JP Komunalac: Uskoro sanacija krošnji drvoreda platana u Zelenoj ulici

  14 februar 2018
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Uređenje drvoreda platana u Zelenoj ulici očekuje se kada se stvore povoljni vremenski uslovi – suvo vreme, jer taj posao nije moguće uraditi kada ima padavina – ali u  JP Komunalac ne isključuju mogućnost da orezivanje krošnji bude započeto već naredne nedelje.

Za orezivanje krošnji platana potrebno je od 1,5 do 2 meseca, a potom, pre nego što će se u aranžmanu lokalne samouprave da budu rekonstruisani trotoari u delu Zelene ulice, biće urađena i sanacija korenovog sistema drvoreda.

Za sanaciju drvoreda platana u Zelenoj ulici opština je obezbedila milion dinara.

Iz Komunalca je saopšteno da je sanaciona seča krošnji neophodna  zbog očuvanja zdravstvenog stanja, unapređenja i produženja životnog veka drvoreda s jedne strane, ali i kvalitetnijeg života stanovnika Zelene ulice i građana opštine Bečej.

Drvored je formiran od javorolisnog platana i taj hibrid se pokazao kao najotporniji od svih platana, drvo voli duboka zemljišta, prostrane je krune, postiže visinu i do 40 metara i prečnik stabla od preko jedan metar, a otporan je na aerozagađenja.

Drvored u Bečeju je podignut između dva svetska rata, po podacima, njegova starost je oko 90 godina i predstavlja atrakciju s obzirom na to da postoje primerci u prečniku od preko jednog metra.

„I pored brojnih prednosti i vizuelnog nadahnuća koje platani odaju, postoje i problemi koji nastaju u urbanim delovima kao posledica starosti. Gabaritne dimenzije usled razvijenih velikih krošnji predstavljaju problem iz više razloga. Spajanje krošnji jednog i više stabala utiče negativno jer može doći do prenošenja bolesti sa ugroženih na zdrava stabla s jedne strane, dok sa druge umanjuje kretanje vazduha i gasova čime se povećava koncentracija izduvnih gasova u nižim slojevima vazdušnog omotača. Takođe, razvijene krošnje mogu negativno uticati na okolne objekte. Kako bismo sačuvali ovaj značajan drvored i unapredili njegovo fiziološko stanje, neophodno je redukovati krošnje stabla sanacionim orezivanjem, a da se pri tome ne izgubi na karakterističnoj dekorativnosti drvoreda i njegovog izgleda“, saopšteno je iz Komunalca.

Radovi na sanaciji će se odvijati na osnovu snimka svakog stabla i projekta sanacije drvoreda koji su izradili stručnjaci iz oblasti pejzažne arhitekture.

Sanacija krošnji prethodi sanaciji korenovog sistema koji je ugrozio javne površine na pojedinim mestima.

Iz Komunalca, koji će da obavlja sanaciju drvoreda, saopštavaju da će saobraćaj u Zelenoj ulici u vreme izvođenja radova biti obustavljen u manjoj ili većoj meri, jer radovi zahtevaju značajne mere zaštite ljudi, pokretne i nepokretne imovine, te se mole građani da imaju razumevanja prilikom redukcije pešačkog i automobilskog saobraćaja.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija