Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Iseljenje redakcija – novi vid pritisaka na lokalne medije pred izbore

  17 mart 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju najnoviji način pritisaka na lokalne medije koji se sprovodi od strane lokalnih vlasti kroz vid urgentnih iseljenja iz prostorija koje su u njihovom dugogodišnjem zakupu.

Najnovija tužba koja sadrži privremenu meru iseljenja uručena je 13. marta Udruženju građana „Forum žena Prijepolja“ iz Prijepolja koje je osnivač dva medija i to lokalne Televizije Forum i online medija Forum info. Sudsko ročište na kojem će se razmatrati tužba sa predloženom privremenom merom je zakazano za 17. mart.

Napominjemo da je ovo drugi slučaj iseljenja lokalnih medija u poslednjih nedelju dana, pored pomenuta dva medija iseljenje preko noći su doživela i dva medija u Boru i to Borski problem i Timočke i da ona predstavljaju ozbiljan način zastrašivanja lokalnih novinara i vid pritiska na lokalne medije.

Redakcija TV Forum, čiji je osnivač Udruženje građana „Forum žena Prijepolje“, punih osam godina koristila je prostor Doma kulture u Prijepolju. Iako je udruženje blagovremeno tražilo da se ugovor o zakupu koji je istekao u junu 2016. godine produži, uprkos usmenom uveravanju da do iseljenja ne mora doći pre aprila, stigla je odluka Opštinskog veća o iseljenju, a pre nekoliko dana i tužba kojom se od suda traži prinudno iseljenje.

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres čije su članice dva prijepoljska medija u dva navrata se obraćala nadležnima u opštini Prijepolje da preispitaju odluku o iseljenju iz prostorija Doma kulture, ali prijepoljske vlasti nisu odgovarale na ove inicijative.
Ističemo da Televizija Forum i Forum info predstavljaju respektivnu lokalnu medijsku kuću koji je osnovana od strane organizacije civilnog društva, da je to prva ženska televizija na Balkanu i da je za produkciju profesionalnih medijskih priloga više puta nagrađivana.

Novinarska i medijska udruženja ovakvo ponašanje ljudi na funkcijama u lokalnim sredinama, smatraju tendencioznim i neodgovornim u trenutku kada se pripremaju izbori i upozoravaju da se takvim postupcima koji predstavljaju pritisak na medije u malim zajednicama ugrožavaju prava građana da budu blagovremeno i objektivno informisani.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 14. mart 2017.
Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS
Udruženje novinara Srbije – UNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres

Naslovi

Popularni Članci