Bila i prošla i 2009. godina: Sve po starom u Novoj godini

  30 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Još uvek živimo od danas do sutra, ljuti smo na političare koji nas nisu odveli u obećanu zemlju i nismo shvatili da sami moramo da učinimo nešto za sebe da bi nam bilo bolje. Takvi ulazimo i u 2010. godinu. Možda će nam podsećanje na događaje u 2009. godini pomoći da u novoj godini uradimo nešto više, bolje i smislenije, kako bi nam jednog dana zaista bilo bolje.

Januar: Nemate grejanje? Idite na klizanje.

Prvi dani 2009. godine će ostati zapamćeni po „gasnoj krizi“ koja je pogodila mnoge zemlje srednje i istočne Evrope, ali i Srbiju. Zbog neraščišćenih računa između Rusije i Ukrajine, Gasprom je smanjio isporuku prirodnog gasa evropskim korisnicima, dok je Srbiji, koja se ovim energentom snabdeva preko Ukrajine, dotok ruskog gasa sasvim ukinut 6. januara. Razlog tome je, prema tvrdnjama ruske strane, sprečavanje ukrajinskog Naftogasa da ilegalno uzima gas namenjen Srbiji i evropskim korisnicima, jer od početka godine nije postojao ugovor o isporuci ruskog gasa klijentima u Ukrajini. Tako je 8. januara oko 2.700 domaćinstava u Bečeju ostalo bez grejanja, zbog čega je lokalna samouprava osnovala prihvatni centar u OSC-u „Mladost“ za građane koji nemaju alternativan način grejanja. Na svu sreću, istog dana je postignut dogovor sa Mađarskom, koja nam je uputila (skup) gas.
Tokom januara imali smo još jednu „radosnu“ vest: srednji kurs evra bio je 93 dinara, a stručnjaci su smatrali da je realna vrednost evra 125 dinara. Počeli smo na svojoj koži da osećamo i „blagodeti“ ekonomske krize iako su nas čelnici države ubeđivali da je „sve pod kontrolom“. Kasnije se ispostavilo da ništa nije pod kontrolom.
Petrovoselci su u novu godinu zakoračili po sveže asfaltiranom putu od 880 metara.  
U Fadipu je postavljen novi generalni direktor Drago Pejić. Njegov posao je bio da pokuša da reši probleme Fadipa.
Novopostavljena direktorica Komunalca Eržebet Feher je na početku svog mandata naložila popis imovine ovog javnog preduzeća, jer inventar u Komunalcu nije rađen godinama unazad. Pokazalo se da se ne zna tačno i jasno čime raspolaže Komunalac, pa se tragalo za staklenicima i zemljištem firme…
Od početka 2009. godine i na tržištu Srbije je obavezna primena HACCP standarda koji garantuje bezbednost i kvalitet hrane životinjskog porekla.
Stiglo je i klizalište u Bečej. Pokazalo se da je reč o skupoj i promašenoj investiciji lokalne samouprave, jer klizalište od sintetičkog leda na platou ispred OSC-a „Mladost“, koje je opštinski budžet olakšalo za 2,5 miliona dinara, nije zainteresovalo Bečejce.
U godini krize opština nastavlja sprovođenje odluka lokalne samouprave iz 2002. i 2004. godine o promeni naziva pojedinih ulica u Bečeju (36 ulica), u Bačkom Gradištu (7) i u Bačkom Petrovom Selu (12) i prenumeraciju kućnih brojeva. Samo za izradu uličnih tabli i njihovo postavljanje iz opštinskog budžeta plaćeno je 2,5 miliona dinara. Ove promene su građanima Bečeja donele i brojne probleme zbog promena ličnih isprava, a i preduzetnicima čije se firme nalaze u tim ulicama, dodatan trošak i administrativnu gnjavažu.
Radio Bečej, jedina radio stanica na teritoriji opštine koja je dobila dozvolu za emitovanje programa, dobija i novo ime: Radio Active.

Februar: Dan grada je 1. avgust

Na 11. sednici Skupštine opštine, Bečej dobija grb i zastavu.
Školi „Bratstvo“ iz Bečeja Društvo defektologa Srbije dodelilo je povelju „Profesor Miodrag Matić“ za postignute rezultate u vaspitanju i obrazovanju dece i omladine ometene u razvoju i unapređenju defektološke teorije i prakse.
Još uvek nema ništa od najavljenih velikih investicija: izgradnja trgovinsko-poslovnog centra Delta kompanije nije započeta, kao ni izgradnja supermarketa „Valdi“.
Opštinski odbor Demokratske stranke, Društvo ovlašćenih zastupnika u osiguranju Srbije i Građanska inicijativa za finansijsku edukaciju iz Novog Sada organizovali su predavanja o tome kako treba da planiramo porodični budžet u svetskoj ekonomskoj krizi.
I Opšte udruženje preduzetnika Bečeja i bečejska kancelarija Unije poslodavaca Srbije su organizovali sastanak predstavnika poslovnih ljudi sa predstavnicima lokalne vlasti da se dogovore koje će mere preduzeti za zaštitu lokalne privrede od posledica ekonomske krize.
U Bečeju je krajem januara, po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, bilo 4.430 nezaposlenih.
U prisustvu predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, predstavnika opštine Bečej i Novi Bečej, Komunalac, staralac zaštićenog prirodnog dobra Stara Tisa kod Bisernog ostrva, postavio je informacione table na obode parka prirode. I to je bilo maltene sve što je urađeno ove godine.
Na 12. sednici Skupštine opštine odbornička većina donela je Prostorni plan, a doneta je odluka i o tome da će Dan grada biti 1. avgust.  
Predsednik opštine Peter Knezi je o predlogu, da se 1. avgust slavi kao Dan grada, rekao da je to rezultat političkog konsenzusa i prihvatljiv je za sve građane Bečeja, uz objašnjenje da je 1. avgust - Dan ravnopravnosti, jer tog dana su 1774. godine drugim ukazom o privilegijama Marije Terezije potvrđene privilegije Potiskog krunskog distrikta date srpskom stanovništvu i proširene su i na nesrpsko stanovništvo.
Firmu za preradu i konzervisanje voća i povrća Bag & Deko iz Bačkog Gradišta za 470 miliona dinara kupila je Vera Šćepanović, vlasnica preduzeća Trivit d.o.o. u čijem sastavu je i bečejska Mlinska industrija.
Poništena je privatizacija fabrike nameštaja  „8. oktobar“ zbog nepostojanja kontinuiteta proizvodnje. Odluku o raskidu kupoprodajnog ugovora sa Ivanom Mesarošem, koji je ovu fabriku kupio u februaru 2007. godine za 26,9 miliona dinara, donela je Agencija za privatizaciju.
Nakon pola godine sastavljanja i montiranja, na digitalnom mamografu u Domu zdravlja obavljeni su prvi pregledi. Mamograf je posle nekoliko dana „ispao iz stroja“ zbog kvara na katodnoj cevi.
Predstavnici osam udruženja osoba sa invaliditetom iz Kikinde, Šapca, Beogrda, Zaječara i Bečeja su na skupu u Bečeju, kojem je prisustvovao i Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, osnovali Savez organizacija amputiraca Srbije.
Tokom februara bilo je još i kreativnog volonterizma, omladinskog aktivizma, Slavija teatar iz Beograda gostovao je u Bečeju predstavom Radoslava Zlatana Dorića „Kako su se zavoleli četnici i partizani“, a onima koji nisu mogli bez teorija zavere, predstavljena je i knjiga „Vladari iz senke“.

Mart: Opštinska vlast neće DZVM

U martu smo bombardovani raznim savetima, preporukama i merama o tome kako da preživimo ekonomsku krizu. Mere i preporuke često su bile kontradiktorne i menjale su se skoro svakodnevno. Tako su nas predstavnici države savetovali da štedimo, a odmah potom su rekli da bi ipak bilo bolje da uzimamo kredite uz državnu „pomoć“. Građani su bili voljni da se zadužuju. Najviše ih je interesovala kupovina novog automobila. Pokrenut je i program zamene starih automobila za novog „punta“ uz doplatu.
Vlada Srbije je razmatrala i odluku o skraćenju radne nedelje, sa 40 na 32 sata, kao jednu od antikriznih mera. Predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu počeli su da pričaju o racionalizaciji broja zaposlenih. O tome je bilo reči i u bečejskoj lokalnoj samoupravi gde je zaposleno 125 ljudi, a optimalan broj je oko 80.
Zbog slabog punjenja opštinskog budžeta, opština je poprilično „zavrnula“ slavinu. Tako su mnogi indirektni korisnici budžeta bili uskraćeni za deo obećanog novca.
Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja pokrenulo je akciju „Očistimo Srbiju“, u Skupštini Vojvodine održana je rasprava o finansiranju medija, a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu
Turistička organizacija Bečeja predstavila je potencijale opštine.
Šestu godišnjicu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića u Bečeju su obeležile samo dve stranke, Demokratska stranka i G17 plus. Održan je parastos u prisustvu tridesetak ljudi, a Omladinska mreža G17 plus sprovela je uličnu akciju „Posao nije završen - Šta smo naučili od Zorana?“.
Lokalna samouprava je potpisala ugovore sa sportistima (10) iz Bečeja o stipendiranju.
Posle nepuna dva meseca na toj funkciji Drago Pejić, generalni direktor Fadipa, podneo je ostavku uz obrazloženje da nijedna njegova pretpostavka (saradnja sa lokalnom samoupravom u vezi sa prodajom stare lokacije Fadipa, pomoć države, investiranje većinskog vlasnika u programe Fadipa), nije ostvarila, a nije obezbeđeno ni 1,5 miliona evra za pokretanje proizvodnje. Na zboru radnika kojem su prisustvovali predstavnici opštine, Sindikata metalaca Srbije, i Vojvodine, sindikata opštine Bečej i Fadipa, konstatovano je da treba da se poništi privatizacija i uradi nova aukcija ili dirigovani stečaj.
 NIS Naftagas je zbog duga od 27 miliona dinara ukinuo grejanje (termalnu vodu) OSC-u „Mladost“.
U Komunalcu nakon ponovljenog inventara ustanovljeno je da manjak ne iznosi 20.000 nego 329.600 dinara, dok je ta brojka, ako se gleda nabavna vrednost osnovnih sredstava koje nisu pronađene u firmi, 1.097.425 dinara, a otkrivene su i druge nepravilnosti.
Vodokanal je pokrenuo postupak dobijanja međunarodnih standarda za upravljanje kvalitetom, bezbednošću proizvoda i zaštitom životne sredine, i proširio je ponudu svojih usluga (mašinsko odgušivanje fekalne kanalizacije). U ulici Vladimira Provčija postavljeno je 450 metara vodovodnih cevi, a u ulici Botra i 167 metara.  Za ove radove dobijeno je 1,8 miliona dinara na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Bečej je izabran za sprovođenje pilot projekta „Škola bez nasilja“ u srednjim školama.
U Bečeju je osnovan opštinski odbor Srpske napredne stranke, a promene su se desile i u Mađarskoj koaliciji. Krajem februara, predstavnici SVM-a, DSVM-a i DZVM-a su potpisali sporazum o tome da se DZVM u Bečeju priključuje postojećoj odborničkoj grupi Mađarske koalicije.
Tada DZVM traži da se iz aktuelne vladajuće koalicije „izbace“ predstavnici G17 plus, „Kao jedne kuće“ i LSV-a, kako bi njihova mesta zauzeli funkcioneri DZVM-a. Zahtev sa ovim predlozima odbili su koalicioni partneri SVM-a i DSVM-a i stranka Šandora Pala nije postala deo vladajuće koalicije.
Na sednici Skupštine opštine usvojene su odluke o povećanju opštinskih administrativnih taksi i nadoknada za usluge koje vrši Opštinska uprava (u proseku za 30 posto), osnovan je Eko-fond, a potom je izabran i v.d. direktora tog fonda Goran Sadžakov.

April: Planovi za krizu i poništena privatizacija Fadipa

Vlada Srbije je objavila plan za ekonomsku stabilnost koji predviđa budžetske uštede od milijardu evra uspostavljanjem jeftinije državne administracije - smanjenjem rashoda ministarstava za jednu četvrtinu, smanjenjem troškova svim budžetskim korisnicima, zamrzavanjem plata u državnoj pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, u javnim preduzećima i agencijama, kao i zamrzavanjem penzija, privremenim smanjivanjem plata u državnoj administraciji, smanjenjem broja zaposlenih u državnoj upravi za deset posto, a najavljena su i prinudna otpuštanja viška zaposlenih uz otpremnine u skladu sa zakonom o radu...Ove mere će prema izjavi premijera Mirka Cvetkovića obezbediti i socijalnu odgovornost i zaštitu standarda građana, podsticaj proizvodnje i zapošljavanja, kao i podršku javnim radovima i kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu…
U Bečeju je stručni tim za delovanje lokalne samouprave u uslovima  svetske ekonomske krize, privrednicima predstavio ideje i mogućnosti u cilju smanjenja posledica krize. Bile su to dobre ideje…
Od početka aprila u Bečeju radi narodna kuhinja koja obezbeđuje topli obrok za 180 korisnika, jer novca ima samo za toliko porcija. Zbog ekonomske krize lokalna samouprava je najavila i otvaranje SOS prodavnice, gde bi socijalno ugroženi građani kupovali osnovne namirnice po znatno nižim cenama. Prodavnica još nije otvorena, a kad će, ne zna se…
Bilo je u aprilu i lepih trenutaka kao što je izgradnja dva dečja igrališta u romskim naseljima u Bečeju i Bačkom Gradištu uz pomoć UNDP-a, obeležen je Svetski dan Roma predstavljanjem uspešnih pesnikinja, preduzetnica i studentkinja.
U Bečeju je gostovao Kemal Monteno. Podsetio nas je na dobra i lepa vremena.
Otvorena je druga samostalna izložba fotografija Nenada Sretenovića. Bečejski ekonomci pobedili su na republičkom takmičenju virtuelnih preduzeća, školi „Petefi Šandor“ uručen je sertifikat za realizaciju projekta „Škola bez nasilja“.
Početkom aprila predstavnici sindikata i radnici fabrike nameštaja „8. oktobar“ najavili su štrajk u krugu fabrike u slučaju da bečejska filijala Poreske uprave sprovede najavljenu aukciju 17 mašina firme, međutim, na molbu zastupnika kapitala Dragana Mirića i sindikata firme, aukcija je odložena za 120 dana.
Agencija za privatizaciju je 9. aprila raskinula kupoprodajni ugovor sa firmom Metallorukav iz Rusije - koja je 54 posto kapitala Fadipa kupila u julu 2007. godine za 700.000 evra - zbog nepostojanja kontinuiteta proizvodnje i zbog raspolaganja imovinom preduzeća suprotno odredbama kupoprodajnog ugovora. Privremeni zastupnik kapitala Fadipa postao je Nestor Tašin, direktor GALOP-a (deo Fadipa).
U toku je i „termalna kriza“ u OSC-u „Mladost“. Bazeni su i dalje zatvoreni, a u rešavanje problema uključila se i lokalna samouprava. Nakon pregovora čelnika opštine sa predstavnicima NIS-a, ova  kompanija je ponudila  reprogram duga (koji uz kamate iznosi 59 miliona dinara) na šest mesečnih rata uz godišnju kamatu od 10 odsto. Takvi uslovi su bili neprihvatljivi i za lokalnu samoupravu i za OSC.

Maj: Protesti, Majske igre i poneki piton…

U Beogradu je održan protest Saveza samostalnih sindikata nezadovoljni ekonomskom politikom države. Protestovali su i bečejski sindikalci iz PIK-a, Fadipa, Bečejke, Bečejprevoza, DTD-a, „8 oktobra“ ...
Uvedena je primena fiskalnih kasi u zdravstvenim ustanovama i privatnim ordinacijama u Srbiji.
Konačno je organizovana akcija velikog čišćenja Kamp naselja (rezultati su polovični), a u Bečeju pronađen i piton tamo gde mu mesto nije, u kanalu pored Šlajza.
Predstavljen je regionalni klaster zdravstvenog turizma.
U Bečeju je održano Svetsko prvenstvo u modernim plesovima, u Gradskom muzeju je organizovana izložba kostima i nakita etničkih manjina iz Kine. Slikar Borislav Jakšić je bečejskoj publici prikazao svoja dela.
Od 23 rada na konkursu za idejno rešenje centralnog trga u Bečeju izabrano je devet radova od kojih su prva tri nagrađena sa 5.000, 3.000 i 2.000 evra dok su još tri rada otkupljena po ceni od 700 evra. Idejna rešenja su futuristička, pa će morati da sačekaju neka druga vremena.
Održane su i 52. Maske igre. Prikazano je devet predstava iz Slovačke, Tuzle, Brčkog, Siska, Hajdukova, Sente, Beograda, Radičevića i Bečeja. Pobednik Majskih igara je predstava domaćina „San letnje noći“ u izvođenju Dečjeg dramskog studija Gradskog pozorišta. Ovo je prvi put da je na festivalu pobedila bečejska predstava na srpskom jeziku.  

Jun: Čiji je „adut“ dvorac „Fantast“

U dvorcu-hotelu „Fantast“ održan je međunarodni skup o dvorcima i letnjikovcima u Vojvodini. „Fantast“ je „adut“ Bečeja, bio je jedan od zaključaka sa skupa. Međutim, još nije razrešeno pitanje kome pripada dvorac Bogdana Dunđerskog, koji je svoje imanje ostavio Matici srpskoj. Ovim imanjem u poslednjih 50 godina upravlja PIK „Bečej“, ali prema informacijama Agencije za privatizaciju, prilikom privatizacije kombinata, kompleks „Fantast“ je izuzet iz privatizacije, međutim, imovina nije vraćena Matici srpskoj.
Lokalni parlament je usvojio rebalans budžeta. Doneta je odluka i o ustanovljavanju nagrada, javnih priznanja i o dodeli zvanja počasnog građanina Bečeja. Nagrade će se dodeljivati na Dan grada, 1. avgusta, počevši od 2010. godine.
Opštinsko veće donelo je odluku o kreditnom zaduženju opštine (do 120 miliona dinara).
Izgradnja trgovinskog-poslovnog centra kompanije Delta ponovo je odložena zbog krize, a početak radova je najavljen za mart 2010. godine. Istovremeno, predstavnici lokalne vlasti najavili su investicije u industrijskoj zoni. U industrijskoj zoni svoje pogone završile su firme „Hoval“ i „Kovaks“, preduzeće „Union“ planira izgradnju hladnjače, zemljište je zakupilo i preduzeće „Termokonstruktor“ iz Slovačke, a u planu su i investicije kompanija iz Češke i Nemačke.
Opštinski tim doneo mere za ublažavanje uticaja ekonomske krize u Bečeju: štednja na svim nivoima, smanjenje troškova opštine (reprezentacija, potrošni materijal, korišćenje automobila).
Nakon višegodišnjeg zatezanja, odugovlačenja, zastoja, ispravki godišnjeg programa za gazdovanje državnom zemljom, smenjivanja i postavljanja nove komisije, postaje sve izglednije da će se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini dati u zakup. Ipak, do kraja godine će se ispostaviti da od zakupa neće biti ništa. Nadležno ministarstvo tvrdi da je „greška“ u Bečeju, a opštinska vlast kaže suprotno. Sada se pravi novi godišnji program za gazdovanje državnim zemljištem za 2010. godinu. Sve u svemu, zemlja još izvesno vreme ostaje u „posedu“ najvećeg korisnika PIK-a „Bečej“.
Potpisan je ugovor o sanaciji stare prevodnice na DTD kanalu, Šlajzu, između predstavnika lokalne samouprave i JVP „Vode Vojvodine“.
Sindikati obrazovanja nezadovoljni predlogom novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, najavljuju štrajk za 1. septembar.

Jul: „Stigao“ novi grip

Od prvog jula oko 35.000 građana Srbije neće imati overenu knjižicu, jer njihovi poslodavci godinama unazad nisu plaćali doprinose za zdravstveno osiguranje.
Stankom kreće sa prinudnom naplatom nadoknade za korišćenje građevinskog zemljišta.
Izvode se radovi na uređenju prostora oko dvoglavog žutog bunara u Republikanskoj ulici.
Predsednik opštine Peter Knezi i predsednik Regionalnog saveza preduzetnika centralne Mađarske Jožef Ferenc, potpisali su protokol o saradnji sa mađarskim partnerima na polju privrede, poljoprivrede, kulture, sporta i nevladinih organizacija.
Pokrajinski sekretarijat za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova odobrio je tri projekta javnih radova u opštini Bečej:                            
revitalizaciju kanalske mreže Velikog donjeg rita, čišćenje 14 divljih deponija i čišćenje jevrejskog groblja.
Državni zvaničnici posetili su bečejske stočare.
U Srbiju „stigao“ novi grip izazvan virusom A H1N1.
Na pomolu razrešenje situacije u fabrici nameštaja „8. oktobar“. Holandska firma „Varomont“ za proizvodnju briketa želi da zakupi deo proizvodnog prostora fabrike, a sukcesivno bi zapošljavala radnike „8. oktobra“.
U Fadipu  su na vanrednoj Skupštini akcionara izabrani novi članovi Upravnog odbora koji su za generalnog direktora firme postavili Nestora Tašina.

Avgust: Proslavljen Dan Bečeja

Trodnevnom proslavom prvi put je obeležen novi praznik opštine Bečej, 1. avgust - Dan ravnopravnosti. Ova manifestacija je tokom tri dana okupila oko 20.000 ljudi, a program je zadovoljio različite ukuse. Glavne zvezde su bile Zvonko Bogdan i Magdolna Ruža. Iz opštinskog budžeta za proslavu Dana grada plaćeno je 3 miliona dinara.
Uoči Dana grada otvorena je i izložba slika Udruženja likovnih umetnika „Nikola Aleksić“. Bečej je bio domaćin folklornim ansamblima iz Jermenije i Meksika koji su učestvovali na večeri folklora na otvorenom bazenu OSC-a „Mladost“.
Pokrajinski zvaničnici i Duško Đurović, vlasnik Bečejprevoza, su u zgradi Skupštine opštine potpisali pethiljaditi ugovor o zapošljavanju mladih pripravnika sa Biljanom Miletić. Pored nje ugovor je potpisalo još sedam pripravnika.
Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili odluku o rebalansu opštinskog budžeta sa planiranim deficitom od 147,3 miliona dinara. U planu je da se lokalna samouprava kreditno zaduži u iznosu od 120 miliona dinara. Doneta je odluka i o Generalnom planu naselja Bečej, konačno je usvojen i dugo očekivani godišnji program, zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bečej za 2009. godinu, donete su odluke o komunalnim taksama, o parkiranju i o tome da opština Bečej daje Domu zdravlja pravo korišćenja prirodno lekovitog faktora (termalna i mineralna voda, gas i lekovito blato) u banji Bečej.
Akcijski fond je Dragana Mirića razrešio dužnosti zastupnika državnog kapitala u fabrici nameštaja „8. oktobar“ krajem jula, jer nije u zakonskom roku sazvao vanrednu Skupštinu akcionara na kojoj je trebalo da se razreše stari i imenuju novi organi upravljanja. Predstavnici lokalne samouprave u dogovoru sa akcionarima i sindikatom ove fabrike su Akcijskom fondu predložili novog zastupnika kapitala, Rudolfa Abahrija, direktora fabrike za preradu voća i povrća Flora.
Za potrošeni gas privreda u opštini duguje 11, a stanovništvo
15 miliona dinara, te je rukovodstvo Gasa prinuđeno da tuži neplatiše.

Septembar: Saniranje turbine

Poslednjeg dana avgusta Skupština Srbije je usvojila zakon o izmenama Zakona o javnom informisanju, koji po mišljenju većine strukovnih organizacija i stručnjaka ne uvodi red u medijsku sferu, već kažnjava novinare, urednike i vlasnike medija i uči ih da pribegnu autocenzuri i koječemu još.
Đaci prvaci su na početku godine dobili besplatne komplete udžbenika od države. Kvaka 22 je da deca na kraju školske godine treba da vrate državi neoštećene udžbenike…
U komunalnoj firmi Potisje čiji su vlasnici opština Bečej (51 posto) i firma „Aliska terra“ (49 posto) iz Seksarda smanjen je direktor. Umesto Lasla Kiralja postavljen je Mikloš Kevari iz Seksarda.
U Srbiji raste broj obolelih od novog gripa, virusom A H1N1 do prvog septembra inficirana je 131 osoba.
Pre održavanja Svetske konferencije o kanalima u Srbiji, JPV „Vode Vojvodine“ u saradnji sa lokalnom samoupravom sanira turbinsko postrojenje stare prevodnice DTD (Šlajz) u Bečeju. Sanacija turbine košta 5 miliona dinara, a sređuje se i deo kanala i nasip između Šlajza i mosta preko Velikog bačkog kanala u dužini oko 700 metar (vrednost radova je 1,8 miliona dinara).
Na sednici lokalnog parlamenta usvojena je odluka o kreditnom zaduživanju opštine kod banke u iznosu od 120 miliona dinara, a novac će biti namenjen „unapređenju funkcionisanja infrastrukture i geotermalne bušotine“.
Prikazan je prvi film Ivana Kovača „Tri cimerke“, održana je prva Međunarodna likovna kolonija u Bečeju „Tisa-reka koja spaja“.
Posle donošenja opštinske odluke o parkiranju, kojom je u Bečeju predviđeno 410 parking mesta, potpisan je ugovor između „Parking servisa“ i Komunalca.

Oktobar: Radovan Vujović je građanin po meri dece

Učesnici Svetske konferencije o kanalima iz šesnaest zemalja posetili su Bečej i obišli Šlajz i turbinsko postrojenje.
Vodokanal je obeležio 20 godina rada.
Počela otplata duga OSC-a „Mladost“ za termalnu vodu (ukupno 59 miliona dinara, 27 bez kamate). Očekuje se da sportskom centru ponovo bude puštena termalna voda pre početka grejne sezone.
Postavljena je nova linija za preradu voća i povrća u Flori. Pokreće se stečajni postupak nad Fadipom, a u fabrici nameštaja „8. oktobar“ imenovani su novi članovi upravnog i nadzornog odbora, skoro svi su iz PIK-a „Bečej“. V.d. direktora je Đuro Ikač.
Održana je Dečja nedelja, lenta „građanin po meri dece“ dodeljena je Radovanu Vujoviću, direktoru ŠOSO „Bratstvo“. Društvo učitelja Bečeja dobilo priznanje za aktivnosti u 2008. godini.
„Kao jedna kuća“ napustila je opštinsku koaliciju i sada vlast u Bečeju čine Mađarska koalicija (SVM, DSVM), koalicija „Za evropsku opštinu Bečej“ (DS, G17 plus), GG „Pokret za Bečej“ i LSV.
Opština Bečej je sa 15 projekata konkurisala u Nacionalnom investicionom planu za iduću godinu. Projekti su vredni 1,083 milijarde dinara. Opštinsko veće donelo je odluku o ceni parkiranja u centralnoj gradskoj zoni – za sat vremena parkiranja trebalo bi da se plati 25 dinara.

Novembar: Nema para, ima para

U Bečeju su predstavnici kancelarije za evropske poslove Vojvodine predstavili konkurs prekogranične saradnje u okviru IPA programa EU. Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su odluku o još jednom rebalansu opštinskog budžeta.
Dom zdravlja po prvi put od svog osnivanja ima respirator, aparat koji je nezamenjiv u reanimaciji pacijenata. Aparat je vredan 400.000 dinara.
U Srbiji je proglašena epidemija novog gripa, a zbog sprečavanja širenja gripa proglašen je prinudni raspust u školama. U bivšem „Liberu“ otvoren je kol centar za prijavljivanje pacijenata koji sumnjaju da su inficirani virusom A H1N1.
Počeli su javni radovi u Bečeju, čiste se divlje deponije i jevrejsko groblje. Na sajmu investicija, nekretnina i energetike „Investexpo“ Bečej je predstavio projekat komercijalne banje.
Preminuo patrijarh Pavle.
Krađe šahtova i saobraćajnih znakova Stankomu prouzrokuju godišnju štetu u iznosu od oko 30.000 evra.
Zbog ekonomske krize sredinom godine svim zaposlenima u opštini smanjene su plate za oko 12.000 dinara, ali im je u novembru isplaćena pomoć od po 13.000 dinara. To je ukupno oko 15.000 evra. Istovremeno su korisnicima opštinskog budžeta smanjene prinadležnosti zbog slabog punjenja opštinske kase.

Decembar: Nandor Kovač najbolji proizvođač kukuruza

Nakon godinu dana iščekivanja, menjanja i „popravljanja“ Skupština Srbije je potvrdila Statut Vojvodine i usvojila Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.  
U opštini je otvoren uslužni centar u kojem građani na jednom mestu, brzo i lako mogu da dobiju potrebnu dokumentaciju iz delokruga rada lokalne samouprave.
Nandor Kovač iz Bečeja najbolji je proizvođač kukuruza u Srbiji. I najzad stiče vest koju su neki željno čekali: zakup državne zemlje se očekuje tek sledeće godine, kada se napravi novi godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.
Počela je primena novog Zakona o  bezbednosti saobraćaja.
Skupština Vojvodine je 14. decembra svečano proglasila Statut pokrajine.
U Poljanicama je otvoren prvi objekat seoskog turizma - „Kosoruš šalaš“.
U gradskoj kući je otkrivena spomen-ploča Karolju Tanu, počasnom građaninu Bečeja.
Do 16. decembra je registrovano 485 obolelih od novog gripa, a od posledica ove bolesti u Srbiji je umrlo 37 osoba. Počela je i vakcinacija. Bečej dobio samo 900 doza vakcina. Zbog gripa đaci su ranije otišli na zimski raspust.
Krajem decembra premijerno je izvedena predstava „Gavrilo“ u prepunoj sali Gradskog pozorišta, predstavljene su knjige Radoslava Zlatana Dorića, Svetislava Travice i Đorđa Brankova, a Gradski hor je održao gala koncert.
Najavljeno je smanjenje plata direktora i zaposlenih u javnim preduzećima i upravnim i nadzornim odborima.
Krajem godine se očekuje još jedan rebalans opštinskog budžeta zbog isplate duga OSC-a NIS-u.
Ukinute su vize. Možemo da putujemo. Ako možemo.
„Desio“ se i reizbor sudija u Srbiji, te se ispostavilo da pojedine bečejske sudije nisu ponovo izabrane, među njima je i predsednica Opštinskog suda.
I onda je prvi sneg iznenadio putare. U Srbiji i u Bečeju.
Ove godine lokalna vlast neće organizovati doček Nove godine u centru grada. Nema se para.
Ipak, idemo dalje, rekli bi neki bivši i sadašnji...

Ljiljana Milovanov

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija