VOICE:Sud potvrdio da su uništene sve presude neonacistima

  24 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prekršajni sud u Novom Sadu potvrdio je da su uništene sve presude pripadnicima zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj zbog napada na učesnike skupa "Stop fašizmu" 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Analitičari su ocenili da je tužilaštvo zbog tih uništenih presuda pomilovalo većinu neonacista koji su kamenovali antifašističku kolonu.
Prekršajni sud dostavio je VOICE-u odgovor u kojem je naveo da su sve presude tadašnjeg Opštinskog organa za prekršaje protiv neonacista koje su donete 2007. godine, tri godine kasnije prebačene u Istorijski arhiv Novog Sada na čuvanje, u skladu sa zakonom.

U Istorijskom arhivu su to potvrdili i dodali da su presude, u skladu sa zakonom, nakon godinu dana čuvanja uništene, jer nadležni sud nije traži da se one sačuvaju.
Prekršajni sud osudio je nekoliko neonacista 2007. godine na kazne zatvora od sedam do 25 dana, zbog prekršajnog dela remećenje javnog reda i mira.
Da su sva rešenja sudije za prekršaje uništena javnost je saznala upravo na suđenju protiv Nedeljka Pešića, kome se sudi u Višem sudu u Novom Sadu zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti, takodje zbog napada na učesnike skupa "Stop fašizmu" 7. oktobra 2007.
Isti postupak vodi se i protiv vođe Nacionalnog stroja Gorana Davidovića, ali se njemu sudi u odsustvu jer se nalazi u bekstvu.

Pravnik Veljko Milić ocenio je da odnos suda prema ovom slučaju dokazuje da država "uopšte ne shvata važnost tog događaja".
"Odnos suda prema ovom slučaju pokazuje da država uopšte ne shvata koji je značaj događaja od 7. oktobra 2007. godine. Ne može da se tretira saobraćajni prekršaj i divljanje neonacista na isti način", rekao je Milić za VOICE.

Istoričar Milivoj Bešlin kazao je da, bez obzira na to da li je država svesno ili nesvesno dozvolila uništavanje spisa i presuda, otvara prostor nagadjanjima, slobodnom tumačenju i manipulacijama u vezi s događajem koji je pre deset godina uzdrmao Novi Sad.
"Mene kao istoričara vrlo uznemirava uništavanje istorijskih izvora. To je jedan varvarizam jer se na takav način uništavaju tragovi koji svedoče o jednom važnom procesu i istorijskom zbivanju u novijoj istoriji. Čuvanje takvih presuda je neophodno zarad stvaranja prave slike u javnosti o nekom konkretnom događaju", kazao je Bešlin za VOICE.

Dodao je da uništavanje dokumentacije govori i o odnosu društva prema pojavama fašizma.
Prema njegovim rečima, ovde je reč o kontinuiranom vladajućem diskursu da u Srbiji nema fašizma i ektremizma i da su to stvari koje se samo povremeno dešavaju i da im ne treba pridavati veliki značaj, a, u stvari, društvo je "duboko fašizovano" i preplavljeno je postupcima desno orijentisanih mladih ljudi.

Beta, 24. okotobar 2017.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija