Okončan štrajk prosvetara: Puni časovi u svim školama

  08 maj 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 27. aprila nastava u svim školama u Srbiji je normalizovana i časovi ponovo traju 45 minuta, jer su predstavnici i preostala dva sindikata u štrajku, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, 24. aprila potpisali sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem Sporazum o rešavanju spornih pitanja i Poseban kolektivni ugovor. Time je okončan petomesečni štrajk prosvetnih radnika iako nisu ispunjeni njihovi zahtevi, već su samo dobili „čvrsta, usmena obećanja“ od ministra prosvete da će sindikati učestvovati u izradi zakona o platnim razredima i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i u rešavanju problema racionalizacije i poboljšanja materijalnog položaja radnika u prosveti.

Iz Sindikata radnika u prosveti Srbije navode da su na ovaj korak sindikati bili prinuđeni, jer su izgubili masovnost u štrajku i da je isključivi razlog za to „upotreba sile od strane ministra prosvete, koji je, odbijanjem od zarade, štrajkače doveo do toga da nemaju ni za hleb“, te da će, ukoliko obećanja ne budu ispunjena, ponovo stupiti u štrajk u septembru. Zbog neispunjavanja svih zahteva, pre svega izuzimanja iz odluke o smanjenju zarada, rukovodstvo Unije sindikata prosvetnih radnika je podnelo ostavku.
Iz Ministarstva prosvete su najavili da će do 1. juna početi pregovore sa predstavnicima sindikata o visini i dinamici isplate nagrade i pomoći za prosvetne radnike, a premijer Aleksandar Vučić je obećao da će „učiniti sve“ da prosvetni radnici budu „prvi koji će osetiti one dobre rezultate teških mera koje smo preduzeli i koje ste vi podržali“.
I u bečejskim školama koje su bile u štrajku je od 27. aprila normalizovana nastava, a prema rečima predsednika opštinskog odbora Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Branislava Hrnjaka, regularnost školske godine neće biti dovedena u pitanje jer je broj održanih časova iznad zakonskog minimuma, kao i da su prosvetni radnici u školama koje su bile u štrajku i pored smanjenja nastave na 30 minuta, imali dodatne aktivnosti, kao što su dopunska i pripremna nastava, sekcije, takmičenja, tako da su na neki način nadoknađivali gubitak od 15 minuta. On je rekao i da će o eventualnoj nadoknadi časova biti doneta odluka u narednih nekoliko dana.
Podsetimo da su četiri reprezentativna sindikata prosvete počela 17. novembra 2014. godine štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, a u februaru su dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, potpisala posebni kolektivni ugovor i obustavila štrajk. Sindikati su zahtevali izuzimanje od smanjenja plata u javnom sektoru i bolji materijalni položaj, uređenje platnih razreda u javnom sektoru kako bi zarade bile usklađene sa stručnom spremom, kao i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci