„8. oktobar“ bez rukovodstva: Ostavke članova Upravnog i Nadzornog odbora

  19 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Akcijski fond je Rudolfa Albaharija na njegov zahtev početkom marta razrešio dužnosti zastupnika kapitala „8. oktobra“.

On je dao ostavku i na mesto predsednika Upravnog odbora fabrike nameštaja, a nekoliko dana kasnije njegov primer sledila je i većina članova Upravnog i Nadzornog odbora. Ostavke su podneli Julija Popić, Momčilo Ljušić, Milan Popović (Upravni odbor), Dubravka Lazarević, Valentina Pudar i Snežana Mirilović (Nadzorni odbor), svi kadrovi PIK-a „Bečej“. Ostavku na mesto v.d. direktora podneo je i Đuro Ikač (takođe iz PIK-a „Bečej“), a jedini koji je ostao u Upravnom odboru je Tomislav Šljivančanin, predsednik sindikalne organizacije „8. oktobra“.  On misli da „to što se dešava u ’8. oktobru’ je prava katastrofa. Radnici su u veoma teškom stanju, nemaju plate, socijalno osiguranje, radni staž, ne mogu da nađu drugi posao, pa tako nemaju ni egzistenciju. Nezadovoljni su i time što smo promenili dva zastupnika kapitala za kratko vreme, što je skoro cela novoizabrana uprava podnela ostavku, a suštinski se ništa nije pozitivno desilo ni za fabriku, ni za radnike. Nije nam jasno zbog čega se sve tako moralo odigrati i ko se to igra sa našim sudbinama. Isto tako ni ja, a ni radnici ne znamo kakva nas iznenađenja još čekaju“.

Mašine na otpadu

Krajem februara zbog duga „8. oktobra“ prema Poreskoj upravi i DDOR-u mašine fabrike nameštaja prodate su na licitaciji (one koje niko nije kupio, sada su vlasništvo države). Neke od mašina su završile na otpadima. „Pet-šest mašina je završilo na otpadima, a ostale su preprodate. Njihova prodaja i iznošenje iz fabrike je jedan od razloga za ogorčenje radnika, jer je to urađeno na katastrofalan način. Na bih da komentarišem da li je sve bilo po zakonu, ali mislim da to nije trebalo učiniti“, rekao je Šljivančanin.

Privredna komora Vojvodine, Južnobački okrug, lokalna samouprava i sindikat „8. oktobra“ bi trebalo da predlože Akcijskom fondu osobu koja bi mogla da bude novi zastupnik kapitala. Predstavnici lokalne vlasti još ne znaju koga će predložiti, a rešenje nema ni sindikat fabrike nameštaja. „Rešenje za sada nemamo, ali kao poslednji Mohikanac u upravnom telu fabrike, boriću se da istina izađe na videlo, da se rasvetle sve igre oko ’8. oktobra’ i saznaju imena ljudi koji se igraju sudbinama radnika“, rekao je Šljivančanin.            

S.M.


Naslovi

Popularni Članci