Zajedničko obeležavanje Uskrsa: Sačuvati posebnost

  28 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ove godine istog dana se obeležavalo Uskrs i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru. U Bečeju se tom prilikom od 2001. godine održava svojevrsno okupljanje građana katoličke i pravoslavne veroispovesti na centralnom gradskom trgu, gde međusobno jedni drugima čestitaju najveći hrišćanski praznik.

Tako je trebalo biti i u nedelju, 16. aprila. U crkvi Svetog velikomučenika Georgija od 9 sati se služila sveta liturgija, a u rimokatoličkom hramu Uznesenje Marijino, u isto vreme se služila sveta misa. Oba crkvena obreda trebalo je da se završe oko 11 časova i očekivalo se da će se nakon toga, na trgu čiji je deo zbog rekonstrukcije bio namenski uređen, Bečejci okupiti ispred obe crkve.

Planirano je da članovi KUD „Đido“ i MKUD „Petefi Šandor“, obučeni u narodne nošnje, dele uskršnja jaja, a trebalo je i da se izvede kratak program u okviru kog bi nastupila dva crkvena hora, Sveti velikomučenik Georgije i Schola Cantorum, da bi potom uskršnje čestitke uputili sveštenici Dejan Stanojev i Laslo Fuderer, i nakon toga je trebalo da se građanima obrate predsednik opštine Bečej Dragan Tošić i članica Opštinskog veća Karolina Smieško.

Međutim, kiša i sužen prostor na trgu zbog radova primorali su organizatore, sveštenike obe bečejske crkve i lokalnu samoupravu, da zajedničko obeležavanje praznika održe u sali Gradskog pozorišta koja je bila mala da primi sve koji su želeli da prisustvuju događaju po kojem je Bečej jedinstven, ne samo u našoj zemlji, već i u svetu. O dimenziji interesovanja za tu posebnost govori i podatak da je 2007. godine informacija o zajedničkom obeležavanju Uskrsa u Bečeju, pored gotovo svih medija u našoj zemlji, bila plasirana i na jednom mediju svetskog formata – CNN-u.

B.M.

 

Naslovi

Popularni Članci