Festival „Zlatna kulisa 2017“: Nove nagrade za bečejsku predstavu

  17 mart 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstava „Nemam da platim i neću da platim“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej po oceni stručnog žirija festivala „Zlatna kulisa 2017“ održanom u Kragujevcu od 9. do 12. marta, dobila je prvu nagradu za najbolju predstavu u celini.

Pored toga, Igor Pavlović je dobio nagradu za najbolju režiju „zbog toga što na vešt i promišljen način tekst Darija Foa, napisan pre pola veka, povezuje sa današnjicom, i zbog toga jer u prvi plan stavlja radost glumačke igre, domišljatost, energiju i svojim izrežiranim postupcima ne guši glumca“, obrazložio je žiri odluku, a bečejska glumica Gordana Adamov je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. „Eksplozijom pokretačke energije, raskošnim talentom i svojom igrom držala je ceo ansambl i bila snažan motor predstave“, napisao je stručni žiri festivala koji su činili Nevena Ristić, glumica, Nina Nedeljković, član Akademskog pozorišta SKC-a i Petar Lukić.
Drugu nagradu u Kragujevcu je osvojilo Pozorište „Stevan Sremac“ Doma kulture iz Crvenke sa predstavom „Malograđanska svadba“, a treća je pripala Banjalučkom studentskom pozorištu za predstavu „Prljavi veš“.
Specijalnu nagradu za originalni tekst predstave „Buvljak“ Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke dobio je Pavle Jozić, kako je navedeno u obrazloženju, „zbog toga što kroz lik Vesne i njenu potresnu životnu ispovest predstavlja društveni haos Srbije s kraja 20. i početkom 21. veka i oslikava poraz našeg društva“.
Specijalnu nagradu za scensku vizuelnost (kostim, scenografija, svetlo) dobila je predstava „Malograđanska svadba“ Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke „zbog pažljivo osmišljenog kostima, funkcionalne scenografije i promišljenog dizajna svetla, koji čine predstavu efektnom i imaju funkciju još jednog ravnopravnog člana ansambla“.
Specijalnu nagradu za scenski pokret u predstavi „Malograđanska svadba“ dobilo je Pozorište „Stevan Sremac“ „zbog precizno osmišljenog i izvedenog scenskog pokreta ansambla koji označava jasnu sliku kontrolisane mase koja se svojom nemoći lako ujedinjuje u čopor besnih poslušnih podanika, nazovi, uređenog malograđanskog sistema“.
Specijalnu glumačku nagradu za lik žene u predstavi „Malograđanska svadba“ dobila je Gordana Mešter „za dosledno i precizno vođenje lika“.
Specijalnu glumačku nagradu za lik Puka u predstavi „Kao u snu letnje noći“ Omladinskog studio pozorišta „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice dobio je Nikola Stanković „za virtuozno i energično dočaran lik“.
O uspehu Dramskog studija mladih direktor Gradskog pozorišta Zdravko Petrović kaže:
- Poslednji uspeh predstave „Nemam da platim i neću da platim“ još jedna je potvrda da je naš Dramski studio mladih jedna od najuspešnijih omladinskih trupa u Srbiji. Reakcije stručnog žirija na raznim festivalima, među kojima ima i istaknutih dramskih umetnika, po pravilu su jednake – od neverice da pred sobom imaju amatersku trupu glumaca u uzrastu od 17 do 22 godine, do ushićenih komentara da su naše predstave ne samo na nivou profesionalnih već da često prevazilaze profesionalne produkcije. To smo čuli i u Sisku, i u Sarajevu, i u Šapcu, i na Majskim igrama, a pogotovo u Beloj Palanci i drugim mestima gde već godinama osvajamo glavne nagrade za glumu i režiju. U poslednjih nekoliko godina bilo je preko 30 nagrada sa raznih festivala, a svakako da tek predstoje nova igranja i nove premijere.

Da li ima možda ambicija da se sve izdigne na još viši nivo i možda profesionalizuje?

- Dvoje glumaca iz naše trupe su sada na studijama glume (u Novom Sadu i Sarajevu), drugi se pripremaju za prijemne ispite. To je, nadam se, klica budućeg profesionalnog ansambla koji Bečej svakako zaslužuje, što pokazuju ne samo uspesi naših sjajnih omladinaca, već i prepune sale kada oni igraju, uključujući i treću ili četvrtu reprizu premijernog izvođenja. Uzgred, predstavu „Nemam da platim i neću da platim“ je u Bečeju pogledalo oko 1.500 ljudi, što je za naše uslove vanserijski uspeh. Na kraju moram da napomenem da je glavni „krivac“ za ove uspehe pre svega reditelj Igor Pavlović, glumac SNP-a, koji već 10 godina stvara pravu pozorišnu magiju sa ovim divnim mladim ljudima. I da dodam: već u maju imaćemo premijeru „Kralja Ibija“, što će biti još jedan veliki izazov za naše glumce, a na radost bečejske publike i budućih festivala - rekao je Zdravko Petrović.
Inače, mlada bečejska glumica Gordana Adamov je po odluci žirija učesnika dobila i nagradu za žensku glumačku bravuru „Mileva Žikić“ za ulogu Antonije u predstavi „Nemam da platim i neću da platim“. Tako je bečejska predstava, koja je imala premijeru u junu prošle godine, nakon Obrenovca u novembru, gde je proglašena za najbolju i Bele Palanke u decembru, gde je takođe po mišljenju žirija bila najkvalitetnija, nastavila da osvaja nagrade na domaćim festivalima i smotrama dramskog stvaralaštva.

Nagrade Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej

Predstava „LEONS I LENA“ (2013)

- Najbolja predstava na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci
- Najbolja predstava na 57. Majskim igrama u Bečeju
- Nagrada za glavnu mušku ulogu na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci
- Nagrada za glavnu žensku ulogu na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci
- Nagrada za glavnu mušku ulogu na 57. Majskim igrama
- Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu na 57. Majskim igrama
- Nagrada za najbolju režiju na 57. Majskim igrama

Predstava „BOGOJAVLJENSKA NOĆ“ (2014)

- Nagrada za najbolju predstavu na Festivalu srednjoškolskih scena u Šapcu
- Nagrada za najbolju mušku ulogu na Festivalu srednjoškolskih scena u Šapcu
- Nagrada za najbolju žensku ulogu na Festivalu srednjoškolskih scena u Šapcu
- 4 specijalne glumačke nagrade na Festivalu srednjoškolskih scena u Šapcu
- Nagrada za sporednu mušku ulogu na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci

Predstava „ĆELAVA PEVAČICA“ (2015)

- Najbolja predstava na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci
- Najbolja predstava na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci (nagrada publike)
- Nagrada za glavnu žensku ulogu na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci (Simonida Mandić)
- Najbolja predstava na 59. Majskim igrama u Bečeju
- Nagrada za glavnu mušku ulogu na 59. Majskim igrama (Srđan Tomić)
- Nagrada za glavnu žensku ulogu na 59. Majskim igrama (Simonida Mandić)
- Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu na 59. Majskim igrama (Srđan Kner)

Predstava „NEMAM DA PLATIM I NEĆU DA PLATIM“ (2016)

- Najbolja predstava na Obrenovačkim pozorišnim susretima
- Nagrada za glavnu mušku ulogu na Obrenovačkim pozorišnim susretima (Srđan Tomić)
- Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje na Obrenovačkim pozorišnim susretima (Gordana Adamov)
- Najbolja predstava na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci
- Nagrada za glavnu mušku ulogu na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci (Srđan Tomić)
- Nagrada za glavnu žensku ulogu na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci (Gordana Adamov)
- Nagrada „Zlatna kulisa“ za najbolju predstavu na festivalu „Zlatna kulisa“ u Kragujevcu
- Nagrada za najbolju režiju na festivalu „Zlatna kulisa“ u Kragujevcu (Igor Pavlović)
- Nagrada za najbolju žensku ulogu po oceni stručnog žirija (Gordana Adamov)
- Nagrada za najbolju žensku ulogu po oceni žirija učesnika (Gordana Adamov)

V.F.

 

Naslovi

Popularni Članci