Konkurs za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije: Bečejcima od 700.000 do 1,8 miliona dinara

  26 januar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krajem prošle godine predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je 133 ugovora poljoprivrednicima iz Vojvodine, koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke 115 novih traktora i 18 priključnih mašina i mehanizacije. Ukupna vrednost investicije je preko 500 miliona dinara, od čega je pokrajinska vlada, preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedila 156,6 miliona dinara.

 „U prošloj godini, a to ćemo činiti u 2018. godini, kroz mere na pokrajinskom i nacionalnom nivou, kao i kroz izdvajanje sredstava iz više fondova, uključujući i specijalizovane fondove Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, učinili smo sve da bismo vas osnažili“, rekao je predsednik pokrajinske vlade na svečanosti prilikom uručivanja ugovora i dodao da će u 2018. godini, na pokrajinskom nivou, poljoprivredni budžet biti veći od 7 milijardi dinara, te da za poljoprivrednike novi konkursni ciklus kreće već od januara. On je podsetio i da u okviru mera Razvojnog fonda Vojvodine poljoprivrednici mogu da apliciraju za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, a za tu meru je obezbeđeno 250 miliona dinara.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević naglasio je da je interesovanje poljoprivrednika za nabavku poljoprivredne mehanizacije bilo veliko, o čemu govore čak 482 prijave.
I po ovom konkursu, kako je Radojević naveo, prepoznate su žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava, sa kojima je zaključeno 36 ugovora, zatim poljoprivrednici mlađi od 40 godina, sa kojima je zaključeno 78 ugovora. Sa korisnicima sa područja u otežanim uslovima rada u poljoprivredi, zaključeno je 11 ugovora, dok su sa zemljoradničkim zadrugama zaključena dva ugovora.
„Na ovaj način prepoznali smo evropske kriterijume koji će biti realizovani kroz primenu IPARD programa i time doprineli pripremi naših poljoprivrednika koji će konkurisati za sredstva predviđena tim programom“, kazao je Radojević i dodao da su za nabavku nove mehanizacije u najvećem broju konkurisali ratari, povrtari i stočari širom Vojvodine.
Konkurs koji je za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije na teritoriji Vojvodine u 2017. godini 4. decembra raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo trajao je samo 4 dana, naime, u tekstu konkursa je pisalo da je rok za dostavljanje prijava (sa dokumentacijom) 8. decembar 2017.
Na konkursu mogla su da učestvuju fizička i pravna lica s prebivalištem ili sedištem na teritoriji AP Vojvodine, a koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i koja se nalaze u aktivnom statusu i to: fizičko lice (nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva), preduzetnik, nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva) i pravno lice (privredno društvo, zemljoradnička zadruga).
Inače, rezultati konkursa i uslovi, odnosno, vreme i rok za podnošenje potrebnih dokumenata za učešće na konkursu su izazvali reakcije u delu javnosti.
„Rezultati konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije u Vojvodini u 2017. godini, koji je trajao rekordno kratka četiri dana, pokazuju da je deo novca iz pokrajinske kase dodeljen i ljudima koji su na vlasti, koji su bliski vlasti i koji su znali da treba pre raspisivanja konkursa da prikupe potrebnu dokumentaciju“, pisalo je u tekstu pod naslovom „Među najbržima na ’nenameštenom’ konkursu i narodni poslanik i odbornici“ VOICE-a (Vojvođanski istraživačko-analitički centar) 29. decembra prošle godine.

Bečejci na konkursu

Prijavljeni na konkurs sa teritorije opštine Bečej relativno su dobro prošli, za sedmoro prijavljenih su odobrene prilično velike sume, a svega četvoro aplikanata je odbijeno.
Najveći dodeljeni iznos na konkursu je nešto viši od 1,8 miliona dinara, a među onima kojima je dodeljeno više od 1,8 miliona je i Robert Varga iz Bačkog Gradišta kome je odobreno 1.827.634 dinara (40 bodova), njega sledi Olivera Kekić iz Bečeja sa 1.745.367 dinara (60 bodova).
Nešto manje novca odobreno je Srđanu Gucunskom i Đorđu Gucunskom iz Bačkog Gradišta, obojica su imala po 40 poena i obojici su odobreni identični iznosi, po 1.496.043 dinara.
Aleksandru Vargi iz Bačkog Gradišta odobreno je 1.210.576 dinara (55 bodova), Ervinu Laslu iz Bačkog Petrovog Sela 1.177.634 dinara (40 bodova) i Ištvanu Nađu iz Bačkog Petrovog Sela 718.767 dinara (50 poena).
Odbijene su prijave Bojana Milinkova iz Bačkog Petrovog Sela zbog, kako se navodi, nedovoljnog broja bodova (imao je 35 bodova, a minimum je 40), Atile Horvata iz Bačkog Gradišta (35 bodova), Perice Jovića iz Bačkog Gradišta (5 bodova) i Endrea Kiša iz Bačkog Petrovog Sela (35 bodova).

Među onima koji su za četiri dana uspeli da prikupe dokumentaciju kako bi se prijavili za konkurs, prema spisku dobitnika konkursa koji je objavio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na svom internet sajtu, je i, recimo, narodni poslanik u Skupštini Srbije Marijan Rističević (odobreno mu je 1,3 miliona dinara), ali i brojni drugi, koji su po analizi VOICE-a, povezani sa vlastima.
Poljoprivrednici i pravna lica koji su mogli da konkurišu za svega 4 dana trebalo je da prikupe potvrde o registraciji gazdinstva, o sedištu, o regulisanim poreskim obavezama, eventualnom zakupu zemljišta, avansne račune, izjave itd. Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava priznavale su se samo mašine kupljene posle 1. januara 2017. godine, a to je moralo biti dokumentovano avansnim računom, računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, garantnim listovima, carinskim deklaracijama…
„Uoči sednice Skupštine Vojvodine 21. decembra, na kojoj se raspravljalo o budžetu pokrajine za 2018. godinu, novinari VOICE-a su pokrajinskog premijera Igora Mirovića pitali za sporni konkurs koji je trajao četiri dana, a na konstataciju da postoje indicije da je konkurs namešten, Mirović je odgovorio da ’to nikako nije slučaj’. ’Konkurs nije bio namešten, već su u sekretarijatu želeli da imaju što veću realizaciju, pa pokušavaju da konkurse skrate na pet do deset dana, pa to onima koji ne mogu da prikupe dokumentaciju za pet ili sedam dana, stvara neku vrstu nelagode i izbacuje ih bez potrebe iz igre da dobiju sredstva’, rekao je Mirović. Međutim, prema tvrdnjama sagovornika VOICE-a, koji su želeli da ostanu anonimni, tekst spornog konkursa pisan je noć pred objavljivanje, a pre nego što su tekst i uslovi konkursa objavljeni na sajtu sekretarijata u ponedeljak 4. decembra, pred pisarnicom u pokrajinskoj vladi, već je sa gotovim projektima čekalo nekoliko desetina kandidata. Prema tvrdnjama naših sagovornika, sat vremena pre objavljivanja konkursa, na pisarnici su već zaprimljene četiri prijave na konkurs, a zaposleni iz sekretarijata su i ’sami donosili i predavali zahteve’ ”, piše VOICE.
U tekstu se navodi i da je „vest o konkursu koji je trajao samo četiri dana prvi objavio novosadski portal Agrosmart, a nakon što se za kratko vreme u javnosti podigla tenzija zbog loših uslova i sumnje na korupciju, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, oglasio se na društvenim mrežama komentarišući navode na Fejsbuk profilu tog portala. Ljuti na novinare, iz sekretarijata su u komentarima naveli da je ’javnost dovedena u zabludu’ i da je ’članak nepotpun’, jer bi u njemu trebalo da piše i to da je konkurs najavljivan i ranije. Osoblje sekretarijata je napisalo da je pokrajinski sekretar Vuk Radojević ’u više navrata najavljivao raspisivanje tog konkursa’“.                  

K.D.F.


Naslovi

Popularni Članci