Gradsko pozorište: Duodrama „Crvena“ u petak

  18 april 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na programu Gradskog pozorišta u Bečeju 19. aprila je duodrama Džona Logana sa Branislavom Lečićem i Markom Grabežom, u režiji Danila Marunovića.

Autor scenografije je crnogorski slikar Dimitrije Popović.

Predstava počinje u 20 časova, a ulaznica je 400 dinara.

Radnja Loganove duodrame, koja je imala vrlo uspešnu praizvedbu u Londonu 2009. godine, dešava se krajem pedesetih godina prošlog veka u Njujorku, u studiju slikara Marka Rotka.

Kroz višeslojno utvrđen odnos između Marka i njegovog dvadesetogodišnjeg pomoćnika Kena, takođe slikara, otvara se mnoštvo važnih tema, iz sfera umetničkog stvaranja, doživljavanja, razumevanja i tumačenja umetnosti, ali i njene politike, odnosa umetnika prema publici i tržištu.

Konkretno i istorijsko je tu istovremeno univerzalno i savremeno.

Odnos između Marka i Kena značajno odražava i generacijske razlike u pogledu razumevanja umetnosti, koje utiču na društveno-istorijske smene uticaja umetničkih pravaca.

Od kubizma, preko apstraktnog ekspresionizma, do pop arta koji Rotko nipodaštava, a Ken veliča. Kroz njihovu relaciju se ispisuje i ponavljajuća istorija deteta koje simbolički ubija oca.

Sve se menja, sve je u pokretu. „Pokret je život”, kaže Mark Kenu, „čim se rodimo, kmečimo, grčimo se, migoljimo se; živeti znači kretati se”.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija