Nikad manja izlaznost na izborima za Nacionalni savet mađarske zajednice: Za „Mađarsku slogu“ 30, za „Mađarski pokret“ 5 mandata

  05 novembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Lista ‘Mađarska sloga’ osvojila je 30 od 35 pet mandata u Mađarskom nacionalnom savetu”, rekao je juče uveče predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, čija stranka je podržala listu „Mađarska sloga“ (na listi su bili predstavnici stranke i vanstranačke ličnosti) na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

To znači da je jedini oponent „Mađarske sloge“ na izborima, lista „Mađarski pokret“ dobio 5 mandata u nacionalnom savetu.
Izlaznost građana mađarske nacionalnosti koji su upisani u poseban birački spisak bila je relativno mala, oko 36 odsto.

U opštini Bečej, pravo glasa na izborima za nacionalne savete imalo je ukupno 9.119 građana, osim Mađara, kojih je u posebnom biračkom spisku bilo 8.520, Romi, Bunjevci, Rusini, Nemci…
Prema informacijama kojima redakcija Mozaika raspolaže, na jučerašnjim izborima na teritoriji opštine Bečej, što se mađarske nacionalne zajednice tiče, pravo glasa je iskoristilo oko 33 odsto građana mađarske nacionalnosti koji su upisani u poseban birački spisak: glasalo je oko 2.800 ljudi, od kojih oko 2.400 dao je glas izbornoj listi „Mađarska sloga“.

Na izborima za Nacionalni savet Mađara u Srbiji pravo glasa je imalo ukupno 129.328 građana. Ovo su bili treći redovni izbori za članove saveta nacionalnih manjina.

Učešće građana mađarske nacionalnosti upisanih u poseban birački spisak na izborima za nacionalne savete je u ozbiljnom padu.
Naime, na jučerašnjim izborima u posebni birački spisak bilo je upisano 129.328 birača, a ako je izlaznost bila oko 36 procenata, glasalo je svega oko 45.000 osoba – od tog broja glasova mali deo pripao je i Mađarskom pokretu (oko 5 mandata).
Na prethodna dva izbora za nacionalne savete, 2014. i 2010. godine izlaznost je bila mnogo veća.
2014. godine je u poseban birački spisak bilo upisano 137.111 građana mađarske nacionalnosti, a tada je glasalo njih 55.670, to jest 40,6 odsto, dok je za izbore 2010. godine u mađarskom biračkom spisku bilo je 138.660 ljudi, a glasalo je njih 76.900, odnosno 55,46 odsto.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor je, komentarišući sinoć preliminarne izborne rezultate, rekao da je izlaznost bila oko 36 odsto, što je niže nego pre četiri godine. Pastor je na konferenciji za novinare ukazao i na problem sa neažuriranim biračkim spiskovima.

Jene Maglai, predsednik Mađarskog pokreta, ocenio je rezultate izborne liste „Mađarski pokret“ izuzetno dobrim s obzirom, rekao je, na uložena sredstva i mogućnosti, kao i medijsku blokadu. Drugi predstavnik Mađarskog pokreta, Laslo Joža, nakon izbora je optužio SVM da je, kako se izrazio, kampanju vodio „iz javnog novca“. On je dodao da je Mađarski pokret kampanju finansirao iz svojih članarina i da zbog toga nije mogao da angažuje kontrolore na mnogim biračkim mestima.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je u nedelju uveče da RIK nije dobio nijedan prigovor ili primedbu na celokupan proces izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.Predsednik RIK-a je podsetio da je krajnji rok za saopštavanje konačnih rezultata izbora za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina 8. novembar u 20 časova. Posle toga sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija