Ivan Kolarov, sekretar MZ Novi Bečej o uvođenju samodoprinosa: Očekujemo da će referendum biti uspešan

  04 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Referendum o uvođenju samodoprinosa u Mesnoj zajednici Novi Bečej nije održan u novembru mesecu kako je prvobitno bilo planirano, jer zbog prekida 18. sednice lokalnog parlamenta, nije na vreme oformljena komisija za sprovođenje referenduma.

Izjašnjavanje građana putem referenduma o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice Novi Bečej će se sprovesti 12. i 13. decembra (subota i nedelja) od 7 do 20 časova.
Ivan Kolarov, sekretar Mesne zajednice Novi Bečej, očekuje da će referendum biti uspešan, da će 50 posto plus jedan birač u Mesnoj zajednici Novi Bečej glasati za uvođenje samodoprinosa.
- Pretpostavljamo da su građani prepoznali potrebu za samodoprinosom, jer gotovo sve što se radilo u Novom Bečeju poslednjih 50 godina, rađeno je - u celini ili delom - sredstvima samodoprinosa. Svaka veća investicija, počev od kanalizacije, gasovoda, vodovoda, keja na Tisi, Doma kulture, sportske hale pa do Doma zdravlja, rađena je sredstvima samodoprinosa i bez njega ne bi ovaj grad izgledao kako danas izgleda. Međutim, s obzirom na krizu i njeno trajanje došli smo u situaciju da objekte koje smo nekada sagradili više ne možemo ni da održavamo. To je ozbiljan problem.

Šta će se desiti ukoliko većina građana mesne zajednice na referendumu odluči da nije za uvođenje samodoprinosa?

- Verujem da do toga neće doći jer naši sugrađani znaju da je od sredstava samodoprinosa oko 30 posto opredeljeno za zajedničke društvene potrebe, to se prvenstveno odnosi na sportske klubove, udruženja građana, kulturno-umetnička društva... Potrebe sportskih klubova pokrivamo iz samodoprinosa i bez tih sredstava oni ne bi mogli da funkcionišu. To bi za njihovu egzistenciju bio velik problem, jer sponzora je sve manje gotovo da ih i nema, firme su u velikim problemima -  oni bi prvi došli na udar i bukvalno bi bili prinuđeni da zatvore klubove. Što se tiče kapitalnih investicija, koje radimo iz samodoprinosa, one bi, takođe, bile zaustavljene: od proširenja kanalizacione mreže na koju smo u poslednje vreme stavili akcenat, do svih drugih aktivnosti koje smo imali. Zbog svega ovoga očekujem da će rezultati referenduma biti prema očekivanjima.

S obzirom na navedeno realno je očekivati da samodoprinos bude izglasan, jer na osnovu signala i „šumova“ koji dolaze od građana, procena je da su protivnici u manjini. Šta po vašem mišljenju može biti argument oponenata referenduma, to jest samodoprinosa?

- Glavni problem u vezi sa samodoprinosom je teška situacija svih građana. Svima nedostaje tih tri posto koliko bi se izdvajalo za samodoprinos. Plate su već degradirane, i sada treba dodatno da se opterete sa tim procentom... Nije on velik, ranije je bio osam posto, ali danas je ljudima sve mnogo i zato je najveći problem da dodatno opterećuju svoju, ionako tešku materijalnu situaciju. To je najveći problem. Međutim, mislim da će presuditi činjenica da građani vide da nije sve izgrađeno, znaju da je to potrebno, naročito u situaciji kada je opštini smanjen budžet za 53 posto.

Postoji li nešto što je prioritet, a finansiraće se sredstvima samodoprinosa u 2010. godini?

- Najveći problem u Novom Bečeju je fekalna kanalizacija.

Infrastruktura i društvene delatnosti

Inicijativu o uvođenju samodoprinosa od 1. januara 2010. godine do 31. decembra 2020. pokrenuli su građani Novog Bečeja, a Savet Mesne zajednice utvrdio je namenu sredstava samodoprinosa (ukupno 350 miliona dinara za narednih deset godina): za izgradnju infrastrukturnih objekata i održavanje postojećih, izgradnju puteva u ulicama, izgradnju kanalizacione mreže otpadnih i atmosferskih voda, izgradnju ulične mreže gasovoda, uređenje grada i održavanje komunalnih objekata (70 posto), za društvene delatnosti (25 posto) i za troškove samodoprinosa i stručne službe (5 posto).

Projekti su već pripremljeni?

- Da. Uradili smo u prethodnom periodu glavne kanalizacione vodove, vranjevački sliv, koji je, u stvari, i najskuplji, ta glavna mreža prikuplja sve bočne sekundarne slivove, i ostalo nam je da priključimo manje ulice. Samo taj sliv će pokriti 75 posto teritorije i tako bismo omogućili ljudima da reše svoje probleme. Naime, građani su prinuđeni da puštaju fekalnu kanalizaciju svojih septičkih jama u ulične atmosferske kanale i time stvaramo ozbiljan problem. To je najveći problem i mi ćemo akcenat staviti na to i u narednom periodu. Najveći deo prikupljenih sredstava će ići baš u kanalizaciju. Ona je, u principu, najskuplja, ne vidi se, ali puno znači. Svi su bežali od toga, ali je sada krajnje vreme da to uradimo i zbog toga je ovaj samodoprinos i neophodan.                          

V. FilipčevNaslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija