Dodeljene nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo: Bečejski mozaik u najužem izboru

  11 maj 2018
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Nagrade za istraživačko novinarstvo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je u saradnji s Ambasadom SAD 8. maja dodelilo po 13. put.

Nagrada za najbolji prilog u štampanim medijima pripala je Saši Stojkoviću za seriju tekstova za novine „Vranjske“ u vreme gašenja tog nedeljnika, od jula do septembra 2017. godine.
Odlukom žirija, nagrada za najbolji onlajn prilog pripala je Bojani Pavlović za tri istraživačke priče o ministru odbrane Aleksandru Vulinu i o slučaju „tetke iz Kanade“, objavljene na portalu KRIK septembra i oktobra 2017. i januara 2018. godine.
Nagradu NUNS za najbolji televizijski ili radio prilog istraživačkog novinarstva dobio je Milan Nešić za seriju „Fantomski graditelji u ’Činovničkoj koloniji’“, emitovan na Radiju Slobodna Evropa septembra i oktobra 2017. godine.
U konkurenciji je bilo pedesetak novinara, s 115 medijskih tekstova i priloga.
Žiri su činili novinari Slobodan Arežina, Danica Vučenić, Milorad Ivanović i Veljko Popović.
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat je pri uručenju nagrada na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, pozdravio trinaestogodišnje napore NUNS-a, kako je rekao, za slobodu i nezavisnost medija i jačanje prava novinara u Srbiji.

Vulin poručio Skatu  
Ne vređajte Srbiju, Srbija nije kolonija

„Ambasadore Skat, prestanite da vređate Srbiju, pogledajte u svoje dvorište pa onda držite predavanja drugima“, poručio je 8. maja uveče, kako prenosi Tanjug, ministar odbrane Aleksandar Vulin ambasadoru SAD u Srbiji.
U saopštenju dostavljenom Tanjugu ministar je tom porukom odgovorio ambasadoru Kajlu Skatu koji je na dodeli NUNS-ovih nagrada za istraživačko novinarstvo izjavio da je „zabrinut za stanje medija u Srbiji“, a pozivajući se na izveštaj „Fridom hausa“, prema kojem je sloboda medija u Srbiji smanjena.                                                                 

(Tanjug)

„Energični i slobodni mediji su kao sunčeva svetlost koja pročišćava demokratsko društvo od koruptivnih i neumerenih postupaka vlasti, stoga SAD podržava ove nagrade“, kazao je ambasador.
Ambasador je dodao da je po izveštaju „Fridom hausa“ za 2018. godinu, opala sloboda medija u Srbiji i da je to jedina zemlja u regionu u kojoj postoji trend slabljenja demokratije.
Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić ocenio je da nije lako biti novinar u Srbiji gde je etika „degradirana do nivoa mane“.
„U zemlji koju odlikuje atmosfera nezameranja, u sistemu u kojem javna reč nužno garantuje posledice, biti novinar nije preporučljivo. Ali Srbija je zemlja paradoksa gde je pomalo ekskluzivno biti novinar, biti hrabar i zastupati javni interes u društvu kojim dominira virus straha“, rekao je Lekić i dodao da biti novinar danas u Srbiji znači biti drugačiji od drugih.
U užem ovogodišnjem izboru za nagradu u konkurenciji priloga na elektronskim medijima bili su i Sonja Kamenković, za emisije iz serije Insajder „Javna preduzeća, tajne zloupotrebe“, na televiziji N1 juna 2017. godine i Ruža Helać za emisiju „Ivanje u našoj opštini nema zakona“ nezavisne produkcije „Vojvođanska zelena inicijativa“, iz marta 2018. na televiziji Naša.
U užem izboru za najbolji prilog u štampanim medijima bili su i Aleksandra Popović za seriju tekstova o bezbednosnom propustu u regulaciji avio-saobraćaja u Srbiji, objavljenu u listu Danas jula i avgusta 2017. godine i Kristina Demeter Filipčev za seriju tekstova o ekološkom problemu u opštini Bečej, iz februara i marta 2018. godine u Bečejskom mozaiku.
Kandidati za ovogodišnju nagradu u konkurenciji onlajn priloga bili su i Slobodan Georgiev za tekstove o divljoj gradnji na Kopaoniku objavljene na sajtu BIRN-a u novembru 2017. i martu 2018. godine, Dina Đorđević i Vladimir Kostić za tekst „Male hidroelektrane Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju“, objavljen na sajtu CINS-a u februaru 2018. godine i novinari BIRN-a za tekst „Tragom Kojota – Kako je mitraljez srpske Zastave završio u Siriji“, objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u maju 2017. godine.
Nagrada NUNS-a za najbolje novinarske istraživačke priloge ustanovljena je 2006. godine.      

Priredio: B.M.(Beta)


Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija