Zimski festival: Praznična atmosfera na trgu

  28 decembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U okviru „Zimskog festivala“ koji je od 5. decembra prvi put organizovan u Bečeju, priređen je raznovrstan program na gradskom trgu, prvenstveno namenjen najmlađima, ali i svim građanima. Na štandovima na Pogači mogu se kupiti rukotvorine u „Etno riznici“, zatim slatkiši, suveniri, novogodišnji ukrasi.

Za najmlađe postavljeno je klizalište na platou ispred gradske kuće, koje će biti tu do 13. januara, a na štandu Gradskog pozorišta se služe topli napici u festivalskim šoljama. Novac od prodaje šoljica namenjen je za kupovinu paketića za decu. Prošle nedelje su đaci Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ svojim ručno rađenim ukrasima okitili „novu“ jelku koja je zasađena ispred zgrade opštine, sledećeg dana posetioce festivala i prolaznike muzikom su zabavljale „Bečejske frajle“, četiri učenice Gimnazije iz benda „Limited edišn“.
Prošlog petka, uoči katoličkog Božića, crkveni hor „Schola Cantorum“ iz Bečeja, učenici OŠ „Sever Đurkić“ i članovi MKD „Petefi Šandor“ su na trgu pevali božićne pesme, prikazali narodne običaje i izveli igrokaz o rođenju Hrista i Božiću, a u subotu je nastupio i Gradski duvački orkestar.

Koncert Masima Savića i ponoćno klizanje

U Gradskom pozorištu je za četvrtak (27. decembra), nakon zaključenja ovog broja Bečejskog mozaika, najavljen koncert Masima Savića, sa početkom od 20 sati. Organizatori koncerta su najavili da će klizalište tog dana biti otvoreno do ponoći kako bi posetiocima koncerta omogućili da ugođaj koji ih očekuje na „akustičnom performansu pevača karakterističnog glasa“ produže uz druženje na klizalištu i uz tople napitke koji ih očekuju na štandu Gradskog pozorišta.


Međutim, kako to već obično biva, svaka novina nailazi prvo na odbojnost, ocene i procene, pozitivne i negativne kritike, pa je tako i sa Zimskim festivalom. Neki smatraju da je ideja dobra, neki se pitaju šta će to Bečeju, neki su ravnodušni i nezainteresovani za bilo kakva dešavanja, a čini se da je takvih najviše, jer je odziv do sada ispod očekivanja. Tome je možda doprinelo hladno vreme i sneg koji je samo nekoliko dana nakon otvaranja festivala bukvalno zavejao grad, čak se i jedna „kućica“ (kiosk) slomila od težine snežnog pokrivača.
„Prvih pet dana svi izlagači su redovno dolazili i sve je bilo u redu dok nije pao sneg. Nakon toga su samo dva udruženja, kojima su ustupljene ’kućice’ na korišćenje, poštovala dogovor. Zakonom o turizmu predviđa se negovanje starih zanata i u tu svrhu sva udruženja građana koja se bave starim zanatima su dobila priliku da bez nadoknade koriste ’kućice’. Međutim, ni nakon ponovnog razgovora sa udruženjima koja su trebala da učestvuju na festivalu i obećanja da će redovno dolaziti, nisu se svi toga pridržavali. Ali to nam je nauk za naredne festivale i sa udruženjima ćemo potpisati ugovor kojeg će morati da se pridržavaju. Ovo je prvi put da organizujemo ovu manifestaciju, ako je i bilo nekih propusta, potrudićemo se da ih ispravimo i nećemo tako lako odustati od ove ideje“, rekla je Gordana Džigurski, direktorica Turističke organizacije Bečej, koja je organizator „Zimskog festivala“.
Džigurski je rekla da broj posetilaca varira, da su i udruženja u jednom periodu imala dobar promet, te da je posećenost klizalištu u intervalima i da je bilo čak i organizovanih poseta učenika iz naseljenih mesta. Što se prodaje festivalskih šoljica tiče, prvih sto komada je prodato za dva dana po ceni od 50 dinara po komadu, a novi „kontingent“ od 200 šoljica prodaje se za 100 dinara po komadu. Zarada od prodaje šoljica biće potrošena za nabavku novogodišnjih paketića, koji će biti podeljeni deci koja budu došla na trg da gledaju novogodišnju predstavu.
Ove nedelje na klizalištu su organizovane sportske aktivnosti za decu u organizaciji Kancelarije za mlade i Turističke organizacije, a danas (28. decembra) će Deda Mraz sa dve vile u popodnevnim satima (od 13 do 14 sati) šetati po gradu i deliti deci slatkiše. Na gradskom trgu 30. decembra novogodišnju interaktivnu predstavu će izvesti deca iz škola od 16 časova, a potom sledi i druženje sa Deda Mrazom.

LJ.M. 

Naslovi

Popularni Članci