Mešoviti brakovi u opštini Bečej: Sudbonosno da na dva jezika

  17 decembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za funkcionisanje jedne zajednice, bez obzira na to da li je reč o državi, opštini, porodici, udruženju, potrebna je tolerancija, razumevanje, prihvatanje različitosti, spremnost da se uči od drugih i, naravno, ljubav ako je reč o bračnoj zajednici.
Na prostoru Balkana, pogotovo u bivšoj Jugoslaviji, gde je živelo više naroda i narodnosti različitih veroispovesti i u kojoj su nas učili „bratstvu i jedinstvu“, podržavano je sklapanje mešovitih brakova iako se nisu svi sa tim slagali. Vojvodina, kao deo SFRJ, je bila primer koji se izdvajao po broju mešovitih brakova.

Burni događaji devedesetih godina su svakako ostavili traga, struktura stanovništva se promenila u Srbiji, pa tako i u Vojvodini, mada je ona i dalje heterogena sredina. Poslednjih godina mnoge domaće i strane nevladine organizacije su radile istraživanja i analize kako bi utvrdili koliko smo spremni za tzv. demokratsko društvo i da prihvatimo demokratske tekovine, među kojima je prihvatanje različitosti i interkulturalnost. Jedan od možda najboljih pokazatelja je broj bračnih zajednica između pripadnika različitih nacija i vera, to koliko ljubav može da razbije granice, predrasude, tabue i sve ostalo što nas u našim glavama sprečava da zaista budemo ljudi jedni prema drugima.
U opštini Bečej po popisu stanovništva iz 2002. godine živi 40.987 stanovnika, 48,84 posto Mađara, 41,07 posto Srba, 2,61 posto se izjasnilo kao Jugosloven, 1,07 procenata su Hrvati, 1,17 posto Romi, a ispod jednog procenta u ukupnom stanovništvu su prisutni Albanci, Bošnjaci, Bugari, Bunjevci, Crnogorci, Goranci, Makedonci, Muslimani, Nemci, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Ukrajinci i Česi.
Prema podacima dobijenih iz opštinske službe matičara, od 2000. godine do decembra 2010. godine sklopljeno je ukupno 1.897 bračnih zajednica na teritoriji opštine Bečej, od čega je 157 ili 8,27 posto mešovitih brakova (mada ovi podaci ne govore koje su nacije u pitanju).
U 2006. godini je sklopljeno najviše brakova, 193, od toga je 17 mešovitih (8,8 posto), a najmanje 2004. godine, kada je ozvaničeno 146 veza, među kojima je bilo 14 (9,5 posto) između pripadnika različitih nacionalnosti. Najviše mešovitih brakova je bilo 2005. godine, 11,8 posto, odnosno od 169 ukupno sklopljenih brakova 20 je bilo mešovitih, dok je najmanje mešovitih brakova sklopljeno prošle godine, svega 8 (5 posto) od ukupno 159.
Analizirajući period od deset godina, u opštini Bečej nije bilo velikih oscilacija u odnosu na broj mešovitih bračnih zajednica, što je dobro, a verovatno bi bilo bolje da ih ima više. Na taj način zaista možemo da pokažemo da u opštini Bečej, koja je ove godine dobila i priznanje za toleranciju, postoji suživot pripadnika različitih nacija i veroispovesti. Na taj način može da se poboljša i poveća broj stanovnika koji koriste bar dva jezika sredine, postižemo da pripadnici različitih nacija zajedno dolaze na iste manifestacije, izlaze zajedno u iste lokale. S obzirom na to da se bliže praznici, tu je i negovanje tradicije i običaja, odnosno proslava dva Božića, dve Nove godine, dva Uskrsa, ali i mnoge druge vrednosti koje možemo da naučimo jedni od drugih i postanemo bolji ljudi.

Ljiljana Milovanov

Naslovi

Popularni Članci