Svako može da učini promenu: Bečejski đaci o ljudskim pravima – u kocki

  06 maj 2019
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Ako ste se pitali čemu služi crna kocka u centru grada, kod Gradskog pozorišta – služi ljudskim pravima.

Odgovor na pitanje na koji način, građani Bečeja će dobiti u sredu, 8. maja, kada će đaci Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole tačno u podne otvoriti izložbu, koja je deo projekta CUBE II – „Svako može da učini promenu“.

Ovaj međunarodni projekat se bavi perspektivama mladih o ljudskim pravima i podstiče ih da deluju za jednakost prava – da razvijaju empatiju, hrabrost, liderstvo i saradnju i doprinose ravnopravnom društvu.

Projekat se ove godine realizuje u partnerstvu sa šest škola iz pet gradova u Srbiji, među njima su dve škole iz Bečeja. U okviru projekta tim svake škole bira jedan član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i mladi i njihovi nastavnici se bave odabranim članom, te na kraju projekta pripremaju završnu izložbu da se na kreativan način prikažu perspektive mladih o značaju i stanju odabranog ljudskog prava u zajednici – u Bečeju je to pravo na nediskriminaciju.

Završna izložba se priprema u velikoj izložbenoj kocki (Cube, dimenzija 2x2x2 metra) i postavlja na javnom mestu u gradu.

Osim u Srbiji, projekat Cube se sprovodi u brojnim školama i gradovima Švedske gde je i iniciran, kao i u Budimpešti, Madridu, Njujorku i Parizu.

Projekat CUBE II – „Svako može da učini promenu“ sprovode C31 – Centar za razvoj kulture dečijih prava i Ambasada Švedske u Beogradu, u saradnji sa opštinom.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija