Bečejska odbojka: Blok aut

  14 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Otkako su pre tri godine krenuli „od nule“, kada je u klubu bilo šest-sedam prvotimaca, a ostali su bili rekreativci, danas je u muškom Odbojkaškom klubu Bečej četrdesetak igrača. Ove godine je imao pionirsku, kadetsku i seniorsku selekciju, čime je stekao A licencu, a na godinu klub planira da se pojavi i u juniorskoj konkurenciji.


Ipak, po rečima Nikole Džigurskog, trenera OK Bečej, ne cvetaju im ruže. Mnoštvo je stvari koje im ne idu naruku: od toga da neke kategorije ne da nemaju dovoljno takmičenja, nego ni dovoljno rivala u široj okolini Bečeja, do čudnih aršina prilikom deljenja opštinskog sportskog kolača.


„Odbojka nije dovoljno medijski propraćena i valjalo bi poraditi na njenoj popularizaciji. Posledica aktuelnog stanja je da pojedinci koji već jesu u odbojci, vremenom gube motive“, kaže Džigurski. „Što se finansijske strane tiče, prošle godine nas je opština solidno ispratila, ali ove su nam pripala sredstva koja su nedovoljna za takmičenja, tako da smo u poziciji da u klub ulažemo privatne pare. Recimo, od opštinskih para možemo samo da namirimo troškove putovanja i plaćanje sudija, a nešto što je najosnovnije za funkcionisanje kluba – dresovi, patike, lopte ,kupujemo sami“.


Dovođenje dokazanih igrača koji samim svojim prisustvom na treninzima utiču na ukupan kvalitet rada kluba – to je posebna priča, koju znaju samo trener Džigurski i najbliži saradnici.


Ni u Ženskom odbojkaškom klubu Bečej nema euforije. Iako je u pet pogona obuhvaćeno stotinak devojčica, klub se susreće sa situacijom da je u prvom (ligaški takmičarskom) timu prosek godina petnaest ili petnaest i po.
Verovali ili ne, ali tako je.


Iskreni zaljubljenik u odbojku, a sada trener ŽOK Bečej, profesor Aleksandar Ikić rezignirano konstatuje: „Naša politika, politika kluba je da se ne dovode igračice sa strane, nego da to budu devojčice iz Bečeja i okoline. I onda nam se dešavaju dve vrste istih odlazaka: jedan kad devojčice krenu van Bečeja u srednju školu u Novi Sad, Zrenjanin, Suboticu, i drugi i češći, kada (sad već devojke) krenu na fakultet, neznano gde. Naravno da mi očekujemo i da nam se vrate, pa makar kao promoteri odbojke, instruktori, treneri“.


Prema tome, a iz svega prethodnog: odbojka je lep sport, a bečejski odbojkaški klubovi su srpski četvrtoligaši.


Z.Lj.

Naslovi

Popularni Članci