Nemzetközi népzenei műsort tartottak a Petőfi kultúrkörben: Lefelé folyik a Tisza

  30 april 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Lefelé folyik a Tisza… című nemzetközi népzenei találkozót 2010 óta szervezik meg a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Idén április 27-én több mint százötven fellépő közreműködésével tartották meg a rendezvényt.

A budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a becsei önkormányzat támogatásával létrejött műsoron dr. Molnár Viktor, a Petőfi kultúrkör alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a hagyományok és a magyar kultúra ápolásának és megtartásának fontosságát.

A fellépők között volt a Mórahalmi Parasztkórus, a csongrádi Röpülj páva kör, a temerini Dalárda, a csókai Rákóczi férfikórus, a gunarasi Rozmaring asszonykórus, a péterrévei Tisza tamburazenekar, a bácsföldvári Kultúrkör M.E. Asszonykórusa, illetve a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Pendely, Csicsörke, Dúdoló és Botra népdalcsoportjai.

Vendégként fellépett a váli Bíbor néptánccsoport is, amelynek tagjai Vajdaságban voltak szakmai körúton.

Kisimre Szerda Anna, a Dúdoló énekcsoport vezetője szerint a hasonló népzenei találkozók szakmai szempontból azért fontosak, mert minden fellépéssel magabiztosabbá válik a csoport a színpadon, össze tudják magukat hasonlítani más csoportokkal, mert ilyenkor van alkalmuk meghallgatni egymást. „Ilyen találkozók alkalmával nagy szerepe van a közös énekléseknek a műsor után. Nincs annál magasztosabb élmény, mint amikor 150-en fújják együtt a szebbnél szebb népdalokat. Az évek során baráti kapcsolatok alakultak ki a csoportok és a csoporttagok között is. Mindig nagy örömmel megyünk egy-egy népzenei találkozóra és nagyon szívesen látjuk mi is vendégül dalos barátainkat”.

A házigazdák oklevéllel és ajándékkal köszönték meg vendégeiknek a fellépést: Mócsán Mária Zitának, a mórahalmiak vezetőjének, Fodorné Nagy Annának, a csongrádi kórus vezetőjének, a váli néptánccsoport vezetőjének, Csókás Eleknek, Szabó Gabriellának, a temerini csoport vezetőjének, a gunarasi Rozmaring asszonykórus képviselőjének, Dosztán Bertának, a bácsföldvári kórus vezetőjének, Stefaniga Csabának, a péterrévei Tisza tamburazenekar vezetőjének, a csókai Rákóczi férfikórus vezetőjének, valamint a kultúrkörből Cseszák Korcsik Anikónak, Kisimre Szerda Annának és Szerda Andrásnak.

A műsor végén a fellépők közösen énekelték el rendezvény címadó dalát, kicsik és nagyok, több mint százötvenen álltak a színpadon.

Az est vacsorával és barátkozással zárult.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija