Oko 8.000 posetilaca na novom bečejskom trgu: Odjekivao „Bečej noću“ Istaknut

  23 jun 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Manifestaciju „Bečej noću“ 17. juna su na delimično rekonstruisanom gradskom trgu osim Bečejaca posetili i građani okolnih mesta, koji su imali priliku da do ranih jutarnjih sati uživaju u četiri koncerta grupa „Maljčiki“, „Anna and the Barbies“, „Van Gogh“ i „Plavi orkestar“, kao i u vatrometu – po procenama organizatora, lokalne samouprave, na Trgu oslobođenja početkom programa bilo je oko 3.000-3.500 ljudi, a od oko 23 časa do ranog jutra oko 7.500.

Program su vodili glumci „Državnog posla“ Čvarkov, Torbica i Boškić, koji su publiku obradovali i skečevima i već su prilikom otvaranja manifestacije izazvali smeh publike kada je Torbica (Nikola Škorić) održao „pozdravni govor“: „Dobro veče, Novi Bečej! Dobro veče, Banat! Šta kažeš, Boškić? Aha... Dobro veče, Bečej! Nemojte da slušajte šta vam govore, bolji ste od Banaćana!”...

Prvi koncert je održala grupa „Maljčiki“, koja je izvodila pesme Vlade Divljana, a formirana je specijalnu za bečejsku manifestaciju. S „Maljčikima“ su svirali i Bečejci, najpre Tanja Banjanin (koja niz godine ne živi u ovom gradu), potom Vladimir Gurjanov („Fingerbang“) i  Goran Vasović („Eva Braun“).

Predsednik opštine Dragan Tošić je pozdravio publiku rekavši da postoje dva razloga za „Bečej noću“: jer Bečej prvi put ima mesto na kome mogu da se organizuju programi za brojnu publiku i, kako je rekao, ovaj grad u poslednjih tridesetak godina nije imao koncert na kom su nastupili poznati bendovi kao što je to slučaj sada. On je najavio da će jednodnevni festival „Bečej noću“ postati tradicionalan: „Do večeras nismo znali da li će ova manifestacija biti tradicionalna. Sada, kada vidim da je trg pun, a još ni mrak nije pao kako treba, obećavam da ćemo i narednih godina imati ovakvu i slične manifestacije”.   

Posle benda „Maljčiki“ na scenu je izašla mađarska rok grupa „Anna and the Barbies“, čija je pevačica odmah „uskočila“ u publiku i zajedno sa građanima izvela kratki performans, kada je progovorila i na srpskom jeziku.
Sat pre ponoći nastupio je  „Van Gogh“ koji s tridesetogodišnjim „stažom“ zna kako da razmrda publiku. Pevač Zvonimir Đukić Đule je novinarima rekao da bi želeo da „Bečej noću“ postane embrion novog i tradicionalnog festivala u ovom gradu.

Pred kraj nastupa, uz pesmu „Anđele, moj brate” započeo je vatromet, koji je oduševio publiku koja je uživala u obojenom nebu.

Poslednji koncert, iza ponoći, održao je popularni „Plavi orkestar“.

„Nebeski maljčik“

Program manifestacije „Bečej noću“ započet je tribinom „Nebeski maljčik“ u Pozorišnom klubu Gradskog pozorišta, kada su prijatelji i saradnici Vlade Divljana podsetili publiku na život i rad legendarnog muzičara o kom su govorili novinar, publicista, kritičar i nekadašnji urednik muzičkog programa SKC-a, čovek koji je praktično lansirao bendove kao što su „Idoli“ i „Električni orgazam“ i „Šarlo akrobata“ Moma Rajin, novinar i izdavač, nekadašnji muzički urednik Radija B92 Tomislav Grujić, Bečejac Goran Vasović („Eva Braun“). Rajin je rekao da je  Divljan bez patetike i elegantno „govorio“ o emocijama, a Grujić je kao posebnu vrednost tog muzičara istakao da je uvek bio voljan da razmenjuje ideje sa mladim muzičarima.
Goran Vasović je rekao da je istovremeno ponosan, tužan i radostan: „Ponosan sam što je Bečej dobio scenu nazvanu po Divljanu, radostan, jer je Bečej treći grad posle Beograda i Novog Sada koji ima prostor sa njegovim imenom i tužan sam jer on nije više sa nama, ali ostaje njegovo delo za sva vremena“.
Tribini je prisustvovala i supruga legendarnog muzičara Dina Divljan koja je s Vasovićem i predstavnikom lokalne samouprave „otvorila“ spomen-ploču, koji je rad bečejskog vajara Stanislava Antonića. Od sada scena Pozorišnog kluba nosi ime „Scena Vlada Divljan“.

U toku manifestacije „Bečej noću“ ekipe Doma zdravlja na terenu nijednom nisu intervenisale, a ni obezbeđenje firme IPON nije imalo posla.

Dan nakon koncerta bina i VIP lože su bile sklonjene sa Trga oslobođenja, centar Bečeja je do ranog popodneva bio očišćen. Manifestaciju, koja je bila besplatna za građane, organizovala je lokalna samouprava iz donacija lokalnih privrednika i kompanija koje posluju u Bečeju. Okvirna cena manifestacije je procenjena na oko 50.000 evra.

Sličnu manifestaciju Bečejci su imali 2009. godine, kada je ustanovljen dan opštine, 1. avgust – trodnevnom proslavom na raznim lokacijama obeležen je praznik, a centralni deo programa, drugačije koncipiran nego ove godine, održan je na gradskom trgu, kada su Magdolna Ruža i Zvonko Bogdan održali koncerte.

B.M.

 

Naslovi

Popularni Članci