvodine, i dodala da sve što je u Sekretarijatu urađeno - urađeno je u dijalogu sa predstavnicima medija.

Ona je podsetila na zajedničke poslove Sekretarijata i medija tokom 2010. godine, kao i na planove za narednu godinu. „Od samog početka godine koja je sada na izmaku, mediji su pružili podršku svim etničkim zajednicama da se građani upišu u posebne biračke spiskove i da se prvi put organizuju direktni izbori za nacionalne savete. Ovo je posao koji je Republika Srbija radila prvi put. Osnovano je 19 nacionalnih saveta, a neposrednim izborima stvorene su legalne institucije, koje će se starati o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava, koja su na zavidnom nivou i mogu biti uzor i mnogim drugim državama, koje propagiraju evropske standarde i kriterijume. Potom, formirane su radne grupe za izradu medijske strategije. Radilo se intenzivno, a nacrt je pripremljen i kompletan je, sa svim segmentima koje strategija treba da ima kako bismo obezbedili dalji razvoj i poboljšanje položaja rada medija, kako bismo se zajedno zalagali za bolji položaj novinara i medijskih udruženja, onako kako nam dolikuje. Zajedno je urađen čitav konkursni proces, kojim se jasno definiše šta je javni interes građana Vojvodine u oblasti informisanja. Ni dijaspora nije zaboravljena, reč je više o
moralnoj nego finansijskoj podršci, ali omogućeno je medijima u zemljama u okruženju da emituju i pripremaju programe i programske sadržaje na srpskom jeziku. Nisu zaboravljena ni lica sa posebnim potrebama, kojima se poklanja ne samo pažnja, već i značajna finansijska sredstva“, rekla je pokrajinska sekretarka za informacije.
Inače, u budžetu Vojvodine za narednu godinu, za finansiranje medija, putem konkursa, biće opredeljeno više od 60 miliona dinara. „Kao i prošle godine, Pokrajinski sekretarijat za informacije će se zalagati da konkursi budu javni, svi pravilnici su usklađeni sa Zakonom o kontroli državne pomoći i zalagaćemo se da na konkursima prođu oni projekti koji nude nešto novo
u programskom sadržaju i propagiraju evropske vrednosti i standarde, doprinoseći poboljšanju javnog informisanja. Neće biti zaboravljena multikulturalnost, interkulturalnost, prevođenje, međusobno razumevanje. Odmah posle Nove godine, zajedno će se raditi na promociji prvo nacrta, a zatim predloga Medijske strategije, koja mora da bude sastavni deo Medijske strategije Republike Srbije. Posebni delovi pokrajinske strategije odnose se na lokalne i regionalne medije, posebno na javni servis, pisane medije, digitalizaciju, medijske fondove i na medijsku pismenost. Težnja je da se Medijskom strategijom, koja se u našoj državi prvi put radi, uvede red u medijsku oblast, da se konačno zna ko radi sa dozvolama, po propisima i zakonima, da se zna koji medijski zakoni nam nedostaju, da znamo koje medijske zakone moramo da menjamo, što je presudno za razvoj medijskih kuća u XXI veku“, rekla je na svečanom prijemu za novinare Ana Tomanova Makanova.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci