Nakon rekonstrukcije okončane „pre roka“: Gerontološki centar čeka privremenu licencu za rad

  24 novembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rekonstrukcija Gerontološkog centra u Bečeju, koju je sa 14,3 miliona dinara finansirala  Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a PDV platila lokalna samouprava, okončana je oko mesec dana „pre roka“ od 90 dana (radovi su započeti 10. jula ove godine).

Na zgradi centra za stare u Sinđelićevoj ulici instaliran je uređaj za priključenje na solarne kolektore, zamenjeni su krovni prozori, uređena je i zatvorena terasa koju stanari centra sada mogu da koriste i zimi, postoji nova led rasveta, rekonstruisan je sanitarni čvor u potkrovlju objekta, betonirano je dvorište i izgrađena su parking mesta. U Gerontološkom centru očekuju da će zahvaljujući ovim ulaganjima uštedeti do 20 odsto energije. Inače, na krov kapele u dvorištu objekta već ranije su postavljeni solarni paneli.
Izvođač radova rekonstrukcije objekta bila je beogradska firma „Jugogradnja“, a nadzorni organ dipl. inž. arh. Imre Kuti, dipl. inž. maš. Miodrag R. Panković i dipl. inž. ele. Borko D. Ctanković.
O značaju rekonstrukcije zgrade mesec dana nakon okončanja radova novinarima su 10. novembra govorili direktor ustanove Đerđ Ric i predsednik opštine Dragan Tošić.
S obzirom na to da zasad Gerontološki centar nema potrebnu licencu za rad, ali je predao zahtev za dobijanje privremene licence, direktor ustanove Đerđ Ric je rekao da nakon rekonstrukcije objekta očekuje dobijanje privremene licence, jer je ulaganjima i uštedama poboljšano funkcionisanje ustanove u kom su skoro svi kapaciteti – najviše 193 korisnika – popunjeni i postoji lista čekanja. U objektu se nalazi i deo za građane koji imaju Alchajmerovu bolest, sada u Centru boravi njih 60.
Ric je rekao da su nakon rekonstrukcije objekta, u Gerontološkom centru ispunjeni svi uslovi za dobijanje privremene licence. „Gerontološki centri u Srbiji sada su u fazi dobijanja licenci za rad. Najvažniji korak je bio izgradnja odgovarajućeg sanitarnog čvora, ali smo mnogo uradili i u cilju uštede energije, naime, energiju štedimo novim krovnim prozorima, led sijalicama u celom objektu, te je značajno smanjen račun za struju, a urađen je i sistem solarne energije, koji obezbeđuje toplu vodu kuhinji“, rekao je Ric, i istakao da su betoniranjem dvorišta otklonjene prepreke štićenicima Centra koji koriste kolica ili druga pomagala koja im omogućavaju hodanje. U zgradi postoji i lift, upravo zbog omogućavanja kretanja onima koji ne mogu ili otežano hodaju.
Direktor Gerontološkog centra objasnio je da se među planovima rukovodstva nalazi  i osposobljavanje lifta u objektu ustanove u centru Bečeja, u Domu „Sreten Glavaški“ („Komarac“), zatim i povezivanje starog i novog sistema za korišćenje solarne energije, a to bi trebalo da omogući dobijanje tople vode, osim u kuhinji i vešernici Gerontološkog centra, i u  kupatilu.
S obzirom na to da se u domu za stare građane ulaže u korišćenje obnovljivih izvora energije, a to je korak ka standardima u Evropskoj uniji, Đerđu Ricu je postavljeno novinarsko pitanje da li se u budućnosti planira i proizvodnja bio-hrane za stare građane, s obzirom na to da Gerontološki centar koristi relativno veliku količinu poljoprivrednog zemljišta. Ric je odgovorio da Centar koristi oko 40 hektara zemljišta u Bečeju i u okolnim opštinama, međutim, zemlja nije u vlasništvu Centra, već je od lokalne samouprave dobijeno na korišćenje, naime, kako je rekao, u poslednjih petnaestak godina Centar nije postao vlasnik zemljišta. Zemlja dobijena na korišćenje daje se u zakup i Centar ubira prihode, ali Ric nije precizirao o kom iznosu je reč na godišnjem nivou. Objasnio je da bio-hrana se zasad ne proizvodi na tim površinama, mada bi to moglo da bude opcija u budućnosti, jer hrana za korisnike Gerontološkog centra mora da odgovara HACCP sistemu bezbednosti hrane.
Predsednik opštine Dragan Tošić je prilikom obilaska rekonstruisane zgrade Gerontološkog centra pohvalio zaposlene i dodao: „Kad se pripremi dobar projekat, kao što je to uradio naš domaćin, izabere dobar izvođač radova i obezbedi stručni nadzor, onda smo svi zadovoljni urađenim poslom. Imamo dobru saradnju sa Gerontološkim centrom, ljudi ovde znaju šta hoće, imaju pripremljene projekte i tako je olakšano konkurisanje za obezbeđivanje potrebnog novca za unapređenje rada ustanove“.                        

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija