Otapanje snega povisilo vodostaj reka: Porast Tise za sada ne zabrinjava

  23 mart 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Obilne padavine tokom marta i povećavanje temperature vazduha dovele su do naglog otopljavanja snega u planinskim predelima, što je dovelo i do povećanja nivoa voda u vodotocima i rekama.

U nekim delovima naše zemlje vodostaj reka je dostigao granicu redovne odbrane a negde i vanredne odbrane od poplava kao što je to slučaj na Savi kod Jamene i Klenka, gde je u utorak uvedena vanredna odbrana od poplava. Vodostaj je kod Jamene dostigao 1.008, a kod Klenka 496 centimetara. Dužina linije vanredne odbrane je sada 24,5 kilometara.

Što se tiče vodostaja Tise, prema podacima RMHZ od 22. marta, on je kod Sente bio na koti 510 cm što je za 90 cm ispod granice redovne odbrane od poplava, a na brani kod Novog Bečeja u četvrtak u podne je iznosio 518 cm, ali se u narednim danima očekuje porast, tako da bi u ponedeljak nivo Tise kod Sente mogao da dostigne 549 cm. Vodostaj Dunava je u manjem porastu sa tendencijom slabijeg porasta i stagnacije naredna četiri dana.

Međutim, aktuelna vremenska situacija i sneg sigurno će nepovoljno uticati da hidrološku situaciju u narednom periodu. Kako su saopštili hidrolozi u RHMZ, teško je proceniti razvoj situacije sa vodostajem na rekama, jer će on neposredno zavisiti od padavina i visine spoljne temperature i brzine otapanja snega u planinskim delovima.

Prema informacijama JVP „Vode Vojvodine“, redovna odbrana od poplava uvedena je na levom nasipu Save kod Sremske Mitrovice, na desnom nasipu od Čevrntije do Banovog broda i na lokalitetu „Stojšića Bogaz“, dok je prethodnih dana već uspostavljena od Progara do Kupinova, kod Hrtkovaca, u zoni Sremske Rače i na lokalitetu crpna stanica i ustava „Bosut“. Ukupna dužina nasipa koji su u redovnoj odbrani iznosi oko 72 kilometra.  

U Banatu, na reci Neri, ukinuta je redovna odbrana od poplava.                       

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija