Izbačen iz biblioteke

  27 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Član sam gradske biblioteke manje-više preko 60 godina i jako me je obradovalo kad su počeli radovi na obnovi i rekonstrukciji biblioteke. Stara zgrada je zahtevala sigurno na desetine hiljada evra na rekonstrukciju, sređivanje potkrovlja, vodovoda, kanalizacije i dr. Najviše sam se radovao što su u prelepom potkrovlju sa stotinak sedišta stavljeni računari (8-9) sa brzim internetom. Prvo je internet prolazio dečje bolesti (čas ga ima, čas ga nema), posle su počeli da se kvare kompjuteri.

Došao je i školski raspust i biblioteka je počela da radi jednokratno. Cele godine sam dosta često odlazio na internet i jednom sam verovatno pao u nemilost kad sam direktorici rekao da sva događanja mogu da se planiraju i napišu ili na oglasnoj tabli ili na webu (biblioteke) a ne da dođem po najvećoj kiši, a oni kažu da ne mogu na internet, jer imaju neku prezentaciju. Ovoga leta, u suštini, sve je katastrofalno, niko ne zna kada će biti interneta, ne zna se ni kada će sala biti otključana, a i radno vreme je nekada do 14 h, a nekada do 12 h, naravno, bez obaveštenja o promenama.
Danas, 20.08, odem u biblioteku, probam, sala otključana, uključim PC, ima interneta, taman da se raspakujem, ulazi jedna od zaposlenih i zamoli me da napustim salu, jer ona treba da je zaključa. Rekao sam da nemam nameru, neka vetri, čisti, sprema, meni ne smeta, ili neka pošalje direktoricu da mi da objašnjenje. Onda je pala pretnja da će mi vratiti novac od članarine, jer sam najgori član, na šta sam odgovorio da je moj minuli rad ugrađen u biblioteku na stotine puta veći nego članarina. Kad je počela da traži osigurač da kompjuterima isključi struju, ugasio sam kompjuter. Na izlazu sam sreo unuka sa par desetogodišnjaka, rekao im je neki čika da dođu posle 10, moći će na internet, kasnije sam čuo da nisu mogli (nisam samo ja najgori).
Sad nešto razmišljam, bilo je dosta Bečejaca izbačenih iz gimnazije, mnogi su postali talentovani pisci, mnoge legende pera i glumišta izbačeni su iz beogradskih kafana… Koji će biti moj rejting kad se pročuje da sam izbačen iz biblioteke?

Žarko M. Velimirov

Naslovi

Popularni Članci