Izgradnja trafo-stanice u industrijskoj zoni: Investitori čekaju struju

  25 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Javnom preduzeću Stankom prošle nedelje je potpisan ugovor između ovog preduzeća i Elektrovojvodine o „stvaranju uslova za priključenje industrijske zone na distributivni sistem Elektrovojvodine“. Ugovor predviđa početak projektovanja i izgradnje dugo najavljivanog transformatora u industrijskoj zoni koji je neophodan investitorima za početak gradnje objekata na zemljištu koje su zakupili.

Reč je o realizaciji odluke Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja iz aprila 2008. godine kojom je Stankomu odobreno 17,14 miliona dinara za izgradnju transformatora.
Prema rečima Zvonimira Stankova, direktora Stankoma, trafo-stanica će se sastojati od četiri bloka snage 250 kilovata, a služiće za snabdevanje električnom energijom objekata u industrijskoj zoni u bloku 124 i oko njega: „Izgradnjom trafo-stanice se stvaraju uslovi da potencijalni investitori krenu u planiranu izgradnju fabričkih postrojenja, jer će time biti zaokruženo infrastrukturno opremanje bloka 124. Po završetku izgradnje trafo-stanice, firme koje su uzele u dugoročni zakup parcele u bloku 124 radi izgradnje industrijskih kapaciteta, a to su ’Termokonstruktor’, ’Kovaks’ i ’Uniontransport’, će preko svojih niskonaponskih mreža moći da se priključe na distributivnu električnu mrežu. Nakon donošenja Plana detaljne regulacije za industrijsku zonu, priključenje će moći zatražiti i ’Favorit bike’ koji je zakupio parcele u blizini bloka 124. Nakon izrade projekta i obezbeđivanja administrativno-tehničkih uslova, radovi bi trebalo da počnu, a rok za izgradnju objekta je 30 dana“.
Na pitanje koliko će vremena biti potrebno za izradu projekta i obezbeđivanje administrativno-tehničkih uslova za otpočinjanje radova, Stankov nije dao precizan odgovor: „Prema slovu ugovora taj rok je šest meseci, ali imamo uveravanja od partnera da će rok biti mnogo kraći nego što je zapisano u ugovoru“.
Prema nezvaničnim informacijama, izgradnja trafo-stanice se očekuje u avgustu.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali