Iz prednacrta Građanskog zakonika: Roditelji neće moći da tuku svoju decu

  14 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da tuku svoju decu, jer prednacrt Građanskog zakonika (GZ) predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja dece. Tom odredbom Komisija za izradu GZ teži uspostavljanju standarda vaspitavanja dece ljubavlju i posvećenošću, što ne podrazumeva da dete treba razmaziti ili udovoljavati svakom njegovom hiru. Važeći Porodični zakon već predviđa da roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama, koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta, kao i da su dužni da ga zaštite od nasilja drugih ljudi. Pisci prednacrta zakonika smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se „učini da batine nisu ponižavajuće za dete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanstvo“, rekla je članica Komisije Olga Cvejić Jančić Tanjugu. „Smatramo da je to vrlo bitno, jer nijedno istraživanje do sada nije pokazalo da je batina korisna za dete. Batina je više izraz nemoći roditelja da disciplinuje dete drugim merama, kao i njegove nemoći da u određenim trenucima obuzda svoje impulsivne reakcije“, navela je Cvejić Jančić.


„Ovim predlogom smo želeli da uvedemo nove standarde ponašanja u porodici - bez nasilja, prema kojima bi dete prvo u svojoj porodici bilo vaspitavano tako da je nasilje nedopustivo i da ne treba da ga primenjuju ni roditelji prema svojoj deci, ni deca dalje prema svojim vršnjacima i ostalima“, ukazala je Cvejić Jančić.


Ona je objasnila da obaveza zabrane fizičkog kažnjavanja deteta proizilazi i iz obaveze Srbije preuzete ratifikovanjem Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.


Priredio B.M.
(Izvor: Tanjug)

Naslovi

Popularni Članci