Dan zaljubljenih: Dovoljna je lepa reč

  11 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan Svetog Valentina se proslavlja 14. februara u većini zapadnih zemalja, dok se taj dan kod pravoslavaca praznuje kao Dan Svetog Trifuna - zaštitnika vinogradara, a posvećen je vinu, ljubavi i pesništvu.

Legenda kaže da je Valentin bio biskup koji je tajno venčao jedan zaljubljeni par iako je Klaudije II zabranio venčanja u čitavom carstvu. Valentin je zbog toga pogubljen 14. februara 270. godine.
Bilo kako bilo, ovaj datum je ipak najviše prihvaćen kao Dan zaljubljenih i pod tim imenom ga slave skoro sve nacije. Posebno je interesantan mladima, pa se i u školama ovom prazniku posvećuje posebna pažnja, osmišljavaju se oglasne table ili dekorativne kutije za ostavljanje ljubavnih i prijateljskih poruka, priređuju se zabavni programi čija je tema ljubav. Činjenicu da na ovu emociju nema otpornih, vešto koriste ugostitelji i trgovci, pogotovo cvećari koji na ovaj dan imaju višestruko uvećan promet, jer svako ima nekog dragog kome najlakše i najjednostavnije svoje osećanje može izraziti darivanjem cveća. Uobičajeno je da prioritet ima crvena ruža kao izraz ljubavi.
No, imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju, malo je verovatno da većina može da priušti svojoj ljubavi luksuz izlaska na neku romantičnu večeru ili kupovinu vrednijeg poklona. A to je i najmanje važno. Umesto toga posvetite voljenoj osobi malo više pažnje, nežnosti, lepu reč ili ljubavni stih i videćete – vredi!

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci