Svečana akademija: Školska slava

  28 januar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan Svetog Save, 27. januar, za Srpsku pravoslavnu crkvu je praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, utemeljitelju srpske države i crkve, kulture, školstva i duhovnosti, a škole u Srbiji na ovaj dan proslavljaju školsku slavu.

Povodom dana Svetog Sa-ve 26. januara u Gradskom pozorištu održana je svečana akademija posvećena životu i radu prvog srpskog prosvetitelja u organizaciji Gimnazije Bečej i pravoslavne crkvene opštine.
Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, pravoslavne crkve, javnih ustanova i organizacija, direktori škola, prosvetni radnici, učenici, građani, kao i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.
Proslava je počela Svetosavskom himnom u zajedničkom izvođenju crkvenog hora „Svetog velikomučenika Georgija“ i horova OŠ „Zdravko Gložanski“ i Dečjeg vrtića „Labud Pejović“. Pozdravni govor je održao Miodrag Basarić, direktor Gimnazije, a besedu o Svetom Savi Marija Vujović,
a potom su zajednički program izveli učenici Gimnazije, Ekonomsko-trgovinske, Tehničke škole, OŠ „Sever Đurkić“ i „Petefi Šandor“, članovi horića „Bubamare“, deca iz dečjeg vrtića i KUD „Đido“. Po završetku programa sveštenik Dejan Stanojev je uručio svetosavska priznanja nagrađenim učenicima na likovnom i literarnom konkursu na temu „Lik Svetog Save“.
Školska slava Sveti Sava 27. januara obeležena je prigodnim svečanostima. U prepodnevnim satima u pravoslavnoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija, u prisustvu učenika koji pohađaju veronauku u školama, veroučitelja, direktora škola i građana održana je liturgija i propoved, a potom su kršteni učenici veronauke obavili pričest. Zatim je po tradiciji usledilo osvećenje kolača i koljiva svih škola iz Bečeja, koje su, pojedinačno, u školskim zgradama održale priredbe i svečane akademije.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci