Uhapšeni osumnjičeni za napad na Teofila Pančića: Napadači su desničari

  06 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U utorak 3. avgusta policija je saopštila da je, u saradnji sa BIA, uhapsila dvojicu mladića koji se sumnjiče za napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića.

Uhapšenima, Danilu Žuži (1991) i Milošu Mladenoviću (1992), određeno je zadržavanje do 48 sati. Tužilaštvo ih tereti za dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničko ponašanje. Napadači, inače pripadnici ekstremističkih desničarskih organizacija, 24. jula su pratili Pančića od Zelenog venca, da bi ga metalnim šipkama napali u autobusu u centru Zemuna. Njihov napad zabeležile su i sigurnosne kamere. Kod Pančića je tada konstatovana kontuzija lobanje i povrede ruku.
U izjavi za B92 Teofil Pančić je rekao da je zadovoljan zbog brze intervencije policije: „To je i dokaz da, kada se želi i kada nema političkih prepreka, onda policija i može da uradi ono što treba u zaštiti bezbednosti građana“.
Kolumnista Vremena je rekao da nije iznenađen što napadači pripadaju ekstremističkim desničarskim organizacijama: „Sve je ukazivalo na tu strukturu, na tu vrstu ljudi, jer odatle dolazi daleko najveći deo onoga što je nasilje, agresija, mržnja, netolerancija, što je nekakva duhovna i moralna beda... To dolazi iz tih krugova i u tom smislu ja time nisam ni najmanje iznenađen“.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je identitet osumnjičenih utvrđen na osnovu DNK analize, pošto su na predmetu kojim je Pančić pretučen pronađeni tragovi DNK napadača. On je naveo da je bilo teško utvrditi identitet počinilaca, jer su sigurnosne kamere na okolnim zgradama u Zemunu gde se dogodio incident snimile napadače s leđa. „Počinioci tog krivičnog dela nisu se mogli identifikovati zato što su bili okrenuti leđima. Bila je neophodna pomoć svih onih koji su bili neposredni svedoci ili su imali bilo koja druga saznanja“, kazao je Dačić. On je naveo da je policija razgovarala sa osumnjičenim napadačima i da je posle poklapanja DNK tragova došla do neposrednih dokaza na osnovu kojih je uhapsila napadače. „MUP će i dalje štititi građane, novinare posebno zbog toga što oni obavljaju jednu specifičnu delatnost od javnog interesa i veoma često su zbog obavljanja te delatnosti izloženi raznim oblicima nasilja“, rekao je Dačić.
Hapšenje osumnjičenih za napad na Pančića jedan je od retkih napada na novinare koji je policija rešila.

B.M. (Izvor: B92)

Naslovi

Popularni Članci