U bečejskim Javnim preduzećima: Kraj mandata direktora

  19 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izuzev u JP Komunalac, JP Stankom i Narodnoj biblioteci direktorima većine bečejskih javnih preduzeća i ustanova 17. marta istekao je mandat.

Prema nezvaničnim informacijama, na sednici Skupštine opštine posle Uskrsa, u dva javna preduzeća i u Gradskom pozorištu biće imenovani v.d. direktora na godinu dana. U Vodokanalu i Gradskom pozorištu v.d. direktora će biti sadašnji direktori Žolt Galus i Velimir Cvejanov. U vrtiću „Labud Pejović“ raspisan je konkurs za direktora. Nešto ranije mandat je istekao i direktorki Gradskog muzeja Branislavi Mikić Antonić, a konkurs za novog direktora je zatvoren, pa je na potezu Upravni odbor i osnivač.
U Javnom preduzeću Toplana je već došlo do promene. Naime, Zoran Stojšin  je  9. marta prešao da radi u Javno preduzeće Transnafta za transport nafte naftovodima i derivata produktovodima sa sedištem u Pančevu koje je osnovala vlada Srbije 2005. godine. Transnafta raspolaže istočnim krakom bivšeg Jugoslovenskog naftovoda (pušten u rad 1979. godine) od Dunava do Pančeva, ukupne dužine 154,4 kilometra. Pripadajuću infrastrukturu naftovoda čini terminal u Novom Sadu sa četiri rezervoarske jedinice za sirovu naftu od po 10.000 kubnih metara, dispečerskim centrom i pumpnom stanicom, mernom stanicom u Pančevu i osam blok stanica duž trase naftovoda. Transport derivata nafte produktovodima se za sada ne obavlja, jer ne postoji infrastruktura.
Pre odlaska iz Toplane Zoran Stojšin je u skladu sa statutom preduzeća za zamenika direktora imenovao Dejana Babina koji je do tada bio šef tehničke službe koji će najverovatnije na narednoj skupštinskoj sednici biti imenovan za v.d. direktora ovog preduzeća. O svom odlasku i glasinama da je podneo ostavku Stojšin je rekao:
 „Nije tačna informacija da sam dao ostavku na mesto direktora. Mandat mi je svakako isticao u martu i to je osnovni razlog zbog koga sam otišao iz Toplane. Odradio sam ceo mandat, a dobio sam i ponudu od Javnog preduzeća Transnafta koja se u današnje vreme ne odbija. Dugo vremena sam se lomio da li da odem, jer sam se saživeo sa
preduzećem i personalom. Mirne duše sam otišao, jer sam za vreme mandata sa saradnicima uradio sve što je bilo do nas. Niko ne treba da brine šta će se desiti sa Toplanom u narednom periodu, jer sada, kada je Demokratska stranka ojačala u lokalnoj vlasti, za očekivati je snažniju podršku osnivača Toplani, pre svega na polju investicionih projekata koji su neophodni“, rekao je Stojšin.
Inače iz Srbijagasa je Toplani stigao dopis, kao i ostalim toplanama u Srbiji koje imaju dugove, da će u sredu (17. marta), ako ne  isplati dugovanja za prošlu godinu (oko 27 miliona dinara), u 12 sati biti obustavljena isporuka prirodnog gasa. To se nije desilo do zaključenja ovog broja novina.
Na pitanje da li je između ostalog razlog njegovog odlaska i činjenica da se Toplana trenutno nalazi u izuzetno teškoj situaciji, jer su dugovi prema Srbijagasu oko 70 miliona dinara i da preti prekid dotoka gasa, Stojšin je odgovorio: „Takva pitanja nisu korektna i dobronamerna. Toplana nije u bezizlaznoj situaciji. Ona poslednje dve godine posluje sa gubitkom, ali ne zbog naših grešaka, nego zbog toga što cena toplotne energije koje isporučuje Toplana nije na nivou tržišne cene, a osnivač nema sredstava za dotiranje. Sve troškove koje smo imali ranijih godina smanjili smo ili čak ukinuli, smanjili smo i broj zaposlenih na minimum, a potraživanja Toplane su na nivou od oko 50 miliona dinara“.
Dejan Babin, novoimenovani zamenik direktora Toplane rekao je da se dug svakodnevno smanjuje: „Svakog dana otplaćujemo deo duga i siguran sam da ćemo sa Srbijagasom uspeti da postignemo dogovor da nam produže rok za plaćanje duga iz prošle godine i da ćemo napraviti reprogram za isplatu dugovanja u ovoj godini“. On je pozvao sve potrošače koji su na sistemu daljinskog grejanja da plate dugovanja iz prošle godine, jer će na taj način umanjiti mogućnost da ostanu bez grejanja ako Toplani bude ukinuta isporuka gasa, a izbeći će i da budu tuženi.
Podsetimo, Toplana je prošle nedelje poslala opomene svim dužnicima da izmire obaveze za prošlu godinu u roku od osam dana.
I predsednik opštine Bečej Peter Knezi je apelovao na sugrađane da plate prošlogodišnja dugovanja: „Lokalna samouprava je uplatila Toplani 10,5 miliona dinara za prošlogodišnje dugove budžetskih korisnika koji su na daljinskom sistemu grejanja. Znam da je ekonomska situacija teška, ali pozivam sve dužnike da hitno isplate dugove za 2009. godinu“.        

S.M.

Naslovi

Popularni Članci