Radna grupa za mrežu škola: Predloženo je zatvaranje škole „Petefi Šandor“

  07 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Radna grupa za izradu elaborata i predloga akta o mreži osnovnih škola i predškolskih ustanova na teritoriji opštine Bečej danas je većinom glasova usvojila predlog da se ugasi Osnovna škola „Petefi Šandor“ u Bečeju.

Ukoliko Ministarstvo prosvete usvoji predlog, škola – koju pohađa 253 učenika, 80 odsto njih na mađarskom nastavnom jeziku – bi trebalo da bude zatvorena do septembra ove godine. U tom slučaju zgrada obrazovne ustanove mogla bi da bude pretvorena u učenički dom srednjoškolaca.

„Izglasan je predlog radne grupe koja se rukovodila isključivo podacima iz elaborata i zakonom, da se gasi škola ’Petefi Šandor’ i da ostanu ostale škole da egzistiraju na teritoriji opštine Bečej. Nije nam bilo nimalo lako, bili smo pod pritiskom, ne samo u poslednjih nekoliko dana, i na sastanku smo imali određenu vrstu pritiska, ali smo gledali da uradimo sve ono što je zakonski jedino moguće. Ovaj predlog ide na javnu raspravu, nakon toga Skupština opštine donosi akt o mreži škola opštine Bečej i to ide na saglasnost u pokrajinsku vladu i na kraju u Ministarstvo prosvete. Sve te druge institucije će imati pravo da kažu šta i kako. Mi smo uradili naš deo posla, trudili smo se da budemo maksimalno objektivni, da radimo u skladu sa činjenicama, podacima i sa zakonom“, saopštila je predsednica radne grupe i pomoćnica predsednika opštine za oblast obrazovanja Suzana Đukić na konferenciji za novinare nakon završetka sednice radne grupe.

Sednici je prisustvovalo 12 članova, osmoro je glasalo za predlog o gašenju škole, troje je bilo protiv i jedan član je bio uzdržan.

Radnoj grupi su upućena dva predloga: da sve ostane kao i do sada, to jest da opstanu sve škole na teritoriji opštine;  da se ugasi škola „Petefi Šandor“ i da škola „Šamu Mihalj“ Bečej otvori izdvojeno odeljenje u Drljanu i Mileševu, a da se učenici iz škole „Petefi“ upute da pohađaju nastavu u „Zdravko Gložanski“, „Sever Đurkić“ i „Šamu Mihalj“, po želji roditelja.

Zaposleni u školi „Petefi Šandor“ koji bi postali tehnološki viškovi, biće na listi tehnoloških viškova, a sve osnovne i srednje škole u opštini Bečej, i na teritoriji Srbije, imaće obavezu da prime tehnološke viškove na slobodna radna mesta. Slobodnih radnih mesta na teritoriji opštine Bečej ima više od 200, rekla je predsednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Svetlana Tašković.

Tehnološki viškovi, ukoliko će škola „Petefi Šandor“ biti ugašena, godinu dana bi imali pravo na 65 odsto plate ili na otpremninu.

Uprkos tome što škola „Petefi Šandor“ ima 20 razreda, a u uredbi vlade Srbije o kriterijumima za donošenje akta o mreži osnovnih škola, između ostalog, navodi se da osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja, predlaže se gašenje škole. O tome zašto je to tako, govorile su članice radne grupe, članica Opštinskog veća Svetlana Vuletić i prosvetna inspektorka Spomenka Sudčević.

„Činjenica je da škola ima 20 odeljenja, ali kombinovano. Na srpskom nastavnom jeziku prvi i treći razred ima 6 učenika, drugi i četvrti razred ima 6 učenika, peti razred ima 8 učenika, šesti razred 6 učenika, sedmi razred 8 učenika, osmi razred 7 učenika, Mileševo kombinovano 7 učenika. Na mađarskom nastavnom jeziku prvi razred ima 17, drugi 15, treći 20, 4/b 11, 4/c 12, 5/b 25, 6/b 15, 6/c 19, 7/b 13, 7/c 14, 8/b 18, 8/c 18, a Drljan kombinovano 6 učenika. Ako pogledamo da na srpskom nastavnom jeziku imamo kombinovano drugi i četvrti razred, u petom razredu ćemo imati dva učenika na srpskom nastavnom jeziku. Kakav je to rad sa dva učenika?“, rekla je Sudčević.

Na konstataciju novinara da otvaranje odeljenja odobrava Ministarstvo prosvete, inspektorka je odgovorila: „Škole svake godine dobijaju stručno uputstvo juna meseca i to stručno uputstvo treba da se poštuje“. Ona je istakla da škola sigurno ne bi dobila saglasnost za otvaranje odeljenja sa dva učenika.
Đukić je istakla da u školi „Petefi“ „ima dva odeljenja gde u jednoj ima 11, a u drugoj 12 učenika – a to je, po zakonu, jedno odeljenje, 31. dete otvara drugo odeljenje. Dakle, imamo situaciju da nisu odeljenja formirana u skladu sa zakonom“.

Vuletić je dodala da jedan stav uredbe o kriterijumima za donošenje akta o mreži osnovnih škola kaže da škola može da egzistira ukoliko ima najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja. To je tumačeno tako da škola sa 480 učenika ima 16 odeljenja, a može imati i više ukoliko ne popuni taj optimum od 30 učenika. „Mi 16 odeljenja vezujemo za broj učenika i poštovali smo akt vlade“, rekla je Vuletić.

Upitani da li je bilo pritisaka na članove radne grupe u vezi s tim kako da glasaju, Đukić je rekla da to ne zna, „tu su članovi radne grupe, mogu da kažu“, ali je dodala da je radna grupa trpela pritiske u vidu toga da je bilo konferencija za novinare, pokrenute su peticije, bilo je prozivanja redne grupe na društvenim mrežama.

Radna grupa je, osim predloga o gašenju OŠ „Petefi Šandor“, zauzela je stav da ostale osnovne škole na teritoriji opštine i predškolska ustanova „Labud Pejović“ funkcionišu kao i do sada.

Troje članova radne grupe nije prisustvovalo konferenciji za novinare među njima i direktor škole „Petefi Šandor“, mada su, prema rečima Suzane Đukić, svi članovi bili pozvani.
K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija