Škola „Zdravko Gložanski“: Razrešena direktorica imenovana za v.d. direktora

  30 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Razrešenje Suzane Đukić funkcije direktora Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ po rešenju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje od 30. juna (o čemu je Bečejski mozaik pisao u prethodnom broju), kojem je prethodilo dosta čudnih i nejasnih dešavanja u školi, a u vezi sa problemom izvođenja nastave u jednom odeljenju nižih razreda na mađarskom nastavnom jeziku (dva pokušaja zamene učiteljica, potom suspenzija Izabele Šormaz, nastavnice razredne nastave i pokretanje disciplinskih postupaka protiv nje i Margarite Berček, psihologice škole, inspekcijske kontrole, najave roditelja o prepisivanju dece iz tog odeljenja u druge škole), izazvalo je dosta negodovanja i čini se da je opredelilo dalji tok dešavanja i doprinelo udaljavanju od uzroka problema.

Naime, odluka pokrajinskog sekretara za obrazovanje o razrešenju Suzane Đukić bio je povod sazivanja konferencije za novinare 2. jula, kojoj su prisustvovali Zvonimir Stankov, predsednik školskog odbora, Ilona Varnju, članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje i kulturu, Srđan Gligorić, predsednik saveta roditelja, učiteljice Valerija Bor i Julijana Česak Bezeg, Dušan Zahar, član školskog odbora i predstavnik kolektiva škole „Zdravko Gložanski“, Suzana Đukić, Dušan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Bečej i Dragan Mesaroš, član Opštinskog veća. Novinarima je saopšteno obrazloženje pokrajinskog sekretara Zoltana Jegeša za razrešenje direktorice škole „Zdravko Gložanski“ u kojem se navodi da je „Đukićeva u radni odnos primila lice suprotno zakonu i opštem aktu i nije postupila po nalogu, odnosno meri nadležnog organa - prosvetnog savetnika za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti“. Novinarima je rečeno da postoji sumnja o zakonitosti ovakvog rešenja.
„Osnovnoj školi ’Zdravko Gložanski’ sve ovo baš i nije trebalo, ali ako se mora, ući ćemo u upravni spor i iniciraćemo ispitivanje odgovornosti dr Zoltana Jegeša zbog zloupotrebe položaja i prevarnih radnji i svih onih koji su doveli do situacije u kojoj smo se našli“, rekao je Zvonimir Stankov, predsednik školskog odbora.
Svi učesnici konferencije za medije su izneli svoje stavove i predočili aktivnosti koje su preduzimane u cilju rešavanja problema u pomenutom odeljenju u školi, od kojih je jedna bila i zamena učiteljica, kako su naveli, na sugestiju pokrajinskog sekretara, a koja je sprovedena posredstvom lokalne samouprave i članice Opštinskog veća za obrazovanje i kulturu Ilone Varnju. „Dr Jegeš nam je savetovao da ako postoji neka škola van matične škole, zamenimo učitelje i da će možda promena nastavnog osoblja pozitivno uticati na rešavanje problema. O toj zameni smo obavestili dr Jegeša, ali od njega nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Mene iznenađuje nova informacija da nije bilo dobro to što je on preporučio da uradimo“, rekla je Varnju.
Predsednik saveta roditelja Srđan Gligorić je rekao da u savetu roditelja ima pravnika koji su razmatrali rešenje Sekretarijata i utvrdili da postoji niz nezakonitosti: „Prvi razlog je to što navodno direktorica nije postupila po nalozima prosvetnog savetnika. To po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja direktorica i nema obavezu, jer prosvetni savetnik savetuje, a prosvetni inspektor, što je drugi organ, nalaže mere. Drugi razlog za razrešenje direktorice je upravo zamena učiteljica, mi smo i ovde čuli da tu nema nezakonitosti, jer je sam sekretar inicirao zamenu i to iz razloga spasavanja od ’požara’. Postojao je veliki problem koji je trebalo sanirati odmah, a ne čekati i raspisivati konkurse. Pravno-formalni razlog zašto je i taj deo rešenja nezakonit je u okolnosti da bi sekretar imao ovlašćenje da razreši direktora pre toga mora postojati odluka organa upravljanja o tome da neće da razreši direktora, a ta odluka mora biti doneta na zahtev prosvetnog inspektora. Dakle, prosvetni inspektor mora izdati nalog, školski odbor mora da se ogluši o taj nalog i tek potom se stiču uslovi da sekretar donese rešenje o razrešenju direktora. Toga nije bilo, sekretar je doneo rešenje koje je nezakonito, jer nisu ispunjeni uslovi iz člana 63 stav 5 i stav 2 tačka 7 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što će, mi očekujemo, biti u odgovarajućem sudskom postupku utvrđeno. Mi kao roditelji i zainteresovani za sve aspekte rada škole i za zakonitost rada organa škole, ali i za zakonitost rada viših organa, kao što je Sekretarijat, moramo da izrazimo žaljenje zbog okolnosti da je UNICEF, odnosno da su predstavnici UNICEF-a, mi imamo nezvanična saznanja, ishodovali i izvršili pritisak na pokrajinskog sekretara da donese takvo rešenje. Mi kao predstavnici roditelja smo brinuli i o drugoj deci koja su takođe bila u tom razredu i koja su, nažalost, bila primorana da trpe sve te ekscese, ispade i da učestvuju u nastavi koja je bila prekidana zbog ponašanja te devojčice. Mi verujemo da ovo rešenje koje je doneo pokrajinski sekretar jeste samo produbljivanje problema, da to predstavlja izlazak u susret nečijim željama za osvetu, a da će sve zajedno doneti ozbiljnu štetu radu ove ustanove.“

Inicijativa za smenu koordinatorke LPA

Opštinsko veće je 13. jula uputilo dopis Međusektorskom savetu Lokalnog plana akcije za decu (LPA) opštine Bečej u kojem se predlaže da Savet „razmotri“ mogućnost da izabere drugog koordinatora, jer Veće smatra da Izabela Šormaz „ne uživa poverenje ovog organa za obavljanje funkcije koordinatorke LPA“.
„Inicijatori (četiri člana Opštinskog veća) za ispitivanje odgovornosti Izabele Šormaz, koordinatorke LPA opštine Bečej, u četiri tačke navode svoje razloge, sve tačke su povezane sa događajima u Osnovnoj školi ’Zdravko Gložanski’, a pre svega smatraju da je ona prekršila svoja ovlašćenja obraćanjem ombudsmanu“, rekla je Marija Lučev, koordinatorka radne grupe za smanjenje siromaštva dece LPA, koja se trenutno nalazi i na mestu koordinatorke Međusektorskog saveta. Ona je rekla da, iako je postojao rok od 15 dana da se Savet izjasni o ovom dopisu, sastanak je zbog godišnjih odmora održan 14. jula, na kojem je od 37 prisustvovalo oko 20 članova. Doneta je jednoglasna odluka koja glasi: „Međusektorski savet za implementaciju LPA ne nalazi elemente za povlačenje Izabele Šormaz i izbor drugog koordinatora umesto nje, jer dopis ombudsmanu za to nije razlog, niti bi njeno povlačenje popravilo situaciju u IIa razredu škole ’Zdravko Gložanski’ jer je aktivnost koordinatora i profesora razredne nastave potrebno posmatrati odvojeno“.
U ovoj odluci se navodi da će tim LPA tražiti mišljenje viših instanci „o podobnosti Izabele Šormaz na zadacima koordinatorke LPA radi objektivne ocene slučaja“ i da, ukoliko se ova tema ponovo bude razmatrala na Opštinskom veću, zahteva da toj sednici prisustvuje jedan član LPA tima i član „Kosmopolita“.

Stankov je rekao da se povodom razrešenja direktorice „Zdravko Gložanski“ oglasio i Aktiv direktora opštine Bečej i pročitao zaključak koji su potpisali direktori svih škola: „Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola opštine Bečej izražava veliku zabrinutost i nezadovoljstvo u vezi razrešenja direktorice Osnovne škole ’Zdravko Gložanski’ Suzane Đukić. Smatramo da se tim činom urušava sistem obrazovanja u našoj opštini i da nije u cilju rešavanja konkretnog problema, nego je presedan koji će za svoju posledicu imati narušavanje nesmetanog odvijanja nastavnog procesa, a posebno u odeljenjima na mađarskom nastavnom jeziku i svakako nije u interesu dece. Načinom na koji je to učinjeno flagrantno se krše prava direktora i škole, jer je izostavljen školski odbor kao i mišljenje lokalne samouprave, koji su od početka zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje bili uključeni u rešavanje ovog problema, a sve u najboljem interesu dece, škole i obrazovanja u Bečeju. Očekujemo da se u najboljem interesu Osnovne škole ’Zdravko Gložanski’ što pre preispita ovo razrešenje.“
Školski odbor OŠ „Zdravko Gložanski“ je 7. jula smenjenu direktoricu Suzanu Đukić imenovao za v.d. direktora škole.
Interesantno je i to da se obaveštenje za javnost o razrešenju direktorice OŠ „Zdravko Gložanski“ i njenom postavljanju za v. d. direktora nalazi na sajtu Opštinskog odbora Demokratske stranke.

LJ.M.

 

Naslovi

Popularni Članci