JP Vodokanal i projekti za izgradnju: Kanalizacije u Bečeju i Bačkom Petrovom Selu

  17 mart 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je započeta najavljena izgradnja kanalizacije, a upravo su u toku radovi u nekadašnjoj Beogradskoj ulici, sadašnjoj ulici Stevana Kojića i u ulici Đure Jakšića od Radivoja Simića do Dimitrija Tucovića u dužini od oko 2 kilometra čime će se povećati pokrivenost Bečeja kanalizacionom mrežom koja nije na zavidnom nivou. Pored toga, aktuelni su i radovi na uglu Republikanske i ulice Miloša Crnjanskog i u Novom selu u ulici Miloša Bugarskog, gde je reč o zaostacima od prethodnih projekata.

Prema rečima direktora Vodokanala Zorana Grbića vrednost investicije na kanalizacionoj mreži je 14,5 miliona dinara bez PDV-a, a izvođač radova je firma „Potiski vodovodi“ iz Horgoša. Rok za završetak radova je mesec dana i Grbić smatra da će izgradnja fekalne kanalizacije biti okončana za to vreme.

Šta ta kanalizacija znači strateški?

- Strateški ovo mnogo znači. Kanalić odnosno samoupijajući jarak je, u stvari, predviđen za sakupljanje atmosferske vode, ali mnogi nesavesni građani puštaju fekalni otpad u taj jarak, a to zagađuje životnu sredinu. Sada ćemo imati čistiji kanalić koji je praktično recipijent atmosferske vode. Deo novca za izgradnju kanalizacije je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a deo, 21 odsto, opština. Obezbeđen je i novac od istog sekretarijata za priključni cevovod u dužini od 657 metara na vodozahvatu u Bačkom Petrovom Selu.

Kada će početi ti radovi?

- Za oko 5 dana. Vrednost ove investicije je oko 5 miliona dinara bez PDV-a.

Šta planira još da radi Vodokanal?

- Planiramo izgradnju i opremanje baterije bunara BS 41, BS 42 na vodozahvatu u Bečeju. Vrednost te investicije je, kojom ćemo povećati kapacitet vode od 20 do 25 litara u sekundi, oko 20 miliona dinara. Nadam se da će najzad građani u vrelim letnjim mesecima, posebno u višespratnim zgradama, konačno imati dobar pritisak. U prethodnom periodu u vezi s pritiskom je bilo mnogo problema, jer imamo bunare koji su stari i preko 30 godina i svake godine bi trebalo da se izbuše jedan ili dva nova bunara.

Ostvarujete to što ste planirali. Postoje li vanredna ulaganja koje će doprineti boljem snabdevanju vodom?

- Nema vanrednih radova. Realizujemo ono što smo planirali, a što se tiče redovnog vodosnabdevanja, tome će doprineti ova dva pominjana bunara.

Kada i gde će se započeti njihovo bušenje?

- Radovi počinju za deset dana, a lokacija je na vodozahvatu gde se nalaze svi bunari. Želim da kažem da ćemo ulaganjem u kanalizaciju, povećati ukupnu dužinu kanalizacije za otprilike 4,5 kilometara. To podrazumeva i priključke domaćinstava na kanalizaciju, što će donositi i prihod Vodokanalu.

S druge strane tu je i planirani prihod od korisnika koji su koristili vodu, dobili račune a nisu ih platili. Kakva je situacija sa naplatom?

- Radimo na tome, ali, nažalost, i dalje koristimo usluge izvršitelja. Ima i isključenja sa mreže, ali ipak postoji pomak u naplati računa jer su građani shvatili značaj vodosnabdevanja.

V.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Okom Kamere