Problemi u snabdevanju strujom: Rekonstrukcija trafo-stanice na proleće

  18 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon samo tri nedelje od havarije u trafo-stanici 110/20 kv Novi Bečej dogodila se još jedna koja je takođe prouzrokovala višečasovni nestanak električne energije.

Kvar je direktna posledica požara u kome je nedavno uništen deo postrojenja i instalacija. Zahvaljujući sada već uigranom timu iz poslovnice u Novom Bečeju, Zrenjaninu i iz Južnobačkog okruga, građanstvo Novog Bečeja i Kumana je dobilo električnu energiju posle jedanaest sati.
Iako je i ovaj kvar saniran, ovo nije trajno rešenje. Neophodna je rekonstrukcija trafo-stanice u Novom Bečeju, a radovi će, po najavama, početi na proleće. U elektroenergetski sistem Banata se u ranijem periodu nije dovoljno ulagalo, a dok se ne rekonstruiše trafo-stanica, rešenje u slučaju ponovnog kvara predstavlja postavljena mobilna trafo-stanica. U slučaju ponovne havarije ona će se aktivirati i u roku od nekoliko sati, građani Novog Bečeja i Kumana dobiće električnu energiju.
Prošlog četvrtka (10. decembra) predstavnici Elektrovojvodine ponovo su obišli trafo-stanicu u Novom Bečeju. Predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov, generalni direktor Elektrovojvodine Tomislav Papić, direktor za planiranje i investicije u Elektrovojvodini dr Dragoslav Jovanović, direktor Elektrodistribucije Zrenjanin Jonel Pankaričan i tehnički direktor Elektrodistribucije Zrenjanin Slobodan Stojkov razgovarali su o najprihvatljivijem rešenju saniranja potencijalnih havarija.
„Nedovoljno ulaganje u ceo Banat, pa tako i u pomenutu trafo-stanicu je razlog ispada i požara. Ono što nam predstoji je kompletna rekonstrukcija ove trafo-stanice koja će se pod hitno raditi, mimo javnih nabavki, ali, naravno, u skladu sa Zakonom o energetici. To znači da će Novi Bečej i Kumane, odnosno područje koje je bilo bez napajanja električnom energijom, biti potpuno sigurno nakon rekonstrukcije. Sada imamo veću sigurnost, malo je drugačije izvršena raspodela opterećenja, ali ipak apelujem na građane da racionalno koriste električnu energiju jer nam predstoje praznici. Naravno, i ako dođe do ispada, što je moguće, ekipe su spremne i potrudiće se da u što kraćem roku saniraju kvarove“, rekao je Papić.
Predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov rekao je da je dobro što je 10. decembra puštena u rad rezervna trafo-stanica „koja nije krajnje rešenje, ali u slučaju da nam se opet desi havarija, može da preuzme kompletnu transverzalu koja ide od Zrenjanina za snabdevanje Kumana i Novog Bečeja. Rekonstrukcija kompletne trafo-stanice će koštati blizu 200 miliona dinara i to je ogromna investicija, ali sve ide u dobrom smeru, a radovi će početi krajem januara meseca. Ovom prilikom želim da obavestim građane da informacije koje kruže o nestanku električne energije jesu dezinformacije. Sada imamo rezervnu varijantu i, ako se na ovoj dotrajaloj trafo-stanici opet nešto desi, imaćemo redovno snabdevanje električnom energijom. Zbog predstojećih praznika, kada se očekuje veće opterećenje mreže, apelujem na građane da što racionalnije troše električnu energiju“, rekao je Vrebalov. On je najavio i da će opština uskoro da ukloni grane i rastinje iz blizine električnih vodova, čime će se uklonili i glavni uzročnici kratkih spojeva.   

K.K.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija