Odbornička satnica 20 puta viša od minimalne: Odborničkih 60 minuta vrede oko 2.400 dinara

  19 septembar 2014
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

U izveštaju o radu Skupštine opštine u prethodne dve godine navodi se da je u tom periodu održano 26 sednica lokalnog parlamenta.


Za dve godine lokalni poslanici doneli su 75 odluka, a izmenili su 18 postojećih, u dva navrata su menjali opštinski statut, doneli su zatim 29 rešenja u vezi sa radom javnih preduzeća i 45 u vezi sa radom opštinskih ustanova (programi rada, izveštaji o radu), kao i jednu preporuku, jednu strategiju, dva akciona plana i tri programa. O tome da se lokalna vlast previše bavila sobom svedoči to da je za dve godine doneto 203 kadrovska rešenja.


O odnosu opštinskih struktura prema odbornicima govori podatak da je za dve godine postavljeno 88 odborničkih pitanja, a da je odgovoreno samo na 52. Tokom 2013. odbornici su postavili 71 pitanje, a dobili su odgovor na 48, dok je ove godine situacija još gora, od 17 pitanja odgovoreno je svega na 4.


Mada u izveštaju o dvogodišnjem radu Skupštine opštine ne piše, vredi se prisetiti i političkih događaja od pre dve godine: u Bečeju je formirana tzv. neprirodna vladajuća koalicija koju čine Srpska napredna stranka, koalicija (takođe neprirodna) Liberalno-demokratske partije i Srpskog pokreta obnove, grupa građana „Za Bečej“, koju su oformili bivši članovi Saveza vojvođanskih Mađara i odbornik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara.


U izveštaju o dvogodišnjem radu Skupštine opštine ne piše ni to da je od izbora u maju 2012. godine do danas bilo mnogo „preletanja“ iz stranke u stranku – iz opozicione u vladajuće, s tim da su pojedini odbornici postali i takozvani nezavisni, doduše, uglavnom glasaju na isti način kao što glasaju i odbornici vladajuće većine. Bilo je i izdvajanja grupe građana iz SVM-a. Najviše odbornika na navedene načine izgubili su SVM i Demokratska stranka.


„Preletanje“ i „odletanje“ (prinudno, u slučaju nekadašnjih članova SVM-a, koji sada čine grupu građana) je dovelo do apsurdne situacije da odbornike ima stranka koja na izborima nije osvojila nijedan mandat (Liga socijaldemokrata Vojvodine), kao i grupa građana koja nije postojala u vreme kada su održani izbori (nekadašnji članovi SVM-a, koji su pre dve godine isključeni iz stranke zbog koalicije sa Srpskom naprednom strankom, a sada taj isti SVM rado sarađuje/ sarađivao bi sa istim SNS-om).
Koalicioni partneri u vlasti i kasnije im priključeni „preletači“ ne razmišljaju o tome da su izneverili građane koji su glasali za njih. Najinteresantniji su svakako „preletači“ i „odletači“, nekadašnji odbornici DS i SVM-a, koji su se priključili „arhineprijatelju“, stranci nekadašnjih radikala, SNS-u. I to svedoči o tome da časti, ideje i poštovanja volje birača u srbijanskoj politici više nema, ostao je samo interes u plaštu nemuštog objašnjenja da se sve to radi „u interesu građana“.


Dok čekaju sledeće izbore, 36 odbornika Skupštine opštine Bečej primaju mesečnu apanažu iz opštinskog budžeta u iznosu od 12.000 dinara. Svaki lokalni odbornik – većina njih se ne javlja za reč na sednicama Skupštine opštine, samo sedi i glasa ili koristi svoj mobilni telefon – je za dve godine zaradio 288.000 dinara, to jest 2.400 evra. Za taj novac odbornici su učestvovali na sednicama lokalnog parlamenta jednom mesečno, u dva navrata dva puta (za 24 meseca održano je 26 sednica). Za dve godine 36 odbornika koštalo je građane opštine 10,3 miliona dinara, to jest 86.400 evra.


S obzirom na to da lokalni parlament u proseku zaseda jednom mesečno, a sednice ne traju više od 5 časova, jasno je da je satnica bečejskog odbornika – ukoliko prisustvuje sednici od početka do kraja, što nije uvek slučaj, ako uopšte prisustvuje – 2.400 dinara. Ako uzmemo u obzir da je minimalna satnica oko 120 dinara, lako je izračunati da je satnica bečejskog odbornika 20 puta „obimnija“ od tog iznosa.


Do nešto više od pre dve godine odbornici Skupštine opštine „zarađivali“ su 7.500 dinara mesečno, da bi nakon formiranja nove lokalne vlasti sami sebi povećali „plate“ na 12.000 dinara, uz obrazloženje predsednika opštine Vuka Radojevića, parafraziramo, da je povećanje potrebno zbog odgovornog rada i da odbornici ne bi bili podložni uticajima (sudeći po „preletačima“, uticaja ipak ima).


Radojević je drugom prilikom pak rekao da želi da Bečej bude vojvođanska Jagodina (ponovo parafraza). U Palminoj Jagodini, primera radi, odbornicima ne sleduje odbornička „apanaža“. U tom segmentu Bečej bi mogao bez dinara ulaganja da liči na Jagodinu.


Dodatna zarada
Odbornici imaju mogućnost da budu članovi i u radnim telima Skupštine opštine (ima 8 radnih tela). Za rad u radnim telima članovima pripada oko 2.000 dinara po sednici.

 

Bečejski poslanici dobijaju 12 puta više od Ađana


Prema podacima iz uporedne analize Bečejskog udruženja mladih (BUM) iz jula meseca ove godine o izdvajanju iz lokalnih budžeta u 10 opština u Vojvodini za potrebe lokalnih parlamenata, najviši odbornički dodatak na mesečnom nivou dobijaju predstavnici građana u Skupštini opštine Bečej, dok najnižu naknadu imaju odbornici u Adi.


Opština Bečej, sa 37.351 stanovnika, na mesečnom nivou izdvoji neto 12.000 dinara po odborniku; opština Ada, koja broji 16.991 stanovnika, 1.000 dinara po odborniku; u opštini Kikinda, koja broji 59.453 stanovnika, odbornička apanaža je bila 11.220 dinara u junu (određeni procenat prosečne plate); Novi Bečej, koji broji 23.925 stanovnika, za odbornike izdvoji po 10.000 dinara mesečno; u Temerinu, sa 28.287 stanovnika, odbornički dodatak iznosi 7.900 dinara mesečno, itd.

 

U sve se meša…


Osim „preletanja“ u prethodne dve godine, interesantna su i pojedina kadrovska rešenja i zamene u gradskoj kući, opštinskim ustanovama i javnim preduzećima. Stiče se utisak da su pojedinci u Bečeju renesanse osobe: razumeju se u više različitih poslova.


Izdvajamo samo nekoliko upečatljivih kadrovskih rešenja i razrešenja: kadar LDP-a je najpre bio pomoćnik predsednika opštine za odnose sa javnošću, potom je postao v.d. direktora Vodokanala, potom je dao ostavku na tu funkciju, uz, stiče se utisak, „malu pomoć prijatelja“. Vodokanal je tako iz „ruku“ LDP-a prešao u „ruke“ SNS-a, te je direktor sportskog centra morao da postane v.d. direktora Vodokanala.


U drugoj priči, takođe kadar LDP-a je najpre bio odbornik, onda je zauzeo mesto prethodnog kadra LDP-a na funkciji pomoćnika predsednika opštine za odnose sa javnošću, a kasnije je ponovo postao odbornik.


U trećoj priči donedavno član Demokratske stranke (nije imao funkciju u opštini) postao je pomoćnik predsednika opštine iz Vučićeve stranke za odnose sa javnošću…

 

…„a ti trpiš“


Dok bečejskim odbornicima „pripada“ 20 puta veća satnica od minimalne, u Bečeju funkcioniše narodna kuhinja, ukinuta je opštinska odluka o regresiranju boravka trećeg i četvrtog deteta u predškolskoj ustanovi, itd.


Inače, svaki četvrti građanin Srbije živi na ivici siromaštva. „Stopa siromaštva je 24,6 odsto, utvrdio je Republički zavod za statistiku, što ovu državu stavlja na prvo mesto među siromašnjim zemljama Evrope“, navodi Miloš Teodorović u tekstu „Siromaštvo u Srbiji: Stomak krči, a ti trpiš“ 12. septembra (Slobodna Evropa).


Teodorović piše i ovo: „Prema zvaničnim podacima više od 700.000 ljudi u Srbiji na različitim oblicima je pomoći i socijalnih davanja. Najugroženije kategorije lako je uočiti, podvlači Mirjana Maksimović: ’Na prvom mestu su deca. Najugroženije porodice su one višečlane, dakle sa više od šestoro članova domaćinstva. Ono što podaci pokazuju je i da su žene, posebno žene koje dolaze iz osetljivih grupa, ugrožena kategorija. Kada govorimo o ljudskim pravima tu se po više indikatora pojavljuje romska nacionalna manjina kao jedna od najsiromašnjih i najugroženijih. To su prve tri najugroženije kategorije stanovništva.’ “


R.M.

Naslovi

Popularni Članci