U Srbiji do sada 674 obolelih od novog gripa: Jedan smrtni slučaj u srednjem Banatu

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiji su do 13. januara potvrđena 674 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“.

Registrovan je 71 smrtni ishod od ove vrste gripa, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća. Na bolničkom lečenju nalazi se 341 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 17 na respiratoru. Najveći pad obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi od 5 do 14 godina, a najveća učestalost obolevanja u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine.
Od 26. oktobra prošle do 12. januara ove godine potvrđeno je 513 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1, a oboleli su sa područja Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Kikinde, Ade, Sombora, Novog Bečeja, Bečeja, Subotice itd.
Najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine. Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljene su epidemije pandemijskog gripa među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Severnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Ivanjice, Beograda i epidemije u školskim kolektivima u Nišu i Kragujevcu, kao i epidemija u ustanovi za osobe ometene u razvoju u Aleksincu, piše u saopštenju „Batuta“.
U srednjem Banatu je do sada zabeležen jedan smrtni slučaj. Pacijentkinja K. I. (32) iz Novog Bečeja umrla je od novog gripa. Dijagnoza novog gripa kod pacijentkinje je potvrđena 17. decembra, a ona je preminula 19. decembra u zrenjaninskoj bolnici.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija