I pored povlačenja nacrta zakona: Štrajk upozorenja ipak održan

  24 januar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

I pored toga što je na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta odlučeno da se povuče, odnosno doradi sporni Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, juče je, 23. januara, na teritoriji cele zemlje održan jednočasovni štrajk upozorenja. Reč je o prvoj u nizu reakcija na predložene izmene i dopune Zakona o radu, a ukoliko predstavnici radnika ne budu bili zadovoljni novom verzijom nacrta, ići će se u dalju radikalizaciju protesta.

U štrajku upozorenja učestvovali su članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost”, kao i drugih, manjih sindikalnih organizacija. Štrajk je održan između 11 i 12 časova na radnim mestima u preduzećima i ustanovama. Tom prilikom javno je čitan proglas u kome između ostalog stoji: „Ne prihvatamo da se prava radnika i budućih radnika smanjuju jer prava iz rada ne generišu krizu, propadanje privrede, zatvaranje preduzeća, tragičnu privatizaciju. Ne pristajemo da se novac koji mi, svojim radom, zaradimo preliva u profite, a da se nama umanjuju zarade, naknade zarada i druga primanja koja su ionako niska i nedovoljna – radnici Srbije su već siromašni. Ne prihvatamo da budemo robovi u 21. veku, a robovski rad nam nameću novim rešenjima u Zakonu. Ne pristajemo na robovlasnički odnos i samovolju poslodavaca, ne dozvoljavamo da se zaposleni tretiraju kao roba, ne prihvatamo legalizaciju lakog otpuštanja, bez obaveza i razloga – i do sada su lako otpuštali”.
Najavljujući štrajk na sednici Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej 17. januara Anka Stanivuk, predsednica veća Saveza, ukazala je da je „čovek nastao radom od majmuna, a nakon ovog zakona vraćamo se u kameno doba”.
U danima koji su prethodili štrajku na više punktova u gradu predstavnici sindikalnih organizacija delili su letke kako bi informisali građane o svojim zahtevima.
Do zaključenja ovog broja Mozaika nismo dobili informaciju o masovnosti štrajka na teritoriji opštine Bečej, ali imajući u vidu spomenutu odluku Socijalno-ekonomskog saveta, čini se da je štrajk upozorenja uspeo i pre nego što je održan. Da li je to bilo dovoljno, s obzirom na to da sindikati traže odbacivanje a ne tek doradu predloženog nacrta, videće se u narednim danima.

I.K.

Naslovi

Popularni Članci