Negativ: Mržnja ili narušavanje javnog reda…

  31 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)


Nakon fudbalske utakmice Srbija-Albanija, na kojoj se desio incident s bespilotnom letelicom, u više gradova u Vojvodini napadnute su ili spaljene pekare, burekdžinice, poslastičarnice građana Srbije albanske nacionalnosti. Doduše, takozvani huligani-napadači su „greškom“ napali i objekte građana koji nisu albanske, već goranske nacionalnosti.


I u Bečeju je u noći između 18. i 19. oktobra napadnuta poslastičarnica „Šar“, koja je u vlasništvu građanina Bečeja albanske nacionalnosti. Tužilaštvo, međutim, „događaj“ nije kvalifikovalo kao širenje mržnje – jer prethodni događaji na teritoriji Vojvodine nakon fudbalske utakmice Srbija-Albanija ukazuju na to da se ne radi o „običnom“ napadu – već kao krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari.

Policija je, naime, saopštila, zaboravivši da navede čak i inicijale imena huligana: „Efikasnom akcijom novosadske Policijske uprave rasvetljen je napad na jednu poslastičarnicu u Bečeju (’Šar’) koja je u vlasništvu meštanina albanske nacionalnosti. Zbog sumnje da je, betonskom kuglom, razbio staklo na izlogu poslastičarnice, policija je, u službenim prostorijama, saslušala 18-godišnjeg Bečejca. Nadležno tužilaštvo kvalifikovalo je ovaj događaj kao krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari, a policija će protiv osumnjičenog podneti i prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira“, piše u saopštenju policije.

Predstavnici policije, inače, nerado pričaju o širenju mržnje prema onima koji su drugačiji. Tako je bilo i 20. oktobra u Novom Sadu, kada je na sastanku gradonačelnika Novog Sada i načelnika novosadske Policijske uprave, sa vlasnicima pekara i poslastičarnica koje su prethodnih dana napadnute u Novom Sadu, načelnik policije odbio da komentariše na tu temu. Novoimenovani načelnik Policijske uprave Novi Sad Siniša Radaković rekao je da ne može da priča.

Epilog priče je da će Srbija, Vojvodina i Bečej do sledeće prilike kada će oni koji su drugačiji od većine ponovo biti mete, kao što su bili i ranije – setimo se „divljanja huligana“, paljenja džamije i prethodnih napada na pekare i poslastičarnice, kada su i u Bečeju napadnuti objekti građana albanske nacionalnosti – ćutati o tome da u ovoj državi još „živi“ mržnja prema drugačijem.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci